STRANKA PRATI UMIROVLJENIKE Trgu tjeraju u mirovinu, Hasića spašavaju od mirovine

trgo hasić

Dvije teme su aktualne u Mostaru, a tiču se dvojice umirovljenika. Jedan je poslan u mirovinu, premda zato ne ispunjava niti jedan od dva zakonska preduvjeta – starost, godine staža, drugi je ostavljen na radnom mjestu, premda je već ispunio uvjet da ide u mirovinu. 

Slučaj prvi

Dekan Adil Trgo već mjesec i pol dana ne može pristupiti svom kabinetu na Univerzitetu u Mostaru, a što mu od 25. prosinca priječe zaštitari. Rektorica ga je poslala u mirovinu, premda po potvrdi Federalnog zavoda PIO/MIO nema nema uplaćen staž osiguranja za 1986., 1991.,1992. ,1993. i sve do kolovoza 1994. godine.

Po uvjerenju nema 40 godina staža osiguranja, tako da je otkaz, izvjesno je, nezakonit.

 
„Zaštitari od 25. prosinca 2023. čuvaju da ne uđem u kabinet, i danas su tamo. Moj prodekan je u suprotnosti sa Statutom sazvao sjednicu Znanstveno-nastavničkog vijeća i razriješili me dužnosti Dekana, a sve po nalogu rektorice“, potvrđuje Trgo. Njegov status sada utvrđuje sud.


Na općinskom sudu u Mostaru 17. siječnja 2024. godine održano je ročište u predmetu gdje Adil Trgo, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru tuži Univerzitet na čelu s rektoricom Alenom Huseinbegović.

Predmetom predsjeda sutkinja Danka Šimunović. Trgu zastupaju odvjetnici Igor Markotić i Milenko Krčum, dok Univerzitet zastupa Azer Guzin iz odvjetničkog ureda Kebo&Guzin.
Nakon odbijenog zahtjeva tužitelja da se razdvoje tužbeni zahtjevi, pripremno ročište je odgođeno za 29. veljače.

Drugi slučaj

S druge strane, zamjenik komesara u HNŽ-u Ramiz Hasić trebao se već umiroviti, no još neće. Prvo je SDA, koja je u prvom slučaju kontra Trge, u Hasićevu slučaju htjela mijenjati Zakon o policijskim službenicima u HNŽ-u, na način da se u izmjenama kaže da da se odredbe članka 122., stav 1., a točka C. neće primjenjivati na komesara i zamjenika komesara, što bi značilo da se na Hasića neće primjenjivati odredba da prestaje mandat osobi koja je navršila 65 godina života ili 40 staža.

Nakon što se, a ponajviše zbog našeg pisanja od ovog odustalo, Hasić je pribjegao opciji B. On je naime zahtjevom tražio da mu se briše pola godine staža. Nakon što mu to na prvom stupnju nije uspjelo, uspjelo je po žalbi, saznaje Hercegovina.info. Tako će Hasić, koji je već trebao početi dobivati mirovinu, i dalje uzurpirati fotelju dokomesara u MUP HNŽ-a, priječeći da u nju sjedne neko sposoban, ili nedaj bože nepodoban.

"Ne'ko mora, ne'ko ne mora":  

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.