UNIVERZITET U MOSTARU Prozvao upravu za nepotizam, korupciju i loše upravljanje, sad ga žele prisilno umiroviti

Adil Trgo i Alena Huseinbegovic

Priča o pokušaju da se sa Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru izbaci dekan i dugodišnji profesor na Ekonomskom fakultetu, Dr. Adil Trgo dobila je i svoj nastavak.

Naime, portal Hercegovina.info već je pisao kako je Univerzitet Trgu poslao u mirovinu iako on nema za nju ispunjene uvjete, što dokazuje i potvrdom iz Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Za prisilno izbacivanje i tjeranje sa univerziteta, dekan optužuje rektoricu ovoga sveučilišta, dr. Alenu Husinbegović.

Nedugo po umirovljenju koje još nije postalo službeno, te će dobiti i sudski epilog, nepoznate osobe promijenile su brave na uredu dekana ekonomskog fakulteta, što je Trgu silno povrijedilo. U afektu zbog doživljene nepravde fizički je oštetio vrata, te je zbog toga pozvana i policija koja je o cijelom događaju napravila zapisnik.

Adil Trgo za Hercegovina.info govori kako je sve počelo u svibnju. Tada je svim profesorima na univerzitetu poslao dokument nazvana „Analiza stanja u periodu 2021 do 2023“.

"Uspostavljena mreža interesnih skupina usko povezanih s politikom"

Ukazao je u toj analizi na probleme s akreditacijom univerziteta, stao u obranu Fakulteta informacijskih tehnologija koji je prethodno, iako po njemu najzdravije tkivo univerziteta bio pod napadima da je gubitaš. Smetalo mu je blaćenje bivših profesora, kao i „neprimjereno i nedostojanstveno“ eliminiranje osoblja koje je prema njegovim riječima podiglo fakultet.

Adil Trgo i Alena Huseinbegovic

„Smatram da smo svi mi odgovorni za stanje u društvu i okruženju u kojem živimo i profesionalno djelujemo. Naime, od početka mandata aktualnog menadžmenta evidentno je bilo da se rade određeni propusti, te sam kao član Senata u više navrata upozoravao i skretao pažnju na to,  ne samo na sjednicama, nego i službenim dopisima“, kaže Trgo.

Osoblju Univerziteta javno je napisao kako smatra da je na „Džemalu Bijediću“ uspostavljena mreža interesnih skupina usko povezanih s politikom koje prakticiraju nepotizam, korupciju, određene oblike pogodovanja, trgovine utjecajem, kao i zlouporabe javnih financijskih sredstava.

Prosječna plaća na Univerzitetu 1.613 KM

Prenosimo jedan dio iz njegovog otvorenog pisma:

„Kolektiv Ekonomskog fakulteta je sagledavajući financijsko stanje na Univerzitetu, a sve u cilju održavanja životnog standarda zaposlenika na dostignutoj razini u 2021. godini još u lipnju 2022. godine predlagao inicijativu za povećanje plaća. Menadžment Univerziteta nije našao za shodno da uvaži potpisanu inicijativu svih doktora ekonomskih znanosti, već je tek od 1.10. 2022. godini odlukom povećao vrijednost boda za 10 posto što je rezultiralo povećanjem plaće na godišnjoj razini za svega 2.5 posto. Rezultat takve odluke i ignoriranja inicijative Ekonomskog fakulteta, prosječna plaća na Univerzitetu je 1.613,00 KM, što je daleko najniže u odnosu na sve univerzitete u Bosni i Hercegovini.

Kao posljedica takvog ponašanja u 2022. godini došlo je do ostvarivanja viška prihoda u odnosu na rashode za oko 1.480.000KM. Dakle, istovremeno bilježimo višak novčanih sredstava i znatan pad životnog standarda zaposlenih za više od cca 9%. Ovakav pad životnog standarda (posmatrano na godišnjem nivou) zaposlenika Univerziteta nije zabilježen u posljednjih 15 godina. Komparacije radi, Prosječna plata na Univerzitetu u 2021. godini bila je 1.460,00 KM, dok je vrijednost potrošačke korpe u istoj godini bila 2.357,00 KM, što bi značilo da je prosječna plata pokrivala cca 62% potrošačke korpe. Prosječna plata na Univerzitetu u 2022. godini je 1.613,00 KM, a vrijednost potrošačke korpe 2.996.00 KM, što bi značilo da je prosječna plata pokrivala svega cca 53% potrošačke korpe. Postavlja se pitanje, kako je moguće da oni koji trebaju brinuti o standardu zaposlenika sebi povećavaju naknade i to bez poštivanja formalnih procedurapropisanih aktima Univerziteta (predsjednik Upravnog odbora 66 posto, članovi za 50 posto, funkcionalni dodaci rektora, prorektora, dekana povećani za 20 posto, što je u bruto iznosu više od 2.000 KM dodatak rektorici, prorektorima po 1.200 KM, te po 1.000 KM dekanima", pita se profesor Adil Trgo.

Narod i pravda Mostar: Ovo je čisti obračun SDA sa neistomišljenicima

Na stranu dekana Trge, koji je predočio dokaze kako nema ispunjene uvjete za mirovinu stala je i stranka Narod i pravda koja je u svom dopisu prozvala rektoricu prof. dr. Alenu Huseinbegović, ali i policiju koja je reagirala po njezinom pozivu.

Iz mostarskog NiP-a tako tvrde da je riječ o političkom obračunu kadra SDA sa neistomišljenicima.

„Posljednji događaji na Univerzitetu Džemal Bijedić, posebno na Ekonomskom fakultetu, izazvali su ozbiljnu zabrinutost i postavili pitanja o autonomiji akademskih institucija. Neumjesna intervencija policije u rješavanju pitanja koja su tradicionalno unutar domene akademskih sloboda i autonomije visokoobrazovnih institucija zasigurno izaziva šok i uznemirenost među članovima šire zajednice.

Uloga rektora, odnosno u konkretnom slučaju rektorice, u zaštiti autonomije univerziteta te promicanju akademskih sloboda ključna je za očuvanje integriteta institucije. Međutim, ovi nemili događaji su pokazali suprotno, kada je odgovorno lice ispred Univerziteta – rektorica, pozvala policiju da intervenira u rješavanju akademskih pitanja, što je uzburkalo sumnje i dovelo u pitanje njen angažman u očuvanju ugleda Univerziteta", napisali su iz ove stranke.

Rektorica: "Univerzitet radi i djeluje po zakonskim propisima i pravnim aktima"

Rektorica pak cijelu ovu priču tumači drukčije. Na pitanje našeg portala, posluje li trenutno Univerzitet u skladu sa zakonom, imajući u vidu njezinu raniju tvrdnju na sudu u slučaju dekana Ekonomskog fakulteta kako Statut Univerziteta nije u skladu sa zakonom, odgovorila je sljedeće:

„Univerzitet Džemal Bijedić“ u Mostaru radi i djeluje u skladu sa zakonskim propisima i pravnim aktima Univerziteta. Upravo to i dokazuje tvrdnja rektorice da odredba čl. 210. st. 1. Statuta nije u skladu sa zakonskim rješenjima, te da u slučaju kolizije treba primjenjivati zakonska rješenja. Naime, donositelj Statuta je, vjerojatno se rukovodeći praktičnim razlozima, u Statut Univerziteta ugradio odredbu koja kaže: Nastavniku koji je ispunio uvjete za penziju, u skladu sa zakonom, prestaje radni odnos danom isteka tekuće akademske godine (Član 210. stav (1)).

Obzirom da je navedena odredba Statuta u koliziji sa zakonskim rješenjima, trebaju se primjenjivati odredbe viših pravnih akata, te u hitnoj proceduri poduzeti aktivnosti da se pravila Univerziteta izmjene i usklade sa zakonskim rješenjima.

Adil Trgo i Alena Huseinbegovic

Zatim smo priupitali i postupa li se prema svim profesorima jednako ili postoje određeni slučajevi gdje se sporni dijelovi Statut primjenjuju selektivno, ovisno o mišljenjima, preferencijama ili osobnim simpatijama?

„Statut Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru nije nezakonit, sa zakonskim rješenjima nije usklađena samo odredba čl. 210. st. 1. Statuta. Ostale tvrdnje navedene u pitanju također su netočne i neutemeljene“, kratko je odgovorila rektorica.

Jeste dekan, nije dekan, nasljednika ni na vidiku

Sudski epilog, odnosno prvo ročište u ovom slučaju zakazano je za 17. siječnja, kada bi sud morao rastumačiti i odlučiti je li u pravu rektorica koja tvrdi da ima zakonsko uporište da umirovi dugogodišnjeg profesora i dekana usred akademske godine, ili je u pravu dekan koji sve argumentira dokumentom o stažu iz Mirovinskog zavoda.

Trgo do sudske odluke suda istodobno i jeste i nije dekan. Vršitelja dužnosti dekana koji bi ga zamijenio Univerzitet nije postavio, a brave na vratima ureda dekana ekonomskog fakulteta, kako doznajemo opet su promijenjene.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.