ŠTANCALI JESU, CIJEPILI NISU Racija u Njemačkoj, zbog lažnih potvrda o cijepljenju pretraženo 100 lokacija

Njemačka policija kontrola
Ilustracija

Nakon istrage protiv obiteljskog liječnika zbog navodno lažnog cijepljenja protiv korone, u četvrtak je u četiri savezne zemlje izvršena velika racija. Oko 200 policajaca je pretražilo domove više od 100 ljudi u Bavarskoj i u još tri savezne zemlje, piše Fenix.

Kriminalistička policija pretpostavlja da su pogođeni odlazili u ordinaciju u okrugu Donau-Ries kako bi dobili potvrdu o cijepljenju bez cijepljenja. Racije je od ranih jutarnjih sati bila ne samo u Bavarskoj nego i u Baden-Württembergu, Hessenu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

“Te osobe su pod istragom zbog njihovog pomaganja i poticanja na izdavanje netočnih zdravstvenih potvrda i njihovu uporabu”, priopćila je policija. Osim toga, i zbog kršenja Zakona o zaštiti od zaraza. Istražitelji su tijekom akcije osigurali potvrde za cijepljenje i pametne telefone. Osim toga, optuženima je uzeta krv kako bi im se razjasnio status cijepljenja, rekao je glasnogovornik policije. Okružni sud u Augsburgu odobrio je nalog za pretres stanova.

Već u jesen 2021. doznalo se da je liječnik za nekoliko stotina muškaraca i žena izdao lažne potvrde o cijepljenju. Kod nekih pacijenata se kaže da je muškarac dao lažno cijepljenje i prevario pogođene te da zapravo nisu primili cjepivo.