SLIJEDI FINALE Odvjetnice Rade Bošnjaka prigovarale na krunske svjedoke iz afere Peti kat

Suđenje Rade Bošnjak

Na Općinskom sudu u Mostaru jučer je nastavljeno pripremno ročište u predmetu Rade Bošnjak - Hercegovina.info. Punomoćnice tužitelja istaknule su prigovor vezano za saslušanje svjedoka Vinko Kojundžić, vlasnika CUSPIS-a i bivše djelatnice ZZO-a, koja je kolegama iz Zavoda pod svojim imenom i prezimenom na mail poslala pismo u kojem, uz ostalo, spominje i Peti kat. Radi se o osobama s kojima je Bošnjak godinama surađivao. 

Prejudiciraju da svjedok neće govoriti istinu

"Ističemo načelni prigovor da nije objašnjeno tko su ove osobe i zašto bi ono što trebaju iskazivati bilo relevantno. Da bismo se mogli izjasniti o svjedocima, moramo znati odakle im je poznato ono o čemu bi trebali svjedočiti. Neovisno o prednjem, protivimo se saslušanju svjedoka Vinka Kojundžića jer smo u posjedu informacija o tome da ovaj svjedok pred Sudom neće govoriti istinu pa odmah Sudu ukazujemo na to saznanje. Nadalje, ovaj je svjedok nekredibilan zbog toga što je osobno motiviran u sporu protiv tužitelja jer je javno o njemu iznosi klevete i teške optužbe a sve zbog toga što je Zavod ZO HNK pokrenuo spor protiv društva u  njegovom vlasništvu", navele su, uz ostalo Šemsa Droce i Amela Mathadžović.

Nadalje, prigovorili su za bivšu zaposlenicu ZZO-a HNŽ, nekadašnju prvu suradnicu Rade Bošnjaka, koja je zaposlenicima ZZO-a poslala pismo na mail, gdje ih, uz ostalo, upoznaje s projektom Peti kat, a koja je pismo slala sa svog privatnog maila, a i glavom i bradom dolazi da svjedoči. Pismo te zaposlenice djelatnicima Zavoda nije slano anonimno, no identitet ove djelatnice mi smo na portalu tada odlučili zaštititi radi njezine sigurnosti. 

"Protivimo se okolnostima na koje je svjedokinja predložena jer bi bilo tko mogao doći pred sud i izjaviti da je nekakvo anonimno pismeno njegovo, nema dokaza o tome da je pismo zaista njeno", istaknule su odvjetnice Bošnjaka.  

Suđenje Rade Bošnjak

Vinko Kojundžić, nevezano za spor sa ZZO-om oko IZIS-a javno je pričao o ponudama koje je imao od Bošnjaka, a što smo objavili, a što će i svjedočiti. Drugi naši svjedoci iz ZZO-a će se saslušavati o tome kako ZZO pod starim vodstvom namjerno nije odgovarao na upite portala Hercegovina.info. 
 
Također, protivile su se i da se sasluša bivši zaposlenik ZZO-a kojeg je pretukao sin Rade Bošnjaka. "Protivimo se da se sasluša svjedok Damir Martinac jer su okolnosti na koje je predložen prije svega sugestivne, a drugo, ne može svjedok komentirati pravomoćne sudske odluke niti se o njima izjašnjavati na način kako su tu predložili tuženici", navele su braniteljice tužitelja. Sutkinja se na ova protivljenja nije osvrnula, te će isti biti saslušani. Nije slučajno da su se braniteljice fokusirale upravo na ove - krunske svjedoke.

Vinko Kojundžić, nevezano za spor sa ZZO-om oko IZIS-a javno je pričao o ponudama koje je imao od Bošnjaka, a što smo objavili, a o čemu će i svjedočiti. Tvorac IZIS-a je po izbijanju afere Peti kat došao u našu redakciju u Mostaru i ispričao da ga to ne čudi.

"Iz jednostavnog razloga jer mi je upravo on neku takvu sličnu čudnu i nebuloznu ideju sam predložio. Tamo negdje mislim 2017. godine. Koliko se sjećam bio mi je predložio neku čudnu kombinaciju u kojoj bi on bio nekakav prikriveni vlasnik i da ta firma održava IZIS. Moram priznati da ga, kada sam shvatio u kojem smjeru cilja, više nisam detaljno slušao niti ulazio u detalje. Morate znati da IZIS tada već 5 ili 6 godina uspješno radi, najnapredniji je informacijski sustav u zdravstvu u cijeloj BiH i takav prijedlog me je bio ostavio bez teksta. U lice sam mu odmah rekao da ništa tako ne dolazi u obzir, te da niti u jednoj primisli ne bih išao u nikakve takve kombinatorike", istaknuo je tada Kojundžić.

U pismu zaposlenice, čije se saslušanje probalo osporiti pisalo je ovako: 

"U  proljeće 2018-te počelo se tajno, da ne sazna sadašnji dobavljač IZIS-a kojeg svi znate, a ni ostali djelatnici iz Zavoda, raditi na izgradnji novog IZIS-a. Sve to po direktorovom naređenju. Od strane tvrtke s kojom Zavod nema zaključen ugovor gradio se novi IZIS (od 2018.-2021. godine). Sjedište tvrtke koja je gradila novi IZIS je bilo na petom katu susjedne zgrade 'Vitalis'. Uključenima u projekt je šifra 'Peti kat' bila dobro poznata. Postojala je i grupa na Viberu i WhatsApp-u pod nazivom 'V kat'. Danas je novi IZIS završen pod ingerencijom e-Zdravstva i čeka implementaciju tj. zamjenu starog IZIS-a u svim zdravstvenim ustanovama", navela je bivša zaposlenica ZZO-a. 

"Dojučerašnji direktor Rade Bošnjak je podnio ostavku i zamijenio mjesto sa svojom bliskom suradnicom za koju vjerujem da stvarnu verziju događaja i ne zna. Nekoliko dana prije podnošenja ostavke, sad već bivši direktor Zavoda, a sadašnji savjetnik je odobrio pokretanje javne nabavke (nabava i implementacija e-Zdravstva), u kojoj je sadržan projekt za novi već napravljeni IZIS, a kojim treba zamjeniti postojeći IZIS. Naravno da ta nabavka nije objavljena na web stranici Zavoda. Zavod je tajno gradio novi IZIS i novi ZZOiS  u vremenskom razdoblju od nepunih 5 godina. Jako biste se iznenadili kad biste znali o stvarnom financijeru novog već napravljenog IZIS-a s Petog kata. Sve se radilo po naređenju sad već bivšeg direktora, kao i namještanje natječaja projekt (analize postojećeg stanja IZIS-a) koji je također plaćen pozamašnim iznosom, koji je i kao sve drugo namješten da dobije određena tvrtka iz Zagreba, radi pripreme podloge i tehničke specifikacije za već izgrađeni novi IZIS za koji danas imamo raspisanu javnu nabavku. Isto tako dokument 'projekt konzultantskih usluga analize postojećeg stanja IZIS-a' je proglašen tajnim dokumentom Zavoda od strane bivšeg direktora, i nalazi se pod ključem u sefu Zavoda do kojeg je moguće doći samo po odobrenju direktora, odnosno danas direktorice“, dijelovi su pisma, koje možete  čitati ovdje:  

Treći svjedok čije se saslušanje probalo osporiti imao je bliski susret sa šakama sina Rade Bošnjaka i njegovih batinaša, a bio je informatičar u Zavodu. Bošnjak junior je u međuvremenu procesuiran, dok kolege mu batinaši nisu nađeni. 

Glavna rasprava između Rade Bošnjaka i našeg portala zakazana je 27.08.2024. godine s početkom u 09:30 sati i 28.08.2024. godine s početkom u 09:00 sati.

Tužitelj Rade Bošnjak meta je istrage Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, a po nalogu Tužiteljstva HNŽ upravo zbog afere Peti kat. Istragu su otvorili po službenoj dužnosti, a nakon članaka na našem portalu, a do sada su u više navrata izuzimali dokumentaciju iz ZZO-a, te ispitali niz svjedoka, uz ostalo i tuženu autoricu članaka u kontekstu svjedoka. Nije na odmet napomenuti opet da dugogodišnji ravnatelj ZZO-a iz te institucije ima samo jednog svjedoka - Iliju Vlahu, a što dovoljno samo po sebi govori. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.