SKUPOVI PODRŠKE U Tuzli podržali Ukrajinu, a u Banja Luci Rusiju

Tuzla skup podrške Ukrajini
Grad Tuzla

Grad Tuzla se pridružio inicijativi mreže europskih gradova 'EuroCities' kojom su pozvani svi gradovi širom Europe da, u subotu, 12.3.2022. podijele trenutak solidarnosti sa Ukrajinom. 

Skup podrške Ukrajini, miru u Europi i miru Bosni i Hercegovini, na najvećem trgu u Bosni i Hercegovini, na Trgu slobode u Tuzli, organizirali su Grad Tuzla, Forum građana Tuzle i Memorijalni centar Srebrenica. Više od 5.000 građana Tuzle i regije poslalo je poruke mira i solidarnosti sa narodom Ukrajine, ali i izrazilo zabrinutost za mir u Europi i mir Bosni i Hercegovini.

Pored gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, na skupu su govorile poznate ličnosti iz cijele Bosne i Hercegovine, te Srbije i Hrvatske: Emir Suljagić, Dragan Bursać, Vesna Teršelić, Saša Popov, Dino Mustafić, Vehid Šehić, Svitlana Tinjić, Slavo Kukić. Posebnu, toplu i srdačnu podršku prisutnih na Trgu slobode u Tuzli dobio je otpravnik poslova veleposlanstva Ukrajine u Bosni i Hercegovini, Serhii Miniailo.

Tuzla skup podrške Ukrajini

U Banja Luci se danas okupilo stotinjak osoba na mirnom skupu podrške Rusiji, koji je organiziralo Udruženje 'Srpsko-ruski most'.

Skupu je prisustvovao i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić koji je rekao Srni da bi najbolje bilo da se sukob u Ukrajini što prije okonča, te da je na ovom skupu u znak solidarnosti sa idejama koje trebaju biti razumne.

Mirni skup je organiziran u parku pored biste posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova.