Sjepan Kljujić: "Lagumdžija je jedan netalentiran i pohlepan političar"

stjepan kljujić, stjepan kljujić, stjepan kljujić, Zlatko Lagumdžija, stjepan kljujić, Hrvati u BIH, Sarajevo
Iza takvog ponašanja stoje samo pohlepa za vlašću i pogrešna procjena da se može ignorirati glas hrvatskih birača. Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" bivši predsjednik HDZ-a BiH Sjepan Kljujić, koji je odnedavno otvoreno počeo da kritizira politiku SDP-a.

- Što Lagumdžija, prema Vašem mišljenju, želi postići najavom nasilnog i jednostranog formiranja Doma naroda FBiH?

Zlatko Lagumdžija je jedan netalentiran političar koji ne krije svoje političko opredjeljenje. Naime, svakom politički, iole pismenom Hrvatu i Srbinu, sve je bilo jasno poslije onog čuvenog sastanka u Sarajevu bošnjačkih lidera na kome su nazočili Alija Izetbegović, Haris Silajdžić, Adil Zulfikarpašić, reis Mustafa Cerić i Zlatko Lagumdžija. U svakom slučaju takvim ponašanjem Lagumdžije, uz potporu Sulejmana Tihića, situacija u FBiH stalno se usložnjava i to u krajnjoj instanci prije svega na štetu države BiH, FBiH, ali i na budućnosti bošnjačkog naroda.

- Iako je jasno da vlast ne može biti formirana bez legitimnih hrvatskih predstavnika, lider SDP-a ne odustaje. Čime to objašnjavate?

Poznato je da SDP nema nikakvih političkih principa te da oni nisu socijaldemokrate. Iz više razloga SDP želi da preuzme vlast, bar u FBiH, a jedan je i da zataška eventualne kaznene prijave i istrage poput one u aferi "reket SDP-a". Iza takvog ponašanja stoje samo pohlepa za vlašću i pogrešna procjena da se može ignorirati glas hrvatskog birača.

- Zašto na sve ovo šute socijalističke europske i svjetske asocijacije, iako je Lagumdžija ušao u koaliciju sa radikalnim HSP-om?

Iluzorno je misliti da međunarodna zajednica, koja je veoma složena, želi da riješi naše probleme. Pogotovo asocijacija lijevih stranaka. Ovdje nisu problem stranci, nego prije svega građani BiH. Oni koji su dali glas za SDP danas se moraju postidjeti kada glavni partneri, te nazovi socijaldemokratske strane, postaju HSP i Abdićevi autonomaši. Tobožnja najava dešavanja koja će, kako je rekao predsjednik SDP-a, biti gora od onih u Tripoliju, predstavlja najveću prijetnju miru u BiH. Nažalost, glavni tužitelj BiH je i na takvo ponašanje Zlatka Lagumdžije ostao nijem. U normalnim zemljama poslije takve izjave lider SDP-a ne bi više mogao da se bavi politikom.

- Može li se reći da su dijelom i sami Hrvati krivi za situaciju u kojoj su se našli?

Hrvati svakako snose najveću odgovornost za svoj današnji položaj. Međutim, to ne daje pravo Zlatku Lagumdžiji da ih toliko potcjenjuje. Stjepan Mesić je o BiH imao samo lijepe riječi, ali za deset godina predsjednikovanja nije riješen nijedan problem između BiH i Hrvatske.

Protiv Lagumdžije i vrha SDP-a SIPA vodi istragu za pokušaj reketiranja, a poznata je i afera u Bošnjačkom institutu. Je li Lagumdžijin pritisak za brzo formiranje vlasti ujedno i pokušaj izbjegavanja krivične odgovornosti i hoće li uspjeti u tome?

Činjenica je da su stvari u aferi "reket" potpuno jasne što podiže nervozu kod vodstva SDP-a. Ali sve to potvrđuje i da naše sudstvo, nažalost, nije neovisno. No, bez obzira na sve, vjerujem da vrh SDP-a neće moći da izbjegne odgovornost, kazao je Kljujić na kraju intervjua za "Glas Srpske".