FOTO/VIDEO  Slaven Raguž: Leteći cirkus ujedinjene ljevice

Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, sukob, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, razlaz, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, Slaven Raguž, FTV, političari, SDP BIH, kandidat, izbori, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija političar, Slaven Raguž, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija
Toliko odoše lijevo u obrani Bosne, da su napravili cijeli polukrug i izbili ekstremno desno.

Piše: Slaven Raguž, HRS/dnevnik.ba

Oni propovijedaju građansku ideologiju Bosne (bez Hercegovine) kao države građana, pa tek onda naroda, negirajući ustavnost nacionalnog predznaka.

Lagumdžijinim stazama revolucije

Poput svog ideološkog oca Zlatka Lagumdžije kad je imenovao svog Hrvata Željka Komšića, prvi korak u borbi za građansku BiH je bilo imenovanje ''svoga'' Srbina Milana Dunovića kao potpredsjednika FBiH. BiH, po njima, nije samo država konstitutivnih naroda, nego i građana i onih koji sebe nazivaju ostalima, spominjući Rome, Talijane, Ukrajince, Poljake, i dr.

Budući da su oni iz ljevice stranački i politički po definiciji građani, odnosno svi, i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, pa i „Ostali", kao što su imenovali svoje Srbe i Hrvate, imenovali su i svoje „Ostale". Tako su primjerice u Dom naroda Federacije ispred „Ostalih" imenovani: Segmedina Srna, Amil Buljubašić, Sejo Bukva, Edin Forto, Emir Frašto, Rasim Kantarević, Aner Žuljević. Kao što se može vidjeti iz priloženih imena, sve redom Ukrajnci, Poljaci, Talijani, Romi i sl.

Ujedinjena ljevica zaokupljena borbom protiv brojanja krvnih zrnaca, kad su ih oni sami brojali, preračuna se pa ne znade je li budući ministar Milan Mandilović Srbin ili „Ostali" (možda Talijan?), pa su na dan kad se trebala imenovati Vlada Federacije ekspresno povukli suglasnost drugog Milana, onog Dunovića. Tu je bilo zapelo. Tako nema nove Vlade FBiH dok se ponovno ne presaberu je li ovaj prvi Milan Srbin kako se sada potpisuje, ili je „Ostali" kako se potpisivao na prošlim Parlamentarnim izborima.

Inače, oni su posebno osjetljivi na Srbe. Najbolji dokaz je izjava Emira Suljagića od 21. ožujka, kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva koji kaže:

"Ako netko računa da će DF ući u vlast FBiH bez tri pozicije koje prema Ustavu pripadaju Srbima, taj se dobro prevario". To je eto njegova i njihova patriotska dužnost u cilju očuvanja Bosne (bez Hercegovine): imenovati svoje Srbe za koje oni jamče da su dobri Srbi, a ne secesionisti poput Dodika.

Nakon tih patriotskih pokliča ljevica je na kraju ipak uspjela u prebrojavanju krvnih zrnaca, te su odlučili kako onaj prvi Milan ipak nije Srbin, nego „Ostali". Koji „Ostali" ne rekoše, ali na kraju ispade da se ne prevariše oni koji nisu računali na DF-ove Srbe.

Dva puta klonirani „vođa"

DF na čelu sa Željkom Komšićem je radio sve kako bi se proces imenovanja Vlade Federacije oduljio do iza 31. ožujka, i to u potpunoj i neskrivenoj koordinaciji sa SDP-om. Ovaj cijeli cirkus je dokaz da povlačenje potpisa sa suglasnosti o imenovanju Vlade Federacije od strane DF-a nije bilo ništa drugo nego kupovanje vremena za donošenje Proračuna Federacije po apetitima Nermina Nikšića i oko njega okupljene bratije.

Zlatko Lagumdžija je sišao sa scene, završivši svoju patriotsku građansku misiju, te se dao u tumačenje i poučavanje Kur'ana, tvrdeći pored ostalog kako je džihad u biti temeljna europska vrijednost i kako se pojam džihada može tumačiti i kao borba za europske vrijednosti. Sada kada je on pronašao izgubljenog sebe, njegovi prestolonasljednici Željko Komšić i Nermin Nikšić nastavljaju gdje je on stao.

To je iskorištavanje svih mogućih resursa, počevši od FTV-a, nevladinog sektora, međunarodnih institucija kako bi se kroz širenje straha od nacionalističkih vještica nastavilo propagirati tzv. građansku politiku, koja nije ništa drugo nego unitaristički radikalizam koji bi BiH mogao koštati njene budućnosti.

Osim u skraćenicama, niti ideološki niti u praksi ne postoji nikakva razlika između DF-a, SDP-a, ali i drugih stranaka koje se tobože bore za građansku BiH i žele „više jednom krenuti govoriti o ekonomiji, egzodusu mladih i problemima koji tište napaćeni narod", dok u biti ne žele ništa drugo nego domoći se fotelja i vlasti za svoje potrebe.
Krinka
Godine mandata će proći kao i one prije njih. Promijeniti se neće ništa, osim možda da će građanska i ujedinjena ljevica u konačnici skinuti krinku svoje građanštine, te će i oni u neka doba iskreno krenuti u tumačenje vjerskih knjiga, braneći temeljne europske vrijednosti.

Zašto, primjerice, ove dvije stranke, ako su toliko socijalno i građanski osviještene, ne odustanu od milijuna proračunskih sredstava političkim strankama koje dobivaju? Zašto zastupnici ovih stranaka ne odustanu od profesionalizacije mandata (također milijunski iznosi)? Zašto ne zaustave praksu imenovanja rodbine, kumova i prijatelja po raznim agencijama, institucijama, javnim poduzećima i dr.? Toliko su socijalno osviješteni da su u pojedinim županijama čim su sjeli u fotelje izglasovali povećanje zastupničkih naknada.

Tobože se zalažu za socijalnu pravdu, jednakost sviju, a u biti gori su nego oni „nacionalisti" u koje upiru prstom. SDP na čelu sa Zlatkom Lagumžijom (danas SDP i DF) je bila stranka koja je najviše uprihodovala novaca iz proračunskih sredstava i stranka koja je najviše puta opominjana od CIK-a radi financijskih malverzacija.

Otišao Zlatko, ovi ne samo da su nastavili gdje je on stao, nego su to udvostručili, jer sad u Komšiću i Nikšiću nemamo jednog Lagumdžiju, nego dvojicu.

Imenovat će se Vlada Federacije, imenovat će se Vijeće ministara, nama običnom puku može biti samo gore nego jeste, njima će svakako biti bolje.

Godine mandata će proći kao i one prije njih. Promijeniti se neće ništa, osim možda da će građanska i ujedinjena ljevica u konačnici skinuti krinku svoje građanštine, te će i oni u neka doba iskreno krenuti u tumačenje vjerskih knjiga, braneći temeljne europske vrijednosti.