SANČEZ JUKIĆ Pomagač kartela uhićen u akciji Black tie 2, imao tvrtku za rudarenje kriptovaluta koja je otišla u stečaj

Sančez Jukić
raport

Sančez Jukić (35), osumnjičen da je dio narko kartela „Tito i Dino“ vlasnik je tvrtke „Astralis computing“ d.o.o. na Ilidži koja se bavila rudarenjem kriptovaluta bitcoin, saznaje Raport.

Ova tvrtka je osnovana 2017. godine, a kao vlasnik, osnivač i ravnatelj upisan je Sančez Jukić koji je jedan od troje osumnjičenih u navedenoj akciji za kojeg je Sud BiH odredio pritvor.

Sančez Jukić

Za Jukićevu kompaniju je Općinski sud Sarajevo stečaj pokrenuo 2020. godine, samo tri godine nakon što je otvorena, a zanimljivo je da se na prodaji našla pokretna i nepokretna imovina vrijedna više od 3,2 milijuna KM.

Server za obradu podataka i nekretnine u Ilijašu

Tada je oglašena prodaja postrojenja i opreme za obradu podataka – poslužitelj, za potrebe rudarenja kriptovalute bitcoin. U oglasu za stečaj navedeno je da se poslužitelj sastoji od 2.106 memorijskih računala-bitcoin minera, sa ostalom pripadajućom opremom potrebnom za potpunu funkciju poslužitelja, a početna cijena iznosila je 1,6 milijuna KM, bez PDV-a.

Oglas za prodaju opreme bio otvoren i početkom ove godine. O tome je li ova oprema prodana i tko je potencijalni kupac upit smo uputili Općinskom sudu u Sarajevu, čiji odgovor čekaju novinari Raporta i ukoliko ga dobiju, naknadno će ga objaviti.

S druge strane, kada je Jukićeva tvrtka otišla u stečaj, oglašena je i prodaja nekretnina poduzeća čiji je on vlasnik bio, a koje se nalaze u Ilijašu.
Prema službenim podacima, riječ je o dvije parcele i skladišno-poslovnom objektu u krugu Željezare Ilijaš, čija je vrijednost procijenjena na 1,69 milijuna KM.

Raport je uvidom u službene katastarske podatke došao do informacije da su ove nekretnine već dobile novog vlasnika koji je početkom ove godine i upisao imovinu na svoje ime, a riječ je o kompaniji „Sacom“.

Da li je nekadašnja imovina tvrtke osumnjičenog Jukića tijekom stečajnog postupka i prodana po traženoj ili većoj ili manjoj cijeni također su novinari Raporta uputili upit Općinskom sudu u Sarajevu, kao i onaj koliko je povjeritelja tražilo naplatu dugovanja iz prodaje imovine tvrtke „Astralis Computing“.

Prihod u 2018. godini premašio milijun KM

Inače, na prošlotjednom ročištu pred Sudom BiH spominjano je više kompanija za koje je državni tužitelj Sanjin Kulenović naveo da se dovode u svezu s „pranjem novca“ za zloglasni narko kartel na čijem je čelu Edin Gačanin, a kompanija „Astralis computing“ nije spomenuta.

Za sada nije znano može li se ova kompanija na čijem je čelu bio Jukić dovesti u vezu s kartelom, kao i da li je predmet istrage.

Sančez Jukić

Prema podacima iz sudskog registra i s portala Akta.ba, Sančez Jukić je još upisan kao vlasnik tvrtke „Astralis computing“

Prema podacima s portala Akta.ba u koje je Raport imao uvid, tvrtka Sančeza Jukića u 2018. godini imala je prihod od oko 1,3 milijuna KM, dok za godinu prije pokretanja stečaja, odnosno 2019. podataka nema.

Sančez Jukić

Jukićeva tvrtka je u 2018. godini imala prihod od oko 1, 3 milijuna KM

Prema navodima Tužiteljstva BiH, Sančez Jukić je bio pripadnik Gačaninovog narko kartela i putovao je u Južnoafričku Republiku, u grad Durban, a za potrebe projekta kojeg kriminalna skupina naziva "Satwa", koji je povezan s poslovima slanja kontejnera s drogom iz Perua i Kolumbije prema zemljama EU-a. Jukić se tereti da je na putovanjima u te zemlje imao zadatak i pokretanja poslužitelja za aplikaciju za međunarodnu komunikaciju pod nazivom "Circle".

Bio u Legiji stranaca?

Zanimljivo je da je Sančez Jukić na platformi Linkedin, osim toga što je naveo da je završio Tursko-bosanski koledž u Sarajevu, što je rekao i pred Sudom BiH kada je odgovarao na upit sutkinje Tatjane Kosović. Na Linkedin-u, Jukić je za sebe naveo da je „služio vojni rok u Ministarstvu obrane Republike Francuske od 2011. do 2016., gdje je imao čin vojnika prve klase“.

S obzirom na to da se Jukić pred Sudom BiH izjasnio da ima samo državljanstvo BiH, pretpostavlja se, da ukoliko je istina da je služio vojni rok u Francuskoj, da je bio pripadnik Legije stranaca.
Inače, na njegovom Linkedin profilu i stoji fotografija na kojoj je boca s natpisom „Legija stranaca“.

Jukić u biografiji na Linkedin-u između ostalog navodi i da je radio „kao privatni zaštitar u jedinici PMC-a koju su unajmile SAD.“

Podsjećamo, u akciji „Black Tie 2 „privedene su ukupno 23 osobe. Tužiteljstvo BiH je za 18 tražilo određivanje pritvora, dok je za preostalih pet bilo predloženo određivanje mjera zabrane. Osim Jukića pritvor je određen za Adnana Smajlovića i Aidu Halać.

Mjere zabrane u konačnici su određene ravnatelju zeničke Bolnice Tariku Zuloviću, biznismenu Gordanu Memiji, te Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalu, Erminu Alameroviću, Nedžadu Suljeviću, Bošku Jerkoviću, Adni Helić i Ibri Miladinu.
Privedeni u ovoj akciji sumnjiče se za kaznena djela organizirani kriminal, pranje novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlašteni promet opojnim drogama i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Oni se sumnjiče za kaznena djela organizirani kriminal, pranje novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlašteni promet opojnim drogama i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.