SVE O SKY APLIKACIJI Tko je u BiH koristio SKY, kako su presretnute poruke i mogu li se one koristiti kao dokaz na sudu

Glavna

Bosanskohercegovačku javnost posljednih mjesec dana okupiraju određeni dijelovi Sky ECC prepiski, posebno onih vezanih za jednog od 10 najmoćnijih šefova narkokartela u svijetu, Edina Gačanina Tita i njegove prijatelje i pomagače iz BiH.

Za naše čitatelje, portal Hercegovina.info donosi detaljan pregled kompletne povijesti Sky aplikacije,  svih dosadašnjih postupaka vođenih pred domaćim sudovima na osnovu dokaza izvedenih iz ove aplikacije, te mišljenja stručnjaka o tome što javnost još može očekivati kada se raspetljaju i objave sve presretnute poruke koje su razmijenjivali svjetski kriminalci.

Edin Gačanin
Mladi Edin Gačanin i droga namijenjena za tržište BiH

Sky aplikacija bila je isprva namijenjena poslovnim ljudima

U ožujku 2021. godine, američko Ministarstvo pravosuđa donijelo je odluku o zatvaranju Sky Globala, tvrtke poznate po razvoju šifriranih komunikacijskih uređaja. Ovaj potez bio je rezultat optužbi da je Sky Global svjesno pomagao kriminalnim organizacijama u izbjegavanju zakona. Navodi se da su ti uređaji omogućavali korisnicima vođenje nedetektiranih i neprobojnih komunikacija, čime su ozbiljno narušili integritet pravnog sustava.

Dana 12. ožujka 2021., Ministarstvo pravosuđa SAD-a podiglo je optužnicu protiv izvršnog direktora Sky Globala, Jean-Françoisa Eapa, i bivšeg distributera Thomasa Herdmana, zbog zavjere za kršenje RICO zakona (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations zakon je američki savezni zakon za borbu protiv organiziranog kriminala. Omogućava tužiteljima da kazneno gone pojedince koji su dio kontinuirane kriminalne organizacije. Glavni cilj RICO-a je razbiti moćne kriminalne organizacije tako što će ciljati njihove vođe i ključne članove).

Jean-Francois Eap, vlasnik Sky global
Jean-François Eap, osnivač Sky Global

Optužnica navodi da su uređaji Sky Globala dizajnirani za sprječavanje nadzora nad komunikacijama kriminalnih organizacija. Eap je optužbe nazvao lažnima, tvrdeći da njegova tvrtka štiti pravo na privatnost i da nije stvorena za sprječavanje policijskog nadzora nad kriminalnim organizacijama.

"Tehnologija Sky Globala radi za dobrobit svih. Nije stvorena kako bi spriječila policiju u nadzoru kriminalnih organizacija; ona postoji kako bi spriječila bilo koga u nadzoru i špijuniranju globalne zajednice. Optužnica protiv mene u SAD-u primjer je kako policija i vlada pokušavaju ocrniti svakoga tko se zauzima protiv neopravdanog nadzora," kazao je tada medijima osnivač Sky aplikacije.

Sky prepiske presretnute 2021. godine

Sky Global osnovan je 2008. godine sa sjedištem u Vancouveru, Kanada. Tvrtka je ubrzo postala poznata po svojoj aplikaciji Sky ECC, koja je nudila šifrirane komunikacijske usluge. Sky ECC je dizajniran za zaštitu privatnosti korisnika pružajući im sigurne kanale za slanje poruka i poziva. Aplikacija je stekla popularnost među poslovnim ljudima i pojedincima koji su cijenili sigurnost svojih komunikacija, budući da je primarna namjena ove aplikacije bila sigurnost od korporativne špijunaže. Međutim, zbog svoje robusne enkripcije, Sky ECC je također privukao pažnju kriminalnih skupina koje su tražile načine za izbjegavanje nadzora zakonskih tijela. Unatoč brojnim upozorenjima i kontroverzama, Sky Global je nastavio s razvojem i unaprijeđenjem svojih usluga sve do naglog zatvaranja 2021. godine.

Sky aplikacija
Izgled Sky aplikacije

U ožujku 2021. godine, istražitelji su uspjeli provaliti Sky ECC, aplikaciju za sigurnu komunikaciju koju su često koristili kriminalni karteli za koordinaciju svojih aktivnosti. Ova aplikacija, koja je nekada bila omiljena među narko bosovima, omogućavala je korisnicima da komuniciraju bez straha od presretanja. Međutim, nakon što su istražitelji pristupili ogromnoj bazi podataka Sky ECC-a, uslijedio je niz uhićenja i zapljena diljem Europe.

Presretnuto više od milijardu poruka

U Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj, policija je započela s detaljnim analiziranjem više od milijardu poruka, što je rezultiralo stotinama novih kaznenih predmeta i uhićenjima više od 1.200 osumnjičenika. Operacija je razotkrila razmjere i brutalnost kriminalnih mreža, uključujući otkriće kontejnera za mučenje u Nizozemskoj i "kuće strave" u Srbiji gdje su žrtve bile mučene i ubijane.

Uhićenje grupe Veljka Belivuka
Uhićenje grupe Veljka Belivuka

Ova istraga je pokazala koliko su duboko kriminalne organizacije prodrle u europska društva i ekonomije, posebno u Belgiji, gdje je zabilježeno više od 240 slučajeva vezanih uz drogu samo u Antwerpenu, glavnom ulaznom punktu za kokain iz Latinske Amerike. 

Tekstualne poruke razmijenjene preko šifrirane mreže omogućile su istražiteljima da otkriju "kuću strave" Veljka Belivuka u Srbiji, blizu glavnog grada Beograda, gdje su žrtve bile raskomadane i ubačene u stroj za mljevenje mesa.

Dok su većina visokih kriminalaca do sada uhićenih živjele u Dubaiju, kao spomenuti Edin Gačanin Tito, Zapadni Balkan se također pokazao kao jedan od centara za različite uglavnom narko bande.

Istražitelji su otkrili da je, nakon engleskog, najčešći jezik korišten na Sky ECC-u bio albanski.

Podaci iz Sky ECC-a, koji je prodavala sada ugašena kanadska firma Sky Global, podijeljeni su s vlastima u 22 zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

U BiH dosad podignuto devet optužnica baziranih na Sky prepiskama

Prva optužnica u BiH, bazirana na informacijama sa ove aplikacije podignuta je krajem 2022.

Državni tužitelji Bosne i Hercegovine podigli su optužnicu protiv osam osoba, uključujući Dalibora Railića, za organizirani kriminal, krijumčarenje droge i pranje novca. Optuženi su također za ubojstvo Radenka Bašića, šefa kriminalističke policije u Prijedoru. Dokazi protiv njih uključuju komunikacije preko šifriranih aplikacija SKY ECC i Anom. Railić je navodno koristio novac od droge za kupnju luksuznih nekretnina. Riječ je o akciji Transporter, koja je samo prva od devet optužnica koje je Tužiteljstvo BiH podiglo na osnovu dokaza iz ove aplikacije.

Tužiteljstvo je tada tvrdilo da će dokazi dobiveni probijanjem šifrirane aplikacije biti valjani na sudu te je najavilo da će više od 100 osoba uhićenih u proteklih godinu i pol biti optuženo.

Mogu li se ove prepiske održati kao dokazi?

No, ne slažu se svi pravnici s tezom da će ovi razgovori biti valjani dokazi na sudu.

Sarajevska odvjetnica Lejla Čović, koja je zastupala Nasera Orića i smijenjenu zamjenicu glavnog državnog tužitelja Dijanu Kajmaković (Koja je i sama po svemu sudeći dio Sky afere), tvrdi kako se na osnovu odluke Europskog suda pravde, odbacuju ovi dokazi koji su "nezakonito dobiveni."

"Ovo je odluka koju su svi pravosudni organi, a i sudionici u sudskim postupcima koji se odnose na Sky aplikacije, dugo čekali. Radi se o odluci Europskog suda pravde koji je zauzeo konačan stav po pitanju zakonitosti dokaza iz Sky aplikacije. Interesantno je da je Sud utvrdio kriterije prihvatljivosti ovakvih dokaza u sudskim postupcima, tj. u svakoj zemlji kojoj je Francuska dostavila dokaze iz Sky aplikacije. U svakom predmetu u BiH dokazi su dostavljeni upravo iz Francuske i sada sudovi, prilikom ocjene prihvatljivosti takvih dokaza, trebaju primijeniti te kriterije. Imajući u vidu zaključke Europskog suda, već na prvi pogled je jasno da neki od kriterija nisu zasigurno ispoštovani, što će dovesti u pitanje zakonitost dokaza iz Sky aplikacije. Prvi kriterij je da su dokazi pribavljeni u skladu s domaćim zakonima, što je vrlo upitno imajući u vidu odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, potom da je domicilna država (BiH) morala biti obaviještena o poduzimanju mjera presretanja protiv njenih državljana, što u BiH također nije slučaj. Mislim da je ova odluka samo potvrdila argumente odvjetnika u predmetima Sky aplikacija, a to je da su pokrenuti postupci preuranjeni, jer je trebalo sačekati sudsku odluku suda ovakvog ranga kako bi se uopće moglo ući u raspravu o zakonitosti dokaza sa Sky aplikacije", ističe Lejla Čović.

Lejla Čović
Lejla Čović

S njezinim tezama se slaže i mostarska odvjetnica Nada Dalipagić.

Nada Dalipagić je pojasnila da je otpočetka ove dileme smatrala da su to nezakonito pribavljeni dokazi, a iz razloga što ne bi bile u cijelosti ispoštovane odredbe Zakona o kaznenom postupku FBIH i BIH, ukoliko bi se ovo smatrali valjani i zakoniti dokazi.  

"Taj kriterij i po odluci Europskog suda za ljudska prava mora biti ispoštovan jer je domicilna država BIH morala biti obaviještena o poduzimanju mjera presretanja protiv njenih državljana," kazala je Dalipagić.

Međunarodna pravna pomoć

Portal Hercegovina.info u posjedu je spomenute presude Europskog suda pravde u kojoj se ni u jednom dijelu ne spominje aplikacija Sky ECC, nego njezina alternativa Encro chat.

Sadržaj se učitava...

Da odvjetnice nisu u pravu, tvrde i iz Tužiteljstva BiH.

"Ako pažljivo pročitate obavijest o odluci Europskog suda pravde, vidjet ćete da se u njoj navode i pojašnjavaju uvjeti u kojima se vrši međunarodna razmjena dokaza. Naime, dokumentacija koja se dobiva putem međunarodne pravne pomoći, dobiva se po propisanim i utvrđenim procedurama međunarodne pravne pomoći i međunarodnog prava i kao takva se koristi u postupcima", tvrde iz Tužiteljstva BiH za Hercegovina.info, te nastavljaju:

"Bitno je naglasiti da u ovim predmetima u BiH, već postoje pravomoćne osuđujuće presude protiv oko 15 optuženih osoba, a sukladno sporazumnim priznanjima krivnje, koji su potpisani u prisustvu njihovih odvjetnika.

Također, u susjednim zemljama, bilježe se presude u kojima su sudovi zauzeli jasan stav povodom ovih dokaza, kao važnog instrumenta u borbi protiv organiziranog kriminala.

SKY

Naravno, ni jedna optužnica (u Tužiteljstvu BiH ih je do sada podignuto 9 i sve su potvrđene, a odnose se na više desetina osoba), ne temelji se samo na ovim dokazima, već su istragama obuhvaćene i druge aktivnosti i istražne radnje koje su bile potrebne. Podsjećamo da se informacije iz SKY i Anom apikacija, uglavnom odnose na informacije i događaje iz 2021. godine ili starije, tu nema nekih novijih događaja, tako da je svakako potreban dodatni angažman agencija za provođenja zakona u istragama koje se provode", stoji u odgovoru glasnogovornika državnog Tužiteljstva na naš upit.

Kako je Sky došao do organa u BiH

Poruke koje se tiču državljana BiH prikupljene su u Francuskoj, nakon što je tamošnja policija zaplijenila servere na kojima je Sky Global pohranjivao Sky prepiske.

Sky shema
Shema po kojoj je radila Sky aplikacija

Izvor iz pravosuđa za Hercegovina.info kaže kako je po naredbi Suda Republike Francuske ovaj materijal legalno izuzet.

"Serveri su zaplijenjeni i na njima su se nalazile sve moguće poruke koje su se razmjenjivele putem ove platforme. Privatna firma prodavala je telefone na kojima je bila instalirana aplikacija sa dvostrukom enkripcijom i putem sudskog naloga, a zbog razumne sumnje francuski organi izuzeli su i zaplijenili te servere. Tako je sada organima gonjenja dostupan velik broj poruka, fotografija i ostalih materijala," objašnjava ovaj izvor.

Naš sugovornik dodaje kako u raspetljavanju ovih poruka treba biti oprezan.

"Bilo je korisnika koji su pisali pod šifriranim imenima i šifriranim porukama, to su pametni kriminalci koji su bili jako oprezni, no neki drugi su se hvalili, slali fotografije pored pošiljki heroina i kokaina, slike na granici, na carini itd. Kriminalci se često i hvale i lažu, pa govore jedni drugima da imaju dobre veze primjerice u politici, pravosuđu ili policiji i zato pozivam na oprez, ali je to i nažalost pokazatelj koliko smo neefikasni kao država kad se vidi koliko droge i kriminala prolazi u BiH. To je objektivan dokaz, bez obzira proglasilo se na kraju zakonitim ili nezakonitim. Žalosno je da ne uspijevamo i drugim sredstvima raščistiti to."

Što se legalnosti prepiski kao dokaza tiče, tvrdi kako je osnova svega poštivanje instituta međunarodne pravne pomoći.

"Osnovna načela međunarodnog prava je da su dokazi koje jedna država prikupi u skladu sa svojim zakonodavstvom zakoniti i u drugoj, ako se ispoštuje procedura međunarodne pravnje pomoći. U ovom slulčaju BiH zatraži dokaze od nadležnih organa Francuske, oni dokaze dostave i tu po meni nema nikakve smetnje, barem načelno", tvrdi ovaj izvor, te dodaje kako se kvaliteta dokaza utvrđuje dalje u postupku. "Na osnovu tih poruka treba provesti dalje istražne radnje, saslušati svjedoke, naći materijalne dokaze itd."

Otkud nekim medijima Sky prepiske

Iako je Sky predmeta bilo i prije velike akcije Black tie 2 izvršene 22. travnja 2024. godine, tek s padom, kako ih je Europol okarakterizirao - najbližih suradnika narkokartela Edina Gačianina Tita, javnost u BiH počinje shvaćati važnost i ozbiljnost ovih presretnutih razgovora.

Gotovo svakodnevno na stranicama portala Istraga, te na Dnevnom Avazu mogu se dobiti uvidi u dijelove Sky prepiski. 

Iako ove prepiske kao dokazni materijal u ovom obliku ne bi smjele izilaziti u javnost, odnosno u medije, to se ipak događa. Način na koji ti podaci cure iz neke od institucija čiji im uposlenici imaju pristup, zasad nije potpuno jasan. Jasno je kako podaci mogu dolaziti ili od izvora iz samog Tužiteljstva, ili iz Državne agencije za istage i zaštitu (SIPA) ili iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Nije poznato vrše li se interne istrage unutar ovih institicija, kako bi se saznalo tko samo određenim medijima plasira samo određene, strogo filtrirane razgovore koje oni kasnije prosljeđuju u javni prostor, no naš sugovornik iz pravosuđa je jasan.

"Nije mi drago da se to događa, da iz same istrage cure podaci, dok ona traje, to nije u redu. Ako se nešto objavljuje, to se treba objaviti svima i to u onoj fazi u kojoj je javno. Interesi su različiti i ne bih mogao sada spekulirati u čijem cilju i zbog čijih interesa se te stvari na ovaj način objavljuju." 

Ipak, ono što se ne može poreći je kako prepiske koje dospijevaju u medije građanima širom otvafraju oči i pokazuju im kako država funkcionira, kako se pere i izvlači novac, te koliko usko surađuju policija, mafija, pravosuđe i politika.

Osumnjičenima iz Sky predmeta blokirani računi sa više od 5,5 milijuna KM

Inače, samo Tužiteljstvo BiH nedavno je objavilo popis Sky predmeta, te je javnosti dalo uvid u njihove statuse. 

Dalibor Railić i dr. (8 osoba) – akcija “Transporter”. Optužnica podignuta 6. prosinca 2022. Status predmeta: Tužiteljstvo izvodi dokaze.

Ratković Saša i dr. (9 osoba) – akcija “Odin”. Optužnica podignuta 18. siječnja 2023. Status predmeta: Tužiteljstvo izvodi dokaze.

Bibić Sako i dr. (5 osoba) – akcija “Diablo”. Optužnica podignuta 15. veljače 2023. Status predmeta: Tužiteljstvo izvodi dokaze.

Matković Milan (1 osoba) – akcija “Odin”. Optužnica podignuta 10. ožujka 2023. Status predmeta: Tužiteljstvo izvodi dokaze.

Dragan Pejović zvani „Bosanac“ i dr. (14 osoba) – akcija “Staza”. Optužnica podignuta 14. lipnja 2023. Status predmeta: Predmet zatvoren u slučaju 12 optuženih. Predmet je i dalje otvoren u slučaju Gorana Novčića i Miloša Kovačevića.

Bojan Cvijetić i dr. (21 osoba - 18 optuženih + 3 kompanije) – operacije “Storage 1 i 2” i “Transporter”. Optužnica podignuta 20. rujna 2023. Status predmeta: Tužiteljstvo izvodi dokaze.

Dragan Gajić i dr. (7 osoba) – akcija “Golub”. Optužnica podignuta 24. listopada 2023. Status predmeta: Tužiteljstvo izvodi dokaze.

Nedeljko Lubura i dr. (2 osobe - korupcijsko kazneno djelo) – akcija “Trn”. Optužnica podignuta 8. siječnja 2024. Status predmeta: Zatvoren.

U ovim slučajevima, već se 15 osoba izjasnilo krivima, te su donesene i pravomoćne presude. Od 2021. do 2023. godine tim Sky tužitelja državnog Tužiteljstva na čelu sa Džerminom Pašićem koji je radio na slučaju Respiratori, u suradnji s policijskim i sigurnosnim agencijama proveli su 25 operacija u kojima je privedeno preko 150 osumnjičenih.

Džermin Pašić
Džermin Pašić

Zaplijenjeno je preko 80 vozila, od kojih neka vrijede više od 100.000 eura, 1670 Kg marihuane, 5 ručnih satova vrijednih preko 100.000 KM, zamrznuta je imovina nad više od 35 objekata, te je količina novca na blokiranim bankovnim i kripto računima veća od 5,5 milijuna KM.

Među osumnjičenicima nalaze se pripadnici raznih policijskih agencija, dva odvjetnika, jedan sudac, te jedan bivši savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.