SAMO U BiH Mjesec dana do izbora, a ne zna se tko kupuje maske i rukavice, SIP neće

Koronavirus
Ilustracija

Premda je do lokalnih izbora u BiH ostalo tek malo vremena, još uvijek se ne zna tko kupuje zaštitnu opremu protiv koronavirusa.

Središnje izborno povjerenstvo, iz njima znanih razloga nije osiguralo sredstva za izbore u uvjetima pandemije, pa taj dio odgovornosti prebacuje na lokalnu zajednicu.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo obratilo se premijerima županija, gradonačelnici i načelnicima općina sa zahtjevom da razmotre mogućnosti osiguranja materijalno-tehničkih sredstava za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije zaštite i suzbijanja pojave koronavirusa za potrebe provođenja lokalnih izbora, te da dostave informacije o njihovoj mogućnosti za nabavku materijalno-tehničkih sredstava za svoju sredinu.

Kako saznaje hercegovina.info do sada je samo četrdesetak općina dostavilo odgovore da će osigurati sredstva za zaštitnu opremu, dok je negativan odgovor dalo više od 10 gradova i općina, dok četrdeset gradova i općina nije odgovorilo na dopis uopće.

S tim u vezi federalna Vlada požuruje lokalne sredine da odgovore, jer je do izbora ostalo samo malo vremena, a još se ne zna tko će kupiti neophodnu zaštitnu opremu.

Tako je federalni premijer Fadil Novalić poslao dopis u kojem ih moli da poduzmu aktivnosti na osiguravanju materijalno tehničkih sredstava, kako bi se izbori proveli sigurno. Budući da su neki već odgovorili negativno, a zasigurno je da će među onima koji nisu odgovorili uopće biti još takvih, pitanje je tko će financirati zaštitnu opremu za izbore u tim sredinama.

Federalni premijer pozvao je i federalni Stožer da u koordinaciji s lokalnim stožerima osigura sigurne izbore, što će biti težak slučaj budući da se još ne zna ni tko kupuje nužnu opremu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.