RS prodaje HET Srbiji, a dio 'kolača' želi i FBiH

Fadil Novalić - Afera respiratori
Hercegovina.info

Dokapitalizacija poduzeća 'Hidroelektrane na Trebišnjici' (HET), koja se planira prodajom dionica na Banjalučkoj burzi, znači privatizaciju tog društva.

Hercegovina.info saznala je kako se HET planira dokapitalizirati emisijom akcija u vrijednosti od čak 435 milijuna maraka, što je za 50 milijuna KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

Prema nepotvrđenim informacijama Srbija je zainteresirana za kupovinu akcija čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova 'Elektroprivrede Republike Srpske' (ERS), prenosi portal 'Capital'.

"Ova prodaja akcija znači privatizaciju poduzeća, mijenja se vlasnička struktura, emitira se više akcija nego što HET ima. Ako netko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizacija, bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske. U Odluci nigdje ne stoji ograničenje, odnosno da netko ne može steći više od 10 posto akcija, što znači da jedna osoba može kupiti čitavu emisiju akcija", tvrde stručnjaci za tržište kapitala.

Slažu se i da ima dosta nepoznanica jer nije definirano tko je oslobođen od preuzimanja, ukoliko stekne više od 30 posto kapitala HET-a.

"Onaj koji stekne taj dio akcija mora po zakonu ući u preuzimanje, ali on se toga oslobađa. To je privatizacija na mala vrata, postoji interes Srbije da kupe za 50 milijuna eura akcije i steknu kontrolu nad poduzećem. Ima dosta nepoznanica, za male pare netko potpuno nov i sa strane može preuzeti većinski paket akcija u HET-u", navode sugovornici 'Capitala'.

'Capital' podsjeća, HET je treći kvartal prošle godine završio s dobiti od 4,4 milijuna KM, a na polugodištu je imao neraspoređenu dobit od 35,2 milijuna KM. Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 milijuna KM.

U povodu informacija da 'Elektroprivreda Srbije' kupuje akcije poduzeća 'Hidroelektrane na Trebišnjici' (HET), uime Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one sudjeluju u postupku dokapitalizacije HET-a, navodi Klix.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su da J.P. 'Elektroprivreda BiH' d.d. Sarajevo i 'Elektroprivreda HZ HB' d.d. Mostar, mogu sudjelovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

"Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavit ćemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine", izjavio je federalni premijer Fadi Novalić, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

"Svejedno je da li se projekt radio u FBiH ili u RS, ako radite takve investicijske projekte onda jačate svoju državu. Mi nismo ni protiv jednog takvog projekta ni u FBiH, ni u dolini Neretve ni bilo gdje, gdje treba podrška RS, sigurno će je dobiti", rekao je jedan od direktora HET-a i zastupnik u Narodnoj skupštini RS Ilija Tamindžija.

Tamindžija tvrdi da se ovdje ne radi o privatizaciji već o dokapitalizaciji HET-a zbog izgradnje Hidroelektrane Dabar, objavio je 'Dnevni avaz'.