HET se zadužuje 435 milijuna KM, najavljeni prosvjedi i blokade prometnica i institucija

HET
Hercegovina.info

Kako saznaje Hercegovina.info poduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET) planira se zadužiti emisijom dionica za čak 435 milijuna maraka, što je za oko 50 milijuna KM više od ukupne vrijednosti dioničkog kapitala. 

Vrijednost emisije, koja bi se trebala provesti na Banjalučkoj burzi, premašuje dionički kapital HET-a koji iznosi 385,1 milijun KM.

"Sredstva prikupljena emisijom dionica će se koristiti za povećanje uloga HET-a u gospodarskom društvu „Hidroelektrane Dabar“ radi pribavljanja sredstava za financiranje izgradnje infrastrukturnog projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora“, navode u HET-u.

Narodni zastupnik Nebojša Vukanović smatra da ovo nije političko već životno pitanje i poručuje da se svi trebaju boriti svim legitimnim i demokratskim sredstvima kako bi se spriječila prodaja „Hidroelektrana na Trebišnjici“.

“Zbog toga ćemo u što prije, prije sjednice Skupštine dioničara HET-a na kojoj treba da se donese sramotna, nezakonita i neustavna odluka, organizirati prosvjede u Trebinju, pred sjedištem Elektroprivrede Republike Srpske, a nakon toga blokade prometnica i institucija u gradu kako bi se spriječila privatizacija i izdaja”, istaknuo je Vukanović za Hercegovina.info.

Hoće li ova prodaja akcija značiti privatizaciju poduzeća i mijenjanje vlasničke strukture, ostaje da vidimo.