HIDROELEKTRANE NA TREBIŠNJICI Tržišni monopolist za šest mjeseci promocije troši 750.000 KM

HET,Trebinje,grape,jerinić,Banja luka,tenderi

Kako bi poboljšali vidljivost svog brenda i unaprijedili poslovanje Hidroelektrana na Trebišnjici do kraja godine potrošit će 750 tisuća maraka na promociju!

HE Trebišnjica je u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske stoga nije u potpunosti jasno zašto bi jedno javno poduzeće koje ima monopol na tržištu uopće imalo potrebu za reklamiranjem ovog obujma, piše portal "Pratimo tendere".

Samo dvije firme u BiH ispunjavaju uvjete iz tenderske dokumentacije, jedna od njih bliska je vlasti u RS-u.

Piše: Azra Omerović

Hidroelektrane na Trebišnjici zadnji dan svibnja rapisale su tender za nabavku usluga promocije na sportskim događajima, kulturnim manifestacijama, simpozijima, kongresima, sajmovima, savjetovanjima, izdavanju publikacija i ostalim događajima od značaja u periodu do 31.12.2023. godine. Vrijednost tendera simbolična- 750.000 KM bez PDV-a!

Osim što je nevjerojatna činjenica da javno poduzeće koje apsolutno nema konkurencije na tržištu jer ima apsolutni monopol troši ovoliko novca na promociju. Prema analizi portala Pratimo tendere ova nabavka je i rizična jer uvjeti kvalifikacija u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

U tenderskoj dokumentaciji traženo je da ponuđač mora posjedovati Google Premier Partner značku za BiH najmanje 2 godine uzastopno.

Samo dvije firme iz BiH trenutno imaju status google partnera za 2023. godinu to su firma AD Kraft i Grape iz Banja Luke. 

HET,Trebinje,grape,jerinić,Banja luka,tenderi

Firma AD Kraft imala je status Google partnera i 2022. godine. Vlasnici ove firme su Edina Velić i Edina Ćulum. Firma Grape iz Banja Luke u vlasništvu je Nemanje Krecelja i agencije Info 5 iz Banja Luke. Agencija Info 5 u vlasništvu je bračnog para Brankice i Dragana Jerinića. Dragan Jerinić bio je  glavni i odgovorni urednik i zamjenik direktora Nezavisnih novina, njegova supruga Brankica, bivša je novinarka Glasa Srpske. Prema pisanju medija, bračni par svoj poslovni uspjeh duguju upravo bivšem poslodavcu jer  “u svim svojim poslovima obilato koriste realno veliku političku i svaku drugu snagu i uticaj Željka Kopanje, vlasnika “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”. Željko Kopanja bio je dugogodišnji prijatelj Milorada Dodika. Osim toga, Dragan Jerinić osnivač je firme Mega Elektrik zajedno sa Danilom Petrovićem bivšim savjetnikom i zetom potpredsjednika SNSD-a i bivšeg člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića.

Što se plaća 750.000 KM?

U tenderskoj dokumentaciji za promociju poduzeća na pet razina navedeni su različiti uvjeti i cijene koji će ukupno koštati 750.000 KM.

Za promociju poduzeća na nivou 1 traženo je pisanje jedne novosti za objavu na portalima, jedna objava na društvenim mrežama, jedna naslovna fotografija, sponzoriranje objave na društvenim mrežama, jedan sponzorirani oglas te jedan google display oglas. Za ovo oglašavanje planirano je do 3.000 KM.

Za promociju poduzeća na razini 2 traženo je isto kao i za razinu 1 s dodatkom dva google display oglasa te primjena logotipa i dizajn banera. Za promociju poduzeća na nivou 2 planirano je između 3.000 i 6.000 KM.

Za promociju poduzeća na nivou 3 osim ovih zahtjevane su još neke usluge a HE Trebišnjica izdvojit će do 20.000 KM za ove namjene.

HET,Trebinje,grape,jerinić,Banja luka,tenderi

Za promociju poduzeća nivo 4 Hidroelektrana na Trebišnjici izdvojit će između 20.000 i 100.000 KM. Na fotografiji ispod pogledajte za šta će izdvojiti taj novac.

HET,Trebinje,grape,jerinić,Banja luka,tenderi

Za promociju poduzeća nivo 5 HE Trebišnjica izdvaja do 200.000 KM!

HET,Trebinje,grape,jerinić,Banja luka,tenderi

Prenio tekst pa dobio prijetnje

Bivši glavni i odgovorni urednik Nezavisnih novina i predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske  do 2015.godine Dragan Jerinić, koji je u međuvremenu postao uspješan poslovni čovjek zahvaljujući spornim poslovima i bliskosti režimu, sinoć je napao i prijetio Dragiši Sikimiću, uredniku portala Moja Hercegovina, jer je prenio na svom portalu tekst o spornim i sumnjivim nabavkama Hidroelektrana na Trebišnjici.

HET,Trebinje,grape,jerinić,Banja luka,tenderi

Pozivi, prijetnje, uvrede i zastrašivanje su nedopustivi, posebno za nekoga tko je bio urednik i predsjednik Udruženja novinara, sa zadatkom da ih štiti i omogući normalan rad bez stalnih pritisaka, a ne da im prijeti i zastrašuje.