RJEŠENJE KOJIM JE ZABLOKIRAN ZZO HNŽ Sud zaključio da je Ana Vidačak državna službenica

Vidačak presuda

Općinski sud u Mostaru, sutkinja Danka Šimunović, 22. siječnja je donio rješenje kojim je zaustavljeno imenovanje ravnatelja ZZO HNŽ-a, koji je od trećeg mjeseca prošle godine bez ravnatelja.

Sutkinja, dan prije nego je na Vladi HNŽ-a trebao biti imenovan novi ravnatelj, a u trenutku obavljanja razgovora s kandidatima donosi rješenje kojim se određuje mjera osiguranja kojom se zabranjuje Vladi HNŽ i Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ da postupaju po ponovljenom natječaju za izbor ravnatelja ZZO HNŽ. Rješenjem im se stopiraju aktivnosti koje se odnose na otvaranje zaprimljenih ponuda kandidata, obavljanje razgovora sa sindikatima, kao i donošenje odluke o imenovanju ravnatelja ZZO HNŽ. Nadalje, u točki dva rješenja navodi da ova mjera ostaje na snazi sve do pravosnažnog okončanja postupka po tužbi predlagateljice (Ana Vidačak) ili do druge odluke suda u ovoj stvari.

Sutkinja rješenje temelji na zaključku da je Ana Vidačak državna službenica, te kao takva podliježe Zakonu o državnoj službi.

Rješenje Općinskoga Suda Mostar, 23.1.2024. by Uredništvo hercegovina info on Scribd

„Sud zaključuje da je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ rukovodeći državni službenik na čelu županijskog zavoda, odnosno da je državni službenik, pa se na njega imaju primijeniti odredbe Zakona o državnoj službi u FBiH, premda se na njega imaju primijeniti odredbe Zakona o državnoj službi u FBiH, premda se on prema izričitim zakonskim zakonskim odredbama imenuje u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima“, navodi se, uz ostalo u rješenju suda (stranica broj 6.).

Ana Vidačak ne podliježe Zakonu o državnim službenicima, a Vlada HNŽ-a ju je imenovala na najduže tri mjeseca na čelo ZZO-a HNŽ 9. prosinca 2022. Sukladno tome podliježe Zakonu o vladinim, ministarskim i drugim imenovanjima.

Zanimljivo, Ana Vidačak, koja je isteklog v.d. mandata ravnala ZZO-om mjesecima, upravljala novcima i korisnicima, te obavljala poslove direktorice, osjeća se ugroženom jer po poništenom natječaju nije zasnovala radni odnos.

Za napomenuti je da je u trenutku donošenja ovog rješenja Vidačak javila Ministarstvu zdravstva da kao prijavljena na ponovljeni poziv za ravnatelja ne može pristupiti razgovoru jer je hospitalizirana. Vlada HNŽ-a pristupila je v.d. imenovanju ravnatelja, što će naredna, najduže tri mjeseca biti Andrej Čović.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.