BEZ TRAJNOG RJEŠENJA Na tri mjeseca imenovan Andrej Čović

Andrej Čović

Vlada HNŽ-a na sjednici koja je u tijeku trebala je imenovati ravnatelja ZZO-a HNŽ, no to se nije dogodilo. Dogodilo se pak imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja, što će u naredna - najduže tri mjeseca biti Andrej Čović. 

Situacija se iskomplicirala jučer, nakon što je sa suda u Mostaru, a po aktivnostima Ane Vidačak stigao dopis da nema imenovanja ravnatelja dok se ne okonča proces koji je pokrenula Vidačak.

„Obzirom da je predmet još u radu kod sutkinje, ne možemo komentirati ni dostavljati informacije o istom. Nakon što sudac odluči o predmetu tj. o predloženoj mjeri osiguranja i stranke prime odluku suda u skladu sa Zakonom o parničnom postupku F BiH, Sud može dati kratku informaciju o predmetu“, kazali su jutros kratko sa suda. Međutim, iz Vlade saznajemo da je upravo sud zakočio trajno imenovanje, te se pribjeglo privremenom. 

Intervjui s kandidatima prijavljenim na mjesto ravnatelja obavljani su jučer, gdje se, od četvero prijavljenih nije pojavila jedino Ana Vidačak, opravdavši nedolazak navodnim zdravstvenim tegobama.

Već je jučer bilo jasno da je sve urađeno smišljeno. 

Situacija u ZZO-u dokazala je nekoliko stvari. Prva i osnovna je da HDZ BiH ne zna pomesti ispred svoga praga, niti ima mehanizam sklanjanja kadra zbog kriminalnih ili drugih spornih radnji, druga da ova javna institucija zadnje mjesece služi pojedincima, a najmanje pacijentima i treće i najvažnije, da nova vlast nije dorasla izazovima da riješi ovu situaciju. Premijerka Marija Buhač na sadašnju poziciju došla je upravo iz ZZO-a, a v.d ravnatelj Andrej Čović bivši joj je radni kolega. 

Na županijskom odboru HDZ-a jutros je bila užarena atmosfera oko izbora ravnatelja u ZZO-u, gdje se tražilo da bude imenovan najbolji, a ne kandidati koji će se sutra ponovno naći u medijima.

ZZO je od 9. ožujka 2023. bez legalne i legitimne uprave, kada je istekao mandat Ani Vidačak. U međuvremenu je raspisivan natječaj na koji su se prijavili Stana Burić, Vedran Marčinko, Ana Vidačak i Marija Buhač, koji je nova Vlada poništila. Imenovanje novog ravnatelja po tom natječaju nikad se nije dogodilo jer nije bilo konsenzusa HDZ ruku u Vladi. Buhač je u međuvremenu imenovana premijerkom, te je raspisala novi natječaj, koji opet nije urodio trajnijim rješenjem, nego v.d. imenovanjem.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.