REFORME PO NAŠKI Zakon o VSTV-u nije potpuno usklađen s preporukama EU, ali su političari našli "rješenje"

Zastupnički dom PS BiH
FTV

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Riječ je o jednom o tri reformska zakona koji našu zemlju približavaju Europskoj uniji (EU), a isti će se naći pred izaslanicima Doma naroda PSBiH na sjednici 30. kolovoza.

I ništa ne bi bilo neobično da se u 26. članu tog zakona ne navodi kako će novi zakon, istog naziva, biti usvojen godinu dana kasnije te će isti biti usklađen s preporukama EU, piše Klix.

U roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona Parlamentarna skupština BiH će donijeti Zakon o VSTV-u koji će biti usklađen sa standardima EU, kako je predviđeno u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navedeno je u zakonu.

Neusklađen sadržaj

Iako je zakon većinski usklađen s legislativom EU zastupnici nisu usvojili sve amandmane koje je predložila EU, zbog čega će on morati biti dopunjen i dorađen.

Na ovaj apsurd je ukazao i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Branislav Borenović koji je na dan sjednice, 22. kolovoza kazao:

"Najtipičniji primjer besmisla zakona koji nisu europski je Zakon o VSTV-u koji je navodno jedan od tri europska zakona. Oni su samo po nazivu europski, a nisu sadržajem usklađeni. I to su nam dostavili ljudi iz izaslanstva EU. Član 26 jasno kaže da današnjim zakonom donosimo odluku da će PSBiH u roku od jedne godine od dana stupanja ovog zakona donijeti Zakon o VSTV-u koji će biti usklađen sa standardima EU kako je to predviđeno."

Portal Klix se za komentar obratio i Izaslanstvu EU u BiH iz kojeg su kazali kako će nastaviti pratiti usklađenost zakona s pravnom stečevinom EU.

Podsjećaju da će direktnu korist od reformi imati svi stanovnici BiH. One će omogućiti BiH da bolje iskoristi značajna pretpristupna sredstva, uključujući Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen, nedavno najavila.

"Amandmani na Zakon o VSTV-u usvojeni 22. kolovoza u Zastupničkom domu donose niz dugo očekivanih reformi, uključujući nezavisni sustav provjere imovinskih kartona sudaca, pravnu osnovu za unaprijeđenu ocjenu rada nositelja pravosudnih funkcija, kao i bolju regulaciju disciplinske odgovornosti sudaca i tužitelja, kao i članova VSTV-a. Ovo su neki od ključnih standarda Europske unije za nezavisan, pouzdan i odgovoran sudski sustav", ističu.

Redovno praćenje

Međutim, dodaju kako nisu sve preporuke EU ispunjene te će nastaviti redovno pratiti i ocjenjivati usklađenost s pravnom stečevinom EU i europskim standardima.

"Prije otvaranja pregovora o pristupanju, BiH će morati provesti reforme kako bi u potpunosti ispunila 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije objavljenih 2019. godine, uključujući unaprjeđenje funkcioniranja pravosuđa usvajanjem novih sveobuhvatnih zakona o VSTV-u i o Sudovima BiH u skladu s europskim standardima", naglašavaju.

Napominju da je važna konstruktivna suradnja između partnera unutar koalicije po pitanju EU agende te da je bolja od političkih blokada, opstrukcija, prijetnji i međusobnih optužbi.

"Građani BiH nemaju koristi od zastoja, stoga ohrabrujemo političke lidere da nastave održavati konstruktivnu suradnju i raditi na provedbi EU agende", poručuju iz Izaslanstva EU.

Transparency International BiH ranije je upozoravao da Zakon o VSTV-u i dalje ne osigurava adekvatnu kontrolu imovine i sukoba interesa sudaca i tužitelja.

Međutim, političari u BiH su sebi dali još godinu dana, nakon što zakon stupi na snagu, kako bi se pozabavili ovim pitanjima i zakon učinili zaista reformskim.

Očigledno je da se političarima žurilo da ispune makar nešto iako su i sami svjesni da zakon nije u potpunosti u skladu s onim preporukama i normama EU.