Povučena protupropisna odluka o kojoj smo jučer pisali, Povjerenstvo neće ulaziti u R1

Gradsko vijeće Mostar
Hercegovina.info

Odluka da se šire ovlasti Povjerenstvu za davanje stručne ocjene na režim R1 izazvala je pravu buru na Gradskom vijeću Mostara, kao što smo i očekivali, budući da se ovom odlukom lagano ulazi u protupropisne radnje, što smo jučer i objavili.

Planski dokumenti doneseni do 2004. godine su iznad Povjerenstva, i Povjerenstvo nije meritorno o tome odlučivati.

„Ovdje je pitanje zakona i poštivanja zakona i pitanje struke. Pričate doći će na Gradsko vijeće. Ovo je pitanje koje trebaju rješavati urbanisti, a ne mi, nisam ja urbanista da crtam urbanističke i regulacijske planove, o njima polemiziram i dajem stručna mišljenja“, kazao je SDP-ov Arman Zalihić, koji je na facebooku objavio da ću u slučaju usvajanja ove odluke podnositi i kaznene prijave.

„Ovdje je cilj investitorima da dođu u Grad Mostar i da ulažu. Prema tome, molim vas, ova odluka otvara potpunu transparentnost“, branio je neobranjivo Salem Marić.  

„Mnogo ste mi gospodine Mariću zabrinuti za investitore, ne vidim da ste toliko zabrinuti za građane“, odgovorila mu je Irma Baralija iz Naše stranke.

Podsjetimo, da se usvojila ova protupropisna odluka proširile bi se ovlasti Povjerenstvu za davanje stručne ocjene na gradske zone gdje postoje planovi, a što je obesmišljava, odnosno donosi mu nove radnje, koje nisu uglavljene zakonom.

I HRS-ov vijećnik, odvjetnik Slaven Bevanda pojasnio je da je to protuzakonito. "Osobno ne mislim da je ova odluka u skladu sa zakonom, a sada ću i kao vijećnik i kao član HRS-a to obrazložiti. Zašto mislim da ova odluka nije u skladu sa zakonom. Nadležnost zakonska Povjerenstva je da Povjerenstvo može dati ocjenu tamo gdje nema planova, odnosno dokumenata prostornog uređenja", objasnio je Bevanda. 

„Daje se ovlast Povjerenstvu za davanje stručne ocjene da može donositi stručnu ocjenu i u zonama za koje su detaljni planski dokumenti doneseni do 2004. godine“, navodi se u članku 1 odluke koja je danas trebala biti usvojena.

To bi značilo da bi povjernstvo moglo manevrirati ondje gdje su planove donosile bivše općine, premda su ti planovi iznad ovlasti Povjerenstva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.