Šire se ovlasti Povjerenstvu za davanje stručne ocjene, iz Grada kažu "vremensko premošćivanje"

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Premda se očekivalo da je u Mostaru došao kraj urbanističkim zavrzlamama, a ponajviše Povjerenstvu za davanje stručne ocjene, ako se usvoji odluka pripremljena za 20. sjednicu njemu će se dodatno proširiti ovlasti. 

„Daje se ovlast Povjerenstvu za davanje stručne ocjene da može donositi stručnu ocjenu i u zonama za koje su detaljni planski dokumenti doneseni do 2004. godine“, navodi se u članku 1 ove odluke.

To bi značilo da će to Povjerenstvo, ako se ova odluka usvoji davati mišljenja i u režimu R1, tj. ondje gdje su planove donosile bivše općine, premda su ti planovi iznad ovlasti Povjerenstva.

U Gradu objašnjavaju da ovime premošćuju vremenske rupe do donošenja novih regulacijskih planova, a da se ne bi zaustavile višemilijunske investicije. 

„Proširenjem ovlasti Povjerenstvu ostavljamo prostor za reakciju samo tamo gdje imamo nekakav ozbiljan zahtjev investitora. O čemu se radi. Pet-šest investicija u Gradu stoji jer nema regulacijskih planova, a njihovo donošenje je proces od pola godine ili godinu dana“, objašnjavaju na naš upit iz Grada Mostara. 

Podsjetimo, Povjerenstvo u sastavu Suad Hasandedić (kao ministar graditeljstva u HNŽ-u direktno sukobljen u interesima jer je i član povjerenstva u gradu i ujedno drugostupanjski organ u žalbenom postupku za gradnju), Zijad Hadžiomerović, Vjekoslav Tomić, Marinka Zadro, Mladen Čabrilo, donosilo je brojna nestručna mišljenja za stranačka poduzeća i pojedince u gradu.

Na sjednici održanoj zadnji dan kolovoza prošle godine podnosili su izvješće o radu novoj gradskoj vlasti, i nije im podržano. 
Nažalost, nije i raspušteno, budući da su HDZ i HRS glasovali za raspuštanje, dok su SDA, PMP, SDP, Naša stranka i Milivojević bili protiv njegova raspuštanja i/li suzdržani. 

Stoga je povjerenstvo u gore navedenom sazivu davalo mišljenja i do konca ljeta prošle godine, da bi 28. rujna 2021. bilo imenovano novo Povjerenstvo za Stručnu ocjenu u sastavu Martina Miličević, Nedžad Ćupina, Aleksandar Bošković. Alija Šunje i Marijan Antunović.

Svrha Povjerenstva je bila da daje stručna mišljenja o gradnji ondje gdje nema jasnih planova.