Palo izvješće Bešlićeva urbicidnog Povjerenstva, HDZ i HRS glasovali za raspuštanje, ostali ga ostavili na životu

Afera Urbicid
hercegovina.info

Kako se dalo i naslutiti Privremeno stručno povjerenstvo koje je svojim "stručnim" ocjenama davalo zeleno svjetlo bivšem gradonačelniku i njegovim igračima u gradskom urbanizmu da od Mostara naprave kasabu nije dobilo podršku na Gradskom vijeću Mostara. Nažalost, nije i raspušteno, budući da su HDZ i HRS glasovali za raspuštanje, dok su SDA, PMP, SDP, Naša stranka i Milivojević bili protiv njegova raspuštanja i/li suzdržani. 

Povjerenstvo je radilo pod stranačkim utjecajem, u njemu sudjeluje niz nestručnih osoba, a izvješće je iznio dr. Zijad Hadžiomerović - predsjednik.

“Vi ste dobili izvješće, no ono nije konačno, mi smo radili još. Sada smo negdje na 69 predmeta. Zamoljeni smo od gradonačelnika Bešlića i Kordića da ubrzano radimo. Službe za pripremu su aktivnije, tako da smo radile neke važne projekte. Sad trenutačno radimo na nekoliko važnih projekata za važnosti od Grad”, ispričao je Hadžiomerović. 

Istaknuo je da je uloga Povjerenstva dati stručno mišljenje koje je preduvjet za urbanističke uvjete. 

“Urbanistički uvjeti su mnogo složeniji dokument koji podrazumijeva i taj pravni dio, i odnose sa susjedima, što je vrlo važno u ovom poslu. Mi smo napravili dosta posla, ali nisam siguran da smo baš do kraja praćeni, jer imam informaciju da puno tih predmeta nije dobilo urbanističku suglasnost iz raznih razloga, u koje ne bi ulazio. Kako je Povjerenstvo radilo!? Radilo je vrlo profesionalno, sve ocjene smo donosili zajedno i jednoglasno, osim jedne, gdje je jedan od članova bio u sukobu interesa i nije se htio izjašnjavati”, pohvalio se Hadžiomerović. 

SDP-ov Arman Zalihić pitao je kada će biti formirano Povjerenstvo, na što je predsjednik Vijeća Salem Marić, koji je žestoko branio profesionalnost Povjerenstva, i još jedanput pokazao što znači kad stari kadar ostane među novim, istaknuo da su vijećnici već zaprimili poziv na dostavljanje kandidata. 

Uključio se potom HRS-ov Slaven Bevanda, inače odvjetnik, koji i praktično zna kako je Povjerenstvo radilo, i koje posljedice na terenu ostavilo. 

“Prvo ću se osvrnuti na izvješće koje smo dobili. Izvješće je da budem najiskreniji vrlo šturo, kratko, sadrži samo popis predmeta koji su prihvaćeni od 2016.-2020. Ako sam dobro razumio ima još 19 predmeta koji su iz ove godine. Ne znam s kojim razlogom ste se rukovodili kada ste se odlučili da ne obuhvatite i ovu godinu. Druge dvije stvari. Člankom 49. Zakona o prostornom uređenju HNŽ-a određena nadležnost povjerenstva, koje radi tamo gdje nema detaljnih regulacijskih planova. Oni su donosili odluke iz viših planova, što je u ovom slučaju prostorni plan Grada Mostara. U nekoliko odluka, za one materijale koje smo mi dobili, a reći ću konkretno na što se odnosi – Elektroprijenos, Slavonija DI, Promark, ne znam jesam li nekog ispustio, zapazio sam da je Povjerenstvo davalo mišljenje i na onim prostorima gdje postoji regulacijski plan, a jednom konstatacijom je rečeno da je istekao onaj koji je donesen 2012., u jednom je navedeno da je plan donesen 80.-tih. Zanima me je li ovo Povjerenstvo i temeljem čega tvrdilo da su regulacijski planovi prestali važiti, i je li traženo tumačenje Zakona o prostornom uređenju od nadležnog tumača – Skupštine HNŽ-a, koja je donijela spomenuti zakon. Osobno mislim, odnosno vidim da se Povjerenstvo čak pozivalo na neko mišljenje federalnoog ministarstva, koje ni na koji način ne može tumačiti županijski zakon. Dalje me zanima je li traženo ikakvo mišljenje od našeg resornog ministarstvo i nastavlja li u ovoj godini povjerenstvo donositi odluke temeljem toga mišljenja. Ovo izvješće nije dobro, mi ovdje nemamo popis odbijenih rješenja, samo odobrenih, pa ne možemo cjelovito ocijeniti, jer ne znamo koja su rješenja odbijena i iz kojeg razloga”, kazao je Bevanda. 

Na to je Hadžiomerović kazao da je u gradskoj kasi manjkalo novca, te se na ovaj način zapravo punio proračun. 

Bevandi je kazao da planovi imaju rok trajanja. “Tumačenje je vrlo jasno. Plan se usvaja za razdoblje od 10 godina, nakon 10 godina prestaje važiti i točka, a ja ću vam dati Martićevo mišljenje, imam kopiju”, istaknuo je. 

Potom ga je Bevanda pitao ako plan važi 10 godina, kako su mogli intervenirati u plan na Rudniku 2019., a plan iz 2012., na što je Hadžiomerović odgovorio da “prostorni plan važi 10 godina, a niži planovi važe 5 godina”. 

Ovo pak demostrira da je Povjerenstvo proglasilo gradske planove nevažećim, tj. isteknutog roka trajanja, a za interese stranke radilo sukladno nekim mišljenjima iz Federacije, ne držeći se županijskog zakona. Salem Marić u više je navrata branio neobranjivo. 
“Siguran sam da je ovo Povjerenstvo radilo u skladu sa strukom, u skladu sa zakonima i propisima u ovom dijelu”, istaknuo je podsjetivši da je Povjerenstvo davalo ocjene, a urbanizam izdavao dozvole. 

Uključila se i Naša stranka.

“Ovo je moja omiljena tema. Povjerenstvo koje daje stručne ocjene je moje najdraže povjerenstvo koje radi za Grad Mostar. Zahvalila bi se gospodinu Bevandi što je pitao što sam ja htjela pitati. Ne znam je li predsjednik Povjerenstva građevinske struke. Kako ste vi kao liječnik došli u Povjerenstvo?”, pitala je Boška Ćavar Hadžiomerovića. 

On je pak iskreno odgovorio - Ja sam bio predsjednik stranke(opa. SDA Mostar) tad. 

“Evo gospodin nam kaže da je bio predsjednik stranke i da je sam sebe stavio”, nadovezala se Ćavar. Potom se opet nadovezao Salem Marić da odbrani prethodnika koji je sasvim istinito odgovorio na to kako je došao u Povjerenstvo. 

“Vijećnice Ćavar uozbiljimo se, imate procedure kako se imenuje. Vijeće je biralo, vijeće je imenovalo. Traži se životno iskustvo, da je ugledan građanin, pa onda ostalo”, obrazložio je nestručnost Povjerenstva Marić. 

Potom je Ćavar pitala za predmet broj 23.  – što bi bila rupa Ante Vidačka i Bože Krstanovića, koja je zatrpana, gdje Povjerenstvo daje pozitivno mišljenje za podrumski objekt, a u zahtjevu se navodi da je to sklonište. 

“Ja sam čitao vaš slučaj. Mislim da ste ga iskoristili u političku promociju, ja vam čestitam, vrlo ste vispreni, ali vam moram reći da niste baš u pravu. Nama je došao zahtjev investitora, koji su se obratili direktno nama i gradonačelniku. Podnio je legalno zahtjev, i svi smo se složili s tim da ima pravo na podrum. Ja ne vidim u tome problem”, kazao je Hadžiomerović. 

HDZ-ov Antonio Zelenika također se negativno osvrnuo na rad Povjerenstva. Dok HDZ BiH o radu Bešlića javno šuti, iz samog glasovanja i rada vijećnika njihovo se mišljenje da lijepo iščitati. 

“Imam i ja par pitanja. Prije svega me zanima zašto nije radilo Povjerenstvo od 2012.-2016. godine. Rečeno je da je Povjerenstvo ukupno trebali dati 8 ocjena. 2016. – su 4 dane, 2017.-7, 2018.-3, 2019. – 13, 2020. 23, od čega 15 nakon informacije da će biti izbori u Mostaru. Onda imamo 19 njih ove godine. Drugo bih pitao može li ovo Povjerenstvo davati mišljenja na zelenoj površini”, istaknuo je Zelenika. Među ostalim, Hadžiomerović mu je odgovorio da su oni samo davali mišljenje koje koje može biti prihvaćeno ili neprihvaćeno, korigirano i td. Hadžiomerović je na to odgovorio da su oni samo davali mišljenje, koje može biti prihvaćeno, neprihvaćeno, korigirano. 

I nakon ove rasprave oči su uprte u urbanizam, gdje i dalje sjede isti ljudi, koji su godinama za različite potrebe izvrdavli vlastite planove i propise, objašnjavajući i nama da se mala kuća može nadograditi u šestokatnicu. 

Nakon burne rasprave uslijedila je stanka koju je tražio HRS, a nakon stanke glasovanje. Tu je izvješće Povjerenstva palo, a isto je moglo biti i raspušteno, da su ruke digli SDP i Naša stranka. 

Pitali smo SDP i Našu stranku zašto su glasovali kako su glasovali.

“Bio sam suzdržan jer se novo Povjerenstvo imenuje za mjesec dana, a nisam da se u međuvremenu imenuje neko privremeno koja nekom novom valjda treba da odradi posao do imenovanja. Što se tiče glasovanja za izvješće naravno glasao sam protiv”, objašnjava Zalihić.

Dok je Irma Baralija glasovala protiv raspuštanja Povjerenstva, i Boška Ćavar je ostala suzdržana. Ćavar je podnijela inicijativu da se Povjerenstvo raspusti u užem središtu grada, a ostane raditi u neurbanim područjima, te ističe da je postupila u skladu s tim!? 

Podsjetimo, Povjerenstvo u sastavu Suad Hasandedić (kao ministar graditeljstva u HNŽ-u direktno sukobljen u interesima jer je i član povjerenstva u gradu i ujedno drugostupanjski organ u žalbenom postupku za gradnju), Zijad Hadžiomerović, Vjekoslav Tomić, Marinka Zadro, Mladen Čabrilo, donosilo je brojna nestručna mišljenja za stranačka poduzeća i pojedince u gradu.

Osim toga, kako smo nedavno pisali, stručno su amenovali i jednu od najružnijih nadogradnji na gradu na Neretvi, onu zgrade Skupštine HNŽ-a. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.