POLJOPRIVREDNICI NA MUKAMA Stradao krumpir, a problema bi mogli imati i vinogradari

Krumpir
Ilustracija

Dolazak ekstremno hladne fronte, usred proljeća donio nam je pravu zimu. Niske temperature i snijeg koji nas je sve iznenadio zadali su velike glavobolje poljoprivrednicima. Led i mraz štetu su nanijeli određenim kulturama, a ponajviše krumpirima.

U Ljubuškom najveću brigu brinu oni koji sade ljubuški rani krumpir.

"Bilo je dosta štete. Jutros i nije bilo toliko leda koliko se najavljivalo, ali ga je bilo protekla tri dana, temperature su bile oko ništice. Nezahvalno je govoriti kolika je šteta budući da se i za sutra i prekosutra najavljuje nepovoljno vrijeme, ali po nekoj procjeni stradalo je 20 do 30 posto zasađenog", kaže nam Dubravko Vukojević uzgajivač krumpira iz Šipovače direktor poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje te dodaje.

"Treći mjesec je također bio katastrofa, pa se i to odrazilo."

Agronom Danijel Ćavar kaže da se pribojava onoga što nam dolazi narednih dana.

"U iduća dva dana prognostičari javljaju temperature čak do minus 6 stupnjeva. Snijeg praćen niskim temperaturama je već napravio određene štete na poljoprivrednim kulturama, pa se bojim da one u narednim danima ne budu još veće. Poljoprivredni proizvođači na pamte ovakve temperature praćene snijegom odavno", ističe Ćavar.

Savjetuje što činiti, kako donekle spasiti stvar.

"Mjere koje su se mogle poduzeti u polju su prikrivanje termo tkaninama (paučinom), kao i prskanje vodom, kako se ne bi dopustilo izmrzavanje. U staklenicima i plastenicima se pokriva čak duplom paučinom, te se tako može izvršiti prskanje preparatima na bazi aminokiselina (Amiksol, Aminoton, Pepton itd). kako bi se umanjilo smrzavanje i šok biljaka", ističe Ćavar.

Neće samo u problemu biti uzgajivači krumpira.

"Vinogradari čija je loza krenula sigurno će također imati određene štete, ali će ona biti vidljiva i na svim mladim biljkama i voćkama u cvatu. Kolika će to šteta biti, pametniji ćemo biti u narednih nekoliko dana kad hladna fronta napusti naše područje", rekao nam je inženjer agronomije Danijel Ćavar.

Poljoprivrednike je led u travnju zatekao tri puta od 2017. godine tako da će se, prema riječima Vukojevića, zbog promjene klime morati okrenuti sadnji u plastenicima ili jednostavno odustati i čekati bolja vremena.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.