PODUZETNICI ZA HERCEGOVINA.INFO "Ne bježimo od pravednog sustava, ali ne trebamo namete i nakaradna rješenja"

Tomislav Majić
Ilustracija/hercegovina.info

Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa, koji je donijelo Ministarstvo financija FBiH na čelu s Jelkom Milićević vjerojatno će biti stavljen izvan snage. Naime, na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je zaključak kojim se obavezuje ministarstvo financija da stavi izvan snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih kasa.

"Parlament je odredio da se blokira pravilnik ministrice. Drago mi je da su shvatili da to u ovom trenutku nije poželjno za gospodarstvo Federacije BiH", kaže nam Tomislav Majić, predsjednik udruženja za poduzetništvo LiNK.

Nada se kako ovo nije samo odgoda, već znači i promjenu.

"Nadam se da će ovo dovesti do drugačijeg pristupa i da će se uvesti najmoderniji sustavi kontrole, kakav radi Hrvatska. Ako već radimo iskorak da to uradimo kako treba te da stignemo tehnološke sustave i principe koji vladaju u svijetu, a ne da radimo stare metode", ističe.

Majić dodaje kako ministrica Miličević treba napraviti novi pravilnik.

"Nitko ne bježi od toga da se kvalitetno kontrolira poslovanje. Daj Bože da svi posluju sa 100 posto vidljivim prihodima. Cilj udruženja kakvo je LiNK je da se što više smanji siva ekonomija i da svi poslujemo pod jednakim uvjetima, no ovo do sada je dovodilo samo do neravnopravnosti. Mi se nadamo da će ministrica shvatiti da treba napraviti pravilnik koji će predložiti na Parlamentu, kojeg će isti prihvatiti, ali da to bude pravilnik o fiskalnim uređajima najnovije klase, te da bude najjeftiniji mogući za poslodavce".

Republika Srpska ide putem Hrvatske, što je znatno povoljnije za poslodavce.

"Tako je. Tu će trošak biti do 200 maraka po fiskalnoj kasi, a ono što je ministrica predložila bilo bi do 1000 maraka po fiskalnom uređaju."

Pritisci poslodavaca urodili su plodom.

"Asocijacija poslodavaca Federacije BiH, Udruženje Link, Asocijacija poslodavaca Hercegovina, slali su dopise Parlamentu i medijima. Očito je kako su neki u Parlamentu shvatili da pravilnik nije pripremljen kako treba. Nadam se da će i u buduće slušati pozitivni glas poduzetnika Federacije. Ponavljam, nitko ne bježi od toga da se kontrolira poslovanje, da se uvede ravnopravan odnos svim subjektima, no bježimo od nakaradnih sustava i rješenja", zaključio je Majić za Hercegovina.info.

Resorna ministrica Jelka Milićević se obvezala da će postupiti po usvojenom zaključku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.