AFERA RESPIRATORI "Nemojte da se ponovi slučaj Dragana Čovića"

Fadil Novalić - Afera respiratori
Hercegovina.info

Pred Apelacijskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine počeo je žalbeni postupak u predmetu "Fadil Novalić i drugi". Prvostupanjskom presudom utvrđena je odgovornost trojice optuženih, kojima je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina. Među njima je i Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, a sudilo im se zbog malverzacija prilikom nabavke 100 respiratora. U Žalbenom postupku, Tužiteljstvo traži rigorozniju kaznu, obrana oslobađajuću presudu. Jedan od nepravosnažno osuđenih poručuje, "uradio bih sve isto."

Nakon kratke stanke, četvorka je ponovno u sudnici. Fadil Novalić, kazna 4 godine zatvora, Fikret Hodžić 5, Fahrudin Solak 6, Jelka Miličević oslobođena. Tako je glasila prvostupanjska presuda, koju u žalbenom postupku pokušava osporiti njihova obrana, a Tužiteljstvo se trudi pooštriti kaznu, donosi N1.

Fahrudin Solak, na početku žalbenog postupka, utvrđuje kako bi danas ponovio sve isto da se nalazi u sličnoj situaciji, te da je Federalna uprava civilne zaštite naručila i isporučila respiratore koje su tražili nadležni.

Iskre su se posebno osjetile na relaciji Vasvije Vidović, odvjetnice Fadila Novalića, i tužitelja Džermina Pašića. "Vodila se haranga protiv optuženih, što je utjecalo na ishod prvostupanjske presude", kaže Vidović Pašić uzvraća kako je prava haranga vođena protiv tužitelja i pojedinih sudaca.

“Ja ne znam na što Pašić misli kad kaže da je haranga bila protiv tužitelja. Pa meni je prijećeno “odgovarat ćeš ti meni za ovo i za ono” iza leđa stranaka, usred suđenja”, kaže Vasvija Vidović odvjetnica Fadila Novalića .

Tužitelj Pašić je optužio prvostupanjsko vijeće da nije prihvatilo kao dokaz analizu vještaka SIPA-e u vezi s e-portalom Vlade Federacije, čime se, tvrdi tužitelj, donio pogrešan zaključak u presudi da Jelka Miličević nije bila upoznata s nabavom 100 takozvanih “malina respiratora”. Opovrgava navode Vijeća kako se takve analize ne mogu tretirati kao dokaz, te da je takvih analiza bilo na stotine pred istim sudom.

“Ja ga nisam vidjela da je takav dokaz i u jednom slučaju, čak ni na Općinskom sudu da je prihvaćen kao dokaz”, kaže Vidović.

Bitne povrede kaznenog postupka, pogrešno tumačenje činjeničnog stanja, kontradiktorne tvrde, prekoračenje presude – glavne su zamjerke obrane na prvostupanjsku presudu. Obrana Fikreta Hodžića otišla je korak dalje, ustvrdivši kako je Hodžić osuđen za kazneno djelo koje nije navedeno u optužnici.

“Nikada nije optužen da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. On je bukvalno osuđen za nešto za što nikad nije bio optužen, i na što se nikad nije imao priliku braniti”, kaže Mirna Avdibegović odvjetnica Fikreta Hodižića.

Jedan od zahtjeva je i da se Sud proglasi nenadležnim, na što je tužitelj izjavio kako se ne smije ponoviti slučaj Dragana Čovića, koji je prvostupanjski osuđen na pet godina, da bi se u žalbenom postupku Sud BiH proglasio nenadležnim, a na Županijskom pravosuđu je oslobođen optužbi.

“To što tužitelj kaže nemojte da se ponovi slučaj Dragan Čović. Pa nemojte dozvoliti da se na Sudu BiH sude predmeti za koje Sud BiH nije nadležan”, kaže Mirna Avdibegović.

Novalić, Solak, Hodžić i Miličević, još neko vrijeme će morati dolaziti u zgradu Suda BiH. Obrana se nada ne još dugo, jer odluku Apelacijskog vijeća očekuje već do Nove godine.