POD VODSTVOM BULATOVIĆA Kako su nestale balkanske rezerve električne energije

električna energija,Svetislav Bulatović,Svetislav Bulatović,DERK,eft
EFT/Flickr

Tvrtke vlasništvu srpskog trgovca električnom energijom Svetislava Bulatovića protekle godine akumulirale su dug prema regionalnim operaterima sustavu u iznosu od preko 25 milijuna KM bez mogućnosti naplate duga. Za razliku od Hrvatske i Srbije, ovaj podatak, kao i činjenica da je protiv nekadašnjeg direktora Bulatovićeve tvrtke „LE Trading BH“ pokrenuta kaznena prijava za prevaru u poslovanju, nisu bila prepreka bh. regulatorima za izdavanje nove licence za međunarodnu trgovinu električnom energijom, piše Tačno.net.

Tvrtka „Energia Gas and Power“ Beograd, „Energia Gas and Power“ Zagreb te „LE Trading BH“ Banja Luka u izravnom ili neizravnom vlasništvu Svetislava Bulatovića, desetljećima ključne figure trgovine električnom energijom na Balkanu, prošle godine akumulirale su milijunske dugove prema operaterima prijenosnih sustava u regiji EMS-u u Srbiji, HOPS-u u Hrvatskoj i NOS-u BIH.

„Modus operandi“ poslovanja ovih privatnih tvrtki na balkanskom tržištu električne energije najočitiji je na poslovnoj suradnji kompanije „LE Trading BH“ Banja Luka s Nezavisnim operatorom sustava BIH „NOSBIH“. Ova poslovna suradnja u konačnici je rezultirala kaznenom prijavom protiv direktora Jovana Devića i vlasnika Svetislava Bulatovića od strane nekadašnje uprave bh. operatera.

NOSBIH čiji je rad nadziran od strane Državne regulatorne komisije za električnu energiju, DERK-a ključni je mehanizam za upravljanjem balansnim tržištem električnom energijom.

Dakle, svaka tvrtka koja ima namjeru baviti se proizvodnjom, opskrbljivanjem ili trgovinom električnom energijom na veleprodajnom tržištu dužna je preuzeti balansnu odgovornost ili izabrati balansnu grupu koja će biti financijski odgovorna za poslovanja te tvrtke na tržištu. Ta balansno odgovorna strana potpisuje ugovor sa NOSBIH koji za cilj ima reguliranje naplate troškova „debalansa“ na mreži koji nastaje kada opskrbljivači isporučuju električnu energiju svojim potrošačima.

električna energija,Svetislav Bulatović,Svetislav Bulatović,DERK,eft

                                                                                                                                                       Foto: NOSBIH

Drugim riječima, ukoliko će tvornici koju strujom napaja LE Trading 4.4. 2021. biti isporučeno 10 MW električne energije, LE Trading BH je dužan NOSBIH dan ranije dostaviti raspored o aranžmanu kako bi bio uključen u dnevni raspored. Ukoliko kupac potroši manje ili više od 10 MW za to će biti odgovaran LE Trading BH. U praksi se događa da se potroši više ili proizvede manje električne energije od iznosa koji je prijavljen dan ranije u dnevnom rasporedu. U tom slučaju, kako bi se očuvala energetska infrastruktura i balans sustava, manjak električne energije NOS BIH nadoknađuje iz rezervi koje se čuvaju isključivo za ovu namjeru.

S predumišljajem: Kronologija milijunske pljačke

Iz tog razloga NOSBIH, balansno odgovorne strane šalju dnevne rasporede u kojem je precizirana i usklađena dnevna proizvodnja, potrošnja kao i isporuka električne energije, a na kraju kalendarskog mjeseca NOSBIH vrši obračun i fakturira troškove koji su nastali povlačenjem i korištenjem rezervi.

Prema navodima iz kaznene prijave, Bulatovićeva tvrtka LE Trading BH u Bosni i Hercegovini bila je registrirana kao licencirani opskrbljivač električnom energijom te kao balansno odgovorna strana. U toku 2021. godine ova kompanija imala je potpisane ugovore s fiksnom cijenom električne energije za isporuku tvrtkama BSI Jajce i Aluminij Industries Mostar koje su od LE Trading-a BH na dnevnoj osnovi kupovali 30 MW električne energije.

Sredinom 2021. godine nakon skoka cijena na svjetskom tržištu LE Trading BH nije imao interes isporučivati električnu energiju po fiksnim cijenama koje su bile drastično niže nego tržišne. U takvoj atmosferi LE Trading BH je od srpnja 2021. godine osiguravao manje količine energije od potreba svojih kupaca, a nedostatak za isporuke nadoknađivan je iz rezervi NOSBIH.

U tom trenutku LE Trading BH počeo je NOSBIH dostavljati lažne dnevne rasporede s netočnim podacima o kupljenoj i prodanoj energiji. Obzirom na činjenicu da je sustav kontrole koncipiran obračunom na mjesečnoj bazi utvrđeno je da je u srpnju 2021. godine na taj način LE Trading BH napravio debalans u iznosu od 3,4 milijuna KM. Dodatnim provjerama utvrđeno je da je ova praksa nastavljena i u kolovoza 2021. godine.

Princip je isti sve su ostalo nijanse

U rujnu 2021. godine NOSBIH i LE Trading potpisuju reprogram duga koji u konačnici nije naplaćen. Nakon uplate 285 tisuća KM i aktiviranja bankovne garancije od 221 tisuću KM, blokiranja računa te oduzimanja licence, tvrtka LE Trading ide u stečaj, a obzirom da nema pokretne ili nepokretne imovine, NOSBIH ne pokreće izvršni postupak.

Iz Elektromreža Srbije nisu željeli precizirati iznos duga tvrtke „Energia Gas and Power“ Beograd. Ističu da je ovoj kompaniji zbog nemogućnosti da izmiri dug u Republici Srbiji uskraćena mogućnost daljeg trgovanja.

„Pored toga što je poduzeo sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, EMS AD je pred sudskim organima pokrenuo odgovarajuće postupke u cilju naplate potraživanja, i ti postupci su u tijeku.“

Prema informacijama iz HOPS-a, Hrvatskog operatera prijenosnog sustava sestrinska tvrtka „Energia Gas and Power“ registrirana u Zagrebu, akumulirala je dug u iznosu od 40 milijuna kuna ili 10 milijuna KM.

električna energija,Svetislav Bulatović,Svetislav Bulatović,DERK,eft

                                                                                                                          Hrvatski operator prijenosnog sustava/foto: HOPS

Potraživanja prema kompaniji Energia Gas and Power Zagreb imaju i „HEP“ u iznosu od 8,9 milijuna kuna, Hrvatski Operator tržišta energije u iznosu od 2,6 milijuna kuna kao i Ministarstvo financija R. Hrvatske.

Stečajna masa tvrtke „Energia Gas and Power“ u Hrvatskoj neće biti dovoljna za naplatu potraživanja svih vjerovnika.

Danas, sve tri Bulatovićeve tvrtke registrirane u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini a koje su sudjelovala na tržištima, su u stečajnom procesu bez mogućnosti da operateri prijenosnih sustava naplate svoja potraživanja kako iz stečajne mase tako i od bankovnih garancija. U konačnici ovi milijunski dugovi, prema službenim izvješćima, opteretili su poslovanja sva tri državna operatera.

Sveto trojstvo balkanske energetike: Bulatović, Hamović, Lazarević

Nedugo nakon likvidacije tvrtki koje su akumulirale dugove prema nacionalnim operaterima prijenosnih sustava, kadrovi matične Bulatovićeve kompanije „LE Trading AS“ registrirane u Slovačkoj na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine pozicioniraju se na odgovorne pozicije ekspozitura tvrtke pod nazivom  „Renewable energy solutions“, također registrirane u Slovačkoj.

Prema podacima slovačkog registra privrednih subjekata kompanija Renewable energy solutions s.r.o. do prosinca 2021. godine poslovala je pod nazivom Elmako-Energy s.r.o..

Službeno, tvrtka Renewable energy solutions s.r.o. je u 100 postotnom vlasništvu Ivana Jevtića dok se na poziciji direktora nalazi Tamara Barta Šmitran.

Upravo su Tamara Barta Šmitran kao i Vedran Šmitran bili direktori tvrtke Energia Gas and Power Zagreb. Danas Vedran Šmitran obnaša poziciju direktora tvrtke Renewable Energy Solutions Zagreb.

Pored ovih pozicija sredinom 2010. Tamara Barta Šmitran bila je i ključna osoba za funkcioniranje tvrtke „Rundap Zagreb“ tada u vlasništvu Vojina Lazarevića za čije se poslovanje u energetskom sektoru veže niz afera.

U ovom kontekstu važno je napomenuti da je preuzimanjem Elmako Energy s.r.o., slovačka kompanija Renewable energy solutions postala vlasnik tvrtke Elmako-energy Beograd koja posluje u Republici Srbiji i već posjeduje licencu za trgovinu električnom energijom.

U Bosni i Hercegovini vlasnici tvrtke Renewable energy Solution Banja Luka upisani u sudski registar su slovačka matična tvrtka i Jovan Dević nekadašnji direktor LE Trading-a BH  protiv kojeg službeno istragu vodi Okružno javno tužiteljstvo u Banja Luci.

električna energija,Svetislav Bulatović,Svetislav Bulatović,DERK,eft

Podaci o dugu LE Trading- a BH kao i istraga protiv jednog od vlasnika ove tvrtke nisu bili prepreka regulatornim tijelima u Bosni i Hercegovini da tvrtka Renewable energy solutions BH izdaju licencu za unutrašnju i međunarodnu trgovinu električnom energijom. Regulatorna komisija za električnu energiju Republike Srpske dozvolu ovoj tvrtki izdala je u lipnju ove godine dok je DERK- državni regulator nedugo zatim započeo proces izdavanja privremene licence za međunarodnu trgovinu.

Na upit portala Tačno.net, DERK je odgovorio da oni u postupku izdavanja licence samo provjeravaju ispunjenost kriterija i uvjeta financijske, tehničke i organizacijske naravi pravnog subjekta kojem će biti dodijeljena licenca za međunarodnu trgovinu električnom energijom.

Ima li kandidata za direktorsku poziciju

Ironično, upravo NOSBIH nakon što je tužio Jovana Devića pod vodstvom SNSD-ovog direktora Nemanje Pandurevića u srpnju ove godine s tvrtkom Renewable energy solutions potpisuje ugovor o Balansnoj odgovornosti.

S tim da garanciju za novi ugovor na iznos od 2,1 milijuna KM izdaje Adriatic banka Podgorica čiji su vlasnici, prema pisanju crnogorskih medija, nakon preuzimanja Željezare Nikšić financijskim institucijama Crne Gore ostali dužni 2,7 milijuna eura po osnovu poreza

električna energija,Svetislav Bulatović,Svetislav Bulatović,DERK,eft

                                                                                                                            Nemanja Pandurević i Staša Košarac/foto: MVTEO

U razgovoru za portal Tačno.net  Jovan Dević ističe da nije upoznat s detaljima iz kaznene prijave te iz tog razloga ne može komentirati navode. Kako naglašava njegova uloga u poslovanju LE Trading-a BH bila je veoma ograničena.

„Moja upravljačka uloga, kao odgovorne osobe LE Tradinga BH, bila je veoma ograničena i cjelokupno ugovaranje, nabavke i prodaje električne energije i kompletno upravljanje svim tvrtkama Grupe vršilo se od strane najvišeg menadžmenta. U tom kontekstu je pomenuta Marina Vulić, kao COO grupacije kompanija LE Tradinga. Međutim, poremećaji koji su nastupili na tržištu bili su takvi da ni ona ni bilo tko drugi na njenom mjestu suštinski nije mogao ništa da uradi, o čemu svjedoče na desetine europskih energetskih tvrtki koje u ovoj i prošloj godini nisu uspjele oduprijeti se dosad neviđenim potresima na tržištu energije.“

Govoreći o razlozima stečaja Dević naglašava da je odluka za ovaj potez donesena u Bratislavi u studenom 2021. godine iz razloga gubitaka i razlike u nabavnim i ugovorenim cijenama. Kako tvrdi, uslijed akumuliranih gubitaka, nelikvidnosti kao i nemogućnosti da banke isprate financijsku situaciju menadžment je donio odluku da se sve tvrtke likvidiraju.

električna energija,Svetislav Bulatović,Svetislav Bulatović,DERK,eft

                                                                                                                                Vojin Lazarević/ foto: Zoran Žestić-Tanjug

Nepotvrđene informacije da se iza tvrtke nalazi Vojin Lazarević osnivač EFT-a i nekadašnji vlasnik tvrtke Rudnap, Dević nije mogao potvrditi ali ni demantirati. Ističe da Svetislav Bulatović nije u vlasničkim strukturama ali kako naglašava uključen je u rad tvrtke Renewable energy solution kao konzultant.

„Vlasnici tvrtke su angažirali gosp. Svetislava Bulatovića, doktora tehničkih znanosti, kao eksternog konzultanta. Opće je poznato da je gosp. Bulatović u cijeloj regiji jedan od najvećih stručnjaka u oblasti energetskog sektora, s ogromnim znanjem i višedesetljetnim iskustvom. Jedan je od pionira liberalizacije energetskog tržišta u regije Balkana i rukovodio je mnogim velikim i strateškim projektima. Gdin. Bulatović je bio na rukovodećim mjestima u velikim državnim tvrtkama, kao i suvlasnik tvrtke EFT, te mislim da nije potrebno nikakvo dodatno objašnjenje zašto je on i angažiran.“

Upravo su osnivači EFT-a Vojin Lazarević, Vuk Hamović, Svetislav Bulatović u protekla dva desetljeća bili pod istragama nadležnih Tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji kao i Ureda za ozbiljne prevare Velike Britanije „SFO“. Nijedna od istraga nije dovela do podizanja optužnice.

Kaznena prijava protiv Svetislava Bulatovića kao i Jovana Devića koja je Tužiteljstva BIH dostavila prethodna uprava NOS-a BIH proslijeđena je Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka.

Kako su informirali iz ove institucije predmet je kod postupajućeg tužitelja koji je duže vremensko razdoblje odsutan iz zdravstvenih razloga.

Do objave ovog teksta gospodin Bulatović nije odgovorio na upit portala Tačno.net za intervju.

U drugom dijelu teksta Tačno.net donosi priču o formiranju  bh. modela „Virtualnih elektrana“ kao i posljedicama političkog utjecaja na rad NOS-a BIH.

električna energija,Svetislav Bulatović,Svetislav Bulatović,DERK,eft