POBUNA I U RS-u: Hotelijeri protiv ograničavanja gostiju na 50

POBUNA I U RS-u: Hotelijeri protiv ograničavanja gostiju na 50
Ilustracija

"Neprihvatljivo je da se u hotelima i restoranima, koji raspolažu značajnim vanjskim i fizički odvojenim unutarnjim prostorima, ograničava broj prisutnih gostiju na 50, kao i da se to smatra javnim okupljanjem", ukazali su danas iz Privredne komore Republike Srpske.

Stoga su Institutu za javno zdravstvo uputili inicijativu za preciznije definiranje izmjena i dopuna zaključka o obaveznom provođenju mjera za reagiranje na pojavu bolesti izazvane koronavirusom, odnosno predlažu da se sigurnost gostiju osigura propisivanjem broja prisutnih prema kvadraturi prostora.

Zaključkom je propisano da se, s ciljem prevencije širenja koronavirusa na teritoriju RS i zaštite i spasavanja stanovništva, do 3. kolovoza 2020. godine zabrane sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba.

Iz Privredne komore podsjećaju da spomenuti hotelski kapaciteti zbog svoje veličine mogu primiti neusporedivo veći broj gostiju od broja reguliranog zaključkom Instituta, a sve uz doslovno pridržavanje svih ostalih propisanih mjera (fizička distanca između gostiju, nošenje maski i sl.).

-Predlažemo da se i u velikim dvoranama ili salama koje imaju uvjete za to, omogući održavanje gospodarskih sastanaka, seminara, konferencija i slično – navedeno je u priopćenju iz entitetske Privredne komore.

Ova inicijativa je jedan je od zaključaka sastanka predstavnika hotela i pružatelja usluga smještaja i posluživanja hrane i pića u RS.