KAZNE DO 5.000 KM Ugostitelji imaju šest mjeseci da objekte prilagode zabrani pušenja, u protivnom slijede sankcije

Pušenje cigarete
Ilustracija

Završena je izrada Pravilnika kojim se uređuju smjernice za ugostitelje u vezi s provedbom Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda na razini FBiH, doznaje Klix.ba.

Kako je rečeno iz Federalnog ministarstva zdravstva, Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH.

Napominjemo da pravne osobe, u čijim objektima postoje iznimke od zabrane pušenja sukladno ovom zakonu, bilo da su u vlasništvu ili su im dane na korištenje (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti) i drugi, definirani člankom 7. Zakona) dužni su svoj rad uskladiti s odredbama ovoga Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu", kazali su.

Člankom 32. Zakona propisano je da nadzor nad provođenjem ovog zakona provode Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijski organi za inspekcijske poslove.

Novčane kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati ​​nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na temelju ovog zakona, odnosno, pravilnika.

Za prekršitelje zakona predviđene su novčane kazne od 2.000 KM do 5.000 KM za pravne osobe, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorne osobe, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora u kojima je zabranjeno pušenje. Kazna za fizičke osobe iznosi 100 KM.

Podsjetimo, Zakon kojim se ograničava upotreba duhanskih proizvoda u FBiH na snagu je stupio 28. svibnja prošle godine te je dan rok od godinu dana Federalnom ministarstvu zdravstva za izradu Pravilnika.

Kako je Hercegovina.info ranije pisala, u Mostaru trenutačno postoji samo jedan lokal koji još od svog otvaranja prakticira zabranu pušenja unutar kafića, a ranije se takvom praksom mogao pohvaliti samo još McDonald’s koji je zatvoren.

Određeni broj ugostitelja i građana mišljenja je da će ovakve promjene utjecati na ugotiteljstvo, ali i stil života.

„U cijelom svijetu postoji zabrana pušenja u zatvorenim objektima već godinama unazad, dakle, to nije ništa novo. Ipak, za naše ugostiteljstvo koje se još nije oporavilo ni od korona virusa, ovo je atak. Imam utisak da sve ide nezaustavno prema ugostiteljstvu. Zabrana pušenja će zasigurno utjecati na promet u ugostiteljstvu, a bitno je naglasiti i da to nije samo staviti znak da je negdje zabranjeno pušenje, u pitanju su mnogo veće promjene“, rekao je ranije Luka Jarak, vlasnik lokala 'Gaža' za Hercegovina.info.

Kako je tada objasnio, u skladu s takvom odlukom, potrebno je jasno odvojiti pušače i nepušače u različite prostorije ili sa jasnom membranom, a to nije jednako lako učiniti u ugostiteljskim objektima koji imaju, na primjer, od 70 i 100 kvadrata i terase, kao u onima koji na raspolaganju imaju svega 30 kvadrata.

„Mišljenja sam da će odluka o zabrani pušenja u lokalima biti teško izvodiva i da će biti baš teško prilagoditi se takvoj promjeni. Većina pušača svoju prvu jutarnju kavu ne mogu zamisliti bez cigarete, a da ne govorim o noćnim izlascima i svirkama. Ta promjena će izazvati burne reakcije i ugostitelja i gostiju“, zaključila je tada Mostarka Hana Belović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.