PARKING JE GOL Agencija za javne nabavke BiH uhvatila Barbarića u kršenju zakona, ide prekršajna prijava

Barbarić

Nakon što je portal Hercegovina.info raskrinkao utaju poreza u Javnom poduzeću Mostar parking d.o.o. sada je potvrđeno i kako je vodstvo ove tvrtke ugovorom s banjolučkim Lanacom prekršilo i Zakon o javnim nabavkama. Zbog svega toga Agencija za javne nabavke BiH će poduzeti dalje radnje iz svoje nadležnosti, koje uključuju i podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog uočenih nepravilnosti u primjeni zakonskih propisa protiv odgovorne osobe u ugovornom organu, kao i protiv samog ugovornog organa.

Slaba im matematika

Nakon isteka ugovora sa tvrtkom Unis telekomunikacije, iz gradskog parking poduzeća nisu se htjeli mučiti raspisivanjem javnog natječaja za najpovoljniju ponudu za programsko rješenje parking sustava, odnosno parking aplikaciju pa su odlučili iskoristiti zakonsko pravo da direktnim sporazumom taj posao dodijele željenom poduzeću. U ovom slučaju, to je bio Lanaco iz Banje Luke.

Zakonski to izgleda ovako, izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, ukinut je Pravilnik o postupku direktnog sporazuma, a direktni sporazum se može primjenjivati za nabavke do 6.000 KM bez PDV-a. Moguće je ponoviti direktni sporazum za istovrsne nabavke do ukupno 10.000 KM godišnje. Svaka nabavka, uključujući direktne sporazume, mora biti uključena u Plan nabavki i objavljena na Portalu javnih nabavki. Ugovorni organi su dužni objaviti osnovne elemente svih ugovora o javnim nabavkama, uključujući direktne sporazume, na portalu javnih nabavki u roku od 30 dana od zaključenja ugovora. Mostar parking ništa od toga nije uradio pravilno.

U slučaju ugovora o pružanju usluga programskog rješenja parking sustava, Mostar parking je odlučio iskoristiti ovu pogodnost i bez javnog natječaja posao dodijeliti Lanacu iz Banje Luke, no negdje su se preračunali pa im je iznos unesen u sustav javnih nabavki ispao 11.128,20 KM.

Agencija za javne nabavke ih uhvatila u laži

Prvi sporazum vrijedan 5.128 KM u sustav javnih nabavki unijeli su četvrtog veljače 2023. godine, a drugi vrijedan 6.000 KM unesen je u listopadu iste godine.

Mostar parking agencija za javne nabavke

Način na koji su pokušali prevariti sustav bio je krajnje naivan, naime u jednom slučaju sporazum s Lanacom nazvan je "Usluge programskog rješenja PARKING sustava" a u drugom slučaju "Usluga programskog rješenja parking sustava", iako je potpuno jasno da se radi o jednoj te istoj stvari.

Zbrojem iznosa koji su upisani u Portal javnih nabavki, jednostavnom matematikom bilo je jasno kako je u ovom slučaju zakon očigledno prekršen, budući da je iznos prešao dozvoljenih 10.000 KM, a javni natječaj nije bio raspisan.

O tome smo obavijestili i Agenciju za javne nabavke koja je izvršila nadzor i zaključila kako je JP Mostar parking ovim postupkom prekršio zakon.

Izvlačenje na tehničku grešku

Mostar parkingu smo poslali upit o tome jesu li prekršili Zakon o javnim nabavkama, na koji nam nikada nisu odgovorili, no saznajemo kako su se obratili Agenciji, s tvrdnjom da su počinili tehničku grešku. Agencija je njihove argumente odbacila.

U dopisu Agencije tako stoji:

"Čini se mogućim navesti da, a prema navedenim izvještajima sa Portala javnih nabavki/sustav ,,e-Nabavke", kao javnim registrima podataka u javnim nabavkama, provođenje dva navedena izravna sporazuma za isti predmet nabavke, gdje je jedina razlika u nazivu predmeta ugovora u riječi ,,parking" (u jednom izvještaju napisana malim, a u drugom velikim slovima) u iznosu većem od dozvoljenog u jednoj godini, upućuje na neprimjenjivanje odredbe zakonskog propisa iz (člana 87. Zakona o javnim nabavkama)"

Hoće li itko od odgovornih dati ostavku?

U detaljnom dopisu koji potpisuje direktor Agencije za javne nabavke Tarik Rahić, navodi se i sljedeće:

"Zanimljivo je primijetiti da e-mail od JP "Mostar parking" d.o.o. Mostar od 1. veljače 2024. godine, u čijem prilogu se dostavlja akt JP "Mostar parking" d.o.o. Mostar br. 04-02-04124 od 01.02.2024. godine "Zahtjev za ispravku tehničke greške", odnosi se na isti postupak nabavke putem direktnog sporazuma (jedan od dva postupka) na koji se ukazuje i vašim dopisom od 7. veljače 2024. godine. Nakon provedenog procesa razmatranja u vezi navedenog akta JP "Mostar parking" d.o.o. Mostar "Zahtjev za ispravku tehničke greške", Agencija za javne nabavke BiH je JP "Mostar parking" d.o.o. Mostar dostavila akt, u kojem je navedeno da se ne radi o tehničkoj grešci, jer sustav radi po pravilima definiranim još od kraja 2014. godine kada je informacijski sustav e-Nabavke pušten u produkciju, te se nije dogodila nikakva tehnička greška. Pravilo implementirano od kraja 2022. godine sa stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama omogućava ispravku podataka o dodjeli direktnog sporazuma ili objavljenog Izvještaja o provedenom postupku direktnog sporazuma u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora. Pored toga, ističemo da ugovorni organ, nakon što unese i spasi podatke o dodjeli te krene u objavu Izvještaja, dobije poruku od sustava koja traži potvrdu za objavu. Stoga, u konkretnom slučaju ne radi se o tehničkoj grešci, već o grešci ugovornog organa, koja se ne može ispraviti u informacijskom sustavu.

Imajući u vidu izloženo, Agencija za javne nabavke BiH će poduzeti dalje radnje iz svoje nadležnosti, koje uključuju i podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog uočenih nepravilnosti u primjeni zakonskih propisa protiv odgovornog lica u ugovornom organu, kao i protiv samog ugovornog organa.

oDGOVOR AGENCIJE

oDGOVOR AGENCIJE

oDGOVOR AGENCIJE

Inače, ugovor sa Lanacom iz parking tvrtke skrivali su kao najstrože čuvanu tajnu, iskoristivši sve zakonske mogućnosti da ga proglase povjerljivim komercijalnim interesom treće strane.

Trenutno posluju bez potpisanog sporazuma sa pružateljem usluga programskog rješenja, nakon što im je pokušaj javne nabavke (čije su propozicije sasvim slučajno u potpunosti prilagođene Lanacu) zbog žalbe kompanije iz Srbije propao.

Novi natječaj je raspisan prije nekoliko dana, a umjesto 11.128 KM koliko je aplikacija plaćena za 2023. godinu, u 2024. i 2025. godini bi trebala biti plaćena oko 25.000 KM godišnje i ovoga puta je nazvana "Najam usluge modernizacije i unaprjeđenja sustava za naplatu parkinga", odnosno "Najam softverske platforme/sustava za naplatu i kontrolu parkiranja" 

Mostar parking agencija za javne nabavke

Javnost i korisnici usluga parkinga nakon dva teška skandala i financijskih šteta koje je priuštio kompaniji JP Mostar parking očekuju javnu ispriku i moralnu ostavku direktora Ivana Barbarića, kao i ostavku ljudi koji su "pogriješili" prilikom unosa podataka u sustav javnih nabavki, zbog čijih će grešaka protiv ovoga pravnog subjekta biti pokrenuta procedura. Proceduru je prethodno pokrenula i Uprava za neizravno oporezivanje zbog utaje poreza u vrijednosti 40.000 KM.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.