KORDIĆEV OMILJENI DIREKTOR Mostar parking utajio više od 40.000 KM poreza

Ivan Barbarić Mo Parking

Po prijavi mostarske udruga Bura, inspektori Uprave za neizravno oporezivanje izvršili su inspekcijski nadzor u Javnom poduzeću Mostar parking d.o.o. te nakon okončane kontrole utvrdili kako je došlo do izbjegavanja porezne obveze, odnosno utaje poreza u iznosu od 42.112,60 KM.

Tu je informaciju za Hercegovina.info potvrdio Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje. 

"Nakon okončane kontrole kod poreznog obveznika J.P. Parking d.o.o. Mostar, istome je naknadno utvrđena porezna obveza u ukupnom iznosu od 42.112,60 KM. Naravno, svaki obveznik ima pravo da izjavi žalbu u upravnom postupku u UIO", napisao je u svom odgovoru Kovačević.

Ratko Kovačević
Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH

Što kaže zakon?

Po definiciji iz Zakona o poreznoj upravi FBiH, Porezna obveza je obveza poreznog obveznika da plati porez, kaznu i/ili kamatu, sukladno poreznim zakonima. Porezna obveza se obračunava sukladno procedurama utvrđenim poreznim zakonima. 

Ovaj zakon jasno propisuje i odgovornost osoba u kompanijama koje pokušaju utajiti porez, odnosno dokazuju da je za ovaj propust glavni i odgovorni upravo direktor poduzeća.

"Fizička osoba je odgovorna za porez, kaznu ili kamatu koju pravna osoba, ili druga organizacija ne obustavi pravilno ili ne naplati, odnosno ne izvrši uplatu na odgovarajući račun:
- ako je ta fizička osoba direktor pravne osobe ili organizacije, ili
- ako je to fizička osoba ovlaštena raspolagati sredstvima ili odobravati trošenje
sredstava pravne osobe ili organizacije".

Zapisnik 

Iz Uprave za neizravno oporezivanje kažu kako je "Zapisnik inspektora dokument u kojem se nalaze povjerljive informacije i osobni podaci, te kao takav ne može biti dostavljen bilo kojoj trećoj strani bez odobrenja poreznog obveznika, osim naravno pravosudnim institucijama.

Obveznik ima pravo žalbe na rješenje Uprave u prvom i drugom stupnju, te ukoliko ne bude zadovoljan okončanim upravnim postupkom u UNO, može pokrenuti upravni spor kod Suda BiH. Međutim, žalba ne odlaže izvršenje rješenja, tako da se naknadno utvrđene obveze po osnovu PDV-a moraju platiti bez obzira na žalbeni postupak", objasnio je glasnogovornik UNO.

Zakon dodaje i to da "na iznos porezne obveze ili kazne koja nije plaćena u propisanom roku, porezni
obveznik dužan je platiti zateznu kamatu po važećoj stopi propisanoj Zakonom o stopi zatezne kamate na javne prihode, za razdoblje od dana dospijeća do dana izmirenja porezne obveze".

Što kaže Mostar parking?

Novinari portala Hercegovina.info po ovom saznanju su u više navrata kontaktirali JP Mostar Parking.

Na datum 29. rujna 2023. na službeni mail ovog poduzeća poslali smo sljedeći upit:

Plaća li MO parking PDV na svaku izdatu kaznu (dnevnu kartu)?
Evidentira li se svaka izdata kazna (dnevna karta) kao promet u sustavu MO parkinga?
Što je sa izdatim kaznama (dnevnim kartama) od prošle godine koje nisu naplaćene?

Odgovor nikada nismo dobili. Iako je riječ bila o očiglednom kršenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama, odlučili smo pričekati da institucije pravne države urade svoj posao.

Barbarić i Kordić
Mario Kordić i Ivan Barbarić

Nešto kasnije, u odgovoru na jedan od nesuvislo sastavljenih demantija koji su došli na našu adresu od strane ove kompanije, još jednom smo, 23. studenog 2023. godine podsjetili na upit o PDV-u, no odgovor opet nismo dobili.

Iz pouzdanih izvora bliskih ovoj kompaniji saznajemo kako jer nakon našeg upita u rujnu u uredu direktora nastala panika jer ni na jednu izdanu a nenaplaćenu kartu nije plaćen porez koji je zakonski bio dužan uplatiti. Tako da je prvotna svota poreza koji je utajen bila znatno veća od ovih pronađenih 40.000 KM. 

Hoće li Barbarić odstupiti?

Iako je žalbeni rok u tijeku, utajeni PDV se platiti mora.

Direktor Barbarić je inače na 36. sjednici Gradskog vijeća Mostara podnio manjkavi izvještaj o radu ove kompanije. Vijećnicima je predstavio excel tablice u kojima nije bilo spomena činjenice da je izbjegavao plaćati porezne obveze prema državi.

Izvještaj je unatoč puno otvorenih, a neodgovorenih pitanja na kraju usvojen sa 20 glasova za, jednim protiv i 10 suzdržanih.

Ovo je već tko zna koji po redu skandal koji izlazi iz ureda Mostar parkinga na mostarskom Bulevaru. Od afere s povlaštenim besplatnim parking kartama izdanim za odabrane, preko spornog preuzimanja kvartovskih parkinga i netransparentnih ugovora sa tvrtkom Lanaco koji se i do dana današnjeg kriju od očiju javnosti unatoč opravdanoj sumnji kako se i u tom slučaju prekršio Zakon o javnim nabavkama.

U normalnom društvu, direktor sa ovolikim brojem grešaka počinjenih kako na štetu kompanije, tako i na štetu građana koji ga plaćaju davno bi sam odstupio. Mnogi su direktori javnih poduzeća smijenjeni zbog puno manjih propusta, dok se Barbarić održao unatoč svim ovim ovim nabrojanim aferama. 

Barbarić PDV

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.