POVJERLJIVI KOMERCIJALNI INTERESI TREĆE STRANE Nismo dobili ugovor sa Lanacom, ali smo dobili demanti od Mostar parkinga

MO Parking

Javno poduzeće Mostar parking i dalje odbija javnosti na uvid dati ugovor s tvrtkom Lanaco iz Banje Luke, te su uredništvu portala Hercegovina.info na dan 19.02.2023. poslali Rješenje o pristupu informaciji prema kojem se ne odobrava pristup traženom dokumentu, jer utvrđuju izuzetak od priopćavanja tražene informacije.

U obrazloženju kažu da je nadležni organ osnovano utvrdio da zahtjev za pristup informaciji uključuje povjerljive komercijalne interese treće strane.

Treća strana, odnosno tvrtka Lanaco dostavila je odgovor u kojem se izjasnila kako zatražena informacija uključuje povjerljive komercijalne interese zbog čega bi njihovim dijeljenjem za treću stranu objektivno mogla nastupiti šteta i takvo bi postupanje istu izložilo neopravdanom reputacijskom riziku. Tvrde kako u ovom slučaju ne postoji opravdan javni interes, zbog čega je odbijen pristup javnosti. 

Vodstvu Mostar parkinga nije se svidio ni naš članak u kojem smo problematizirali netransparentnost, skrivanje ugovora i činjenicu da se parking i dalje naplaćuje putem aplikacije unatoč činjenici da je ugovor sa Lanacom za 2023. istekao, a novi za 2024. nije potpisan. Poslali su nam demantij koji možete pročitati ispod, a zahvaljujući kojemu javnost sada možemo informirati, da im matematika nije jača strana. 

Naime, iz Mostar parkinga tvrde kako su na ime nabave tj. iznajmljivanja aplikacije u 2023. potrošili 10.000 KM (6.000. + 4.000 KM) iako prema Portalu javnih nabavki za ove nabavke stoje cifre od 6.000 i 5.128,20 KM, odnosno 11.128, 20 KM.

žU tekstu demantija dobili smo neke informacije koje su dosad tajili, poput one da "Postoji ugovor o poslovno tehničkoj suradnji između Lanaca i Mostar Parkinga kojim Lanaco bez naknade ustupa softver Mostar Parkingu do izbora novog provajdera softvera za kontrolu i naplatu parkinga, a kojim se Lanaco obvezuje sve podatke čuvati kao poslovnu tajnu i dostaviti Mostar Parkingu sve korištene podatke nakon izbora novog provajdera. Lanaco sa društvom Mostar Parking ima uredno potpisan i NDA ugovor o zaštiti podatka, što je općeprihvaćeni standard u poslovnom svijetu".

Demantij Mostar parkinga možete pročitati ispod:

Poštovani,

koristimo priliku reagirati na članak objavljen 18.01.2024. godine pod naslovom "UGOVOR I DALJE SKRIVEN OD OČIJU JAVNOSTI - MOSTAR PARKING PONIŠTIO NATJEČAJ Aplikacija i dalje skuplja podatke korisnika, novi ugovor sa Lanacom nije potpisan" ističući zahtjev za objavom demantija na Vašem portalu.

Molimo da objavite demanti idućeg sadržaja:

„Raspisivanje ovoga javnog natječaja od starta je izazvalo određene sumnje. Budući da je bilo poznato da je Lanaco za svoje usluge izrade aplikacije i održavanja u 2023. naplatio svega 6.000 KM, začuđujuće je kako je najprije kroz plan nabavke ove tvrtke za 2024. stajala ova stavka sa planiranim proračunom od 35.000 KM za godinu dana, dakle 29.000 KM više za istu ili sličnu uslugu.“

Netočno je da je Lanaco za usluge izrade aplikacije i održavanja u 2023. godini naplatio svega 6.000,00 KM. Firma Lanaco, kao što je javnosti već od ranije poznato, angažirana je izravnim sporazumom u skladu sa standardnom zakonskom procedurom. Provedeni su izravni postupci nabave na ime iznajmljivanja aplikacije u ukupnom novčanom iznosu od 10.000,00 KM (6.000,00 KM + 4.000,00 KM). O plaćanju po osnovu zaključenih ugovora postoje fakture koje su uredno provedene kroz poslovne knjige Društva. Stavka od 35.000,00 KM je prenesena iz 2022. godine i ista nije potrošena u 2023. godini, i ustvari umjesto manipulativnog pokušaja iskrivljavanja činjenica, Mostar Parking je za 2023. godinu softver platio 25.000,00 KM manje, što je rezultat dobrog rukovođenja i planiranja.

“Kroz novu promjenu plana nabavki o kojoj smo već pisali za 2024. i 2025. Mostar parking istu je uslugu namjeravao platiti 50.000 KM, odnosno 25.000 KM godišnje, što je za 19.000 KM godišnje preko od onoga koliko su platili za 2023.”

Kako smo već rekli, ponovno selektivno i proizvoljno manipulirate i obmanjujete javnost. Uvažavajući dosadašnju a i planiranu dinamiku rasta poslovanja, iznos od 50.000,00 KM je planirani okvir za dvije godine, koji se može, a ne mora potrošiti, sve u skladu kako rekošmo sa poslovnim planovima Društva.

No nije samo cijena izazivala sumnju kod struke i običnih građana. Neobično je bilo i da jedna gradska tvrtka iz Mostara raspisuje natječaj na mješavini srpskog i hrvatskog jezika, a stručnjaci za software su za Hercegovina.info potvrdili kako niti traženi certifikati, poput ISO 20000, ISO 27001, ISO 22301, ISO 22237 i ISO 25010, nisu jasno povezani s predmetom nabave, koji se odnosi na najam i održavanje softverskog rješenja.”

Još vas jednom podsjećamo da je Bosna i Hercegovina država dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je pravo na jezik ustavna kategorija te da svaki djelatnik ili suradnik firme Mostar Parking ima pravo koristiti jezik i pismo po svom osobnom izboru i takav pristup pokazuje našu korporativnu kulturu.

“Naime, na datum 18. siječnja 2024. aplikacija GoParking još uvijek je u funkciji i putem nje se može vršiti kupnja parking karata. Poslali smo upit Mostar parkingu, kako je moguće da tvrtka bez pravovaljanog ugovora može kao treća strana naplaćivati parking i imati uvid u osobne i bankovne podatke korisnika mostarskih parking prostora?”

Ponovno manipulirate javnost i iznosite neistine. Postoji ugovor o poslovno tehničkoj suradnji između Lanaca i Mostar Parkinga kojim Lanaco bez naknade ustupa softver Mostar Parkingu do izbora novog provajdera softvera za kontrolu i naplatu parkinga, a kojim se Lanaco obvezuje sve podatke čuvati kao poslovnu tajnu i dostaviti Mostar Parkingu sve korištene podatke nakon izbora novog provajdera. Lanaco sa društvom Mostar Parking ima uredno potpisan i NDA ugovor o zaštiti podatka, što je općeprihvaćeni standard u poslovnom svijetu.

“Iz Mostar Parkinga odlučili su kako nisu dužni javnosti prezentirati taj ugovor, te nam odgovorili sljedeće: … . Poništavanje ovoga natječaja nakon naših otkrića i uporno odbijanje mostarske gradske parking tvrtke da objelodani ugovor sa Lanacom baca sjenu sumnje na transparentnost procesa vođenja ovoga poduzeća.”

Što se tiče tendencioznog informiranja javnosti u odnosu na ugovor sa firmom Lanaco, svi bitni elementi ugovora prezentirani su kroz portal javne nabave (između ostalog i podatak dokad je trajao ugovor; nastavak korištenja je isto tako definiran).

Isto tako bitno je naglasiti da se bilo kakve informacije javnosti mogu pružiti jedino u skladu s onim što definiraju okviri Zakona o slobodi pristupa informacijama, a do dana objavljivanja predmetnog članka Društvo nije zaprimilo nikakav zahtjev tim povodom.

“Budući da ne znamo kada istječe i je li već istekao ugovor sa Lanacom za 2023. korisnici usluga parkiranja u Mostaru moraju biti informirani kako trenutno plaćanjem parkinga kroz GoParking aplikaciju svoje brojeve telefona, brojeve registarskih pločica, te bankovne podatke, ukoliko plaćaju mobilnim bankarstvom daju kompaniji bliskoj stranci SNSD koja se bez valjanog ugovora pojavljuje kao treća strana između njih kao korisnika i Mostar parking d.o.o kao pružatelja usluge, što je posao za inspektore Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.”

Kako smo već prethodno rekli, JP Mostar Parking i Lanaco imaju potpisan ugovor o poslovno tehničkoj suradnji, kao i NDA ugovor o zaštiti podataka. Prema tome, nema nikakve nevaljanosti, a kamoli bilo kakve političke konotacije sa bilo kojim političkim tijelom.

Na tragu prethodnog, ne radi se u konkretnom slučaju o izradi aplikacije zasebno za naše Društvo, nego o korištenju aplikacije koja se već koristi i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Naposljetku naglašavamo da je cijela priča vezano za poništavanje konkretnog natječaja dio vašeg standardnog subjektivnog iznošenja navoda koji za namjeru imaju jedino diskreditirati Društvo i javnosti na paušalan način prikazati svaki vid poslovanja istog kao netransparentno i nezakonito.