OVO JE BiH Jedan liječnik zbog izjave o koroni dobio otkaz, a drugom ništa zbog nesavjesnog liječenja

Erdin Alajbegović, Zlatko Guzin, ibro obradović, Dr. Safet Mujić
Ilustracija/Hercegovina.info

"Virus gotovo uvijek nije zarazan iznad 30 ciklusa testa, a ipak se koristi 37-40 ciklusa za otkrivanje pozitivnih slučajeva. To nas dovodi do toga da barem 63 % pozitivnih testova ne bi trebalo biti pozitivno", dio je spornog teksta kojeg je prošle godine objavio Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe HNŽ. To mu je bila i zadnja objava kao šefa Službe jer je ubrzo nakon toga dobio otkaz.

Iz Stožera Civilne zaštite koja je tada svakodnevno informirala i dubila građanima o opasnostima novonastale situacije, brže-bolje su se ogradili izjavom da to nisu njihovi stavovi već osobni stavovi liječnika Alajbegovića, tog bezvrijednog, ništavnog hohštaplera koji je igrom slučaja godinama bio šef njihove Epidemiološke službe.

Sam Alajbegović bio je iznenađen ovim postupkom s obzirom na to da nije imao nikakvih disciplinskih prekršaja nego su njegove izjave o mogućem kolektivnom imunitetu bile okidač za njegov otkaz koji je dobio odmah nakon objave. U više navrata isticao je da se radi samo o promišljanjima u kojem smjeru bi trebalo djelovati, a ne o nametanju ili bilo kakvim odlukama koje su mogle nekoga životno ugroziti.

Na kraju su se odvile stvari koje ipak vraćaju malo nade u sudstvo. Hercegovački liječnik Erdin Alajbegović, koji je s pozicije šefa Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ suspendiran zbog stavova o koronavirusu, vraća se na posao Odlukom Općinskog suda u Mostaru, koji je naredio i da mu se isplate svi zaostaci. On navodi da je ovo više bitno zbog samog društva, negoli njega samoga.

S druge strane vijest koja je duboko potresla hercegovačku javnost je slučaj mlade 18-godišnje Anide Torlo koja je preminula. Dr. Ibro Obradović, šef interne službe bolnice „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru, proglašen je krivim za nesavjesno liječenje koje je dovelo do smrti osamnaestogodišnje Anide Torlo. Međutim, sklopio je nagodbu kojom mu je dodijeljena kazna zatvora od godinu dana koju će po važećim zakonima moći platiti u iznosu od 36.000 maraka. To je otprilike vrijednost jednog mladog života u našoj državi, a navedeni liječnik nije nikako bio suspendiran za razliku od epidemiologa Alajbegovića.

Direktor bolnice, u kojoj radi spomenuti liječnik Ibro Obradović, Zlatko Guzin, nekadašnji kandidat za gradonačelnika Mostara nije želio odgovorati na pitanja o statusu Obradovića.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.