NAGRAĐENE 22 GODINE RADA Mostarska liječnica Alma Vila Humačkić proglašena Ginekologom godine u BiH

doktorica Alma Vila Humačkić

Mostarska liječnica prim.dr. Alma Vila Humačkić, šefica ginekološkog odjela Kantonalne bolnice „dr. Safet Mujić“, izabrana je za Ginekologa godine na najvećoj konferenciji za trudnice „Naše putovanje počinje“, a u konkurenciji su se našli samo najbolji iz ove branše. Humačkić se istaknula među najboljih 10 ginekologa iz cijele BiH, a za Hercegovina.info odlučila je kazati koliko joj znači jedno ovakvo priznanje, nakon više od 22 godine djelovanja u mostarskoj bolnici.

„Nagrada mi znači jako puno i apsolutno predstavlja vjetar u leđa i poticaj za dalji rad, kako na samoj sebi, tako i na odjelu. Mislim da su pacijentice prepoznale ono što smo proteklih godina pokušali, a onda donekle i uradili za njih. Trudimo se pratiti svjetsku ginekologiju i ići u korak s onim koliko nam mogućnosti to dozvoljavaju. Evolucija je nama ženama podarila moć da donosimo novi život i zato je važno da se trudnice odluče na prirodan porod, jer vrlo je važno iskoristiti tu moć koji nam je priroda podarila“, rekla je Humačkić za Hercegovina.info.

Alma Vila Humačkić

Humačkić je još jednom naglasila uspjeh ginekološkog odjela Kantonalne bolnice „dr. Safet Mujić“, rekavši da je upravo njihov odjel prvi koji je uveo bezbolne porode, pa čak više od 70 posto carskih rezova radi se u regijskoj anesteziji, a sve to su stvari koje se propagiraju mnogo dalje izvan naših granica te na čemu se moderna medicina zasniva.

„Trudimo se da kroz radionice i vježbe s trudnicama pripremimo ih za porod, tako da našem odjelu postoji i škola, kada se, prije svega, upoznaju s osobljem bolnice, odjelom i svim što ih čeka kada dođe do trenutka rađanja novog života. Sve to mnogo znači i drago mi je što se događa baš kod nas“, kazala je nagrađena liječnica.

Ove godine organizirat će u lipnju i najveći skup endoskopske ginekologije na ovim prostorima, tako da će se u Mostaru naći najznačajnija imena ove branše, a imat će i dvodnevnu školu.

„Kada sam počela raditi, počela se razvijati endoskopija, a mi sada imamo preko 60 posto endoskopskih operacija i u našoj bolnici se 95 posto hitnih stanja dešava endoskopski, što je rijetkost. To znači da je većina naših liječnika osposobljena da radi endoskopski, pa i većina hitnih stanja mogu se završiti na takav način. Dakle, u moru svega, pomak je vidljiv“, objasnila je Humačkić.

Alma Vila Humačkić

Humakčić je u mostarskoj bolnici zaposlena od 2002. godine, a od 2003. nalazi se na ginekologiji, dok se šeficom ginokolgije vodi posljednjih 13 godina. Za sve ove godine, donijela na tisuće novih života na svijet uz jake majke.

„Ovo je uistinu najljepša struka na svijetu, privilegija je biti ginekolog i biti na izvoru života. Vjerujte, svaki put kad se žena porađa, ja to tako emotivno shvatim i doživim kao da mi je prvi put. Nažalost, neke najružnije stvari događaju se upravo na tom odjelu, jer nama svatko dođe samo da bi otišao sretan. Kad god se nešto ružno dogodi, to je velika tragedija za sve nas i mi to svi proživljavamo, kako obitelj, tako i mi i to su stvari na koje se ne može ostati imun“, zaključila je Humakčić.

Nagrađena i najbolja babica u BiH

U Domu mladih u Sarajevu jučer je održana najveća konferencija za trudnice „Naše putovanje počinje“ organizirana od strane prvog bosanskohercegovačkog časopisa za odgoj djece „Roditelj“. Ovaj događaj bio je besplatan za sve trudnice koje su nazočile događaju, a sam događaj je okupio preko 500 trudnica koje su uživale u edukacijskim predavanjima bh. stručnjaka i osvojile vrijedne poklon pakete i nagrade.

Jedan od glavnih trenutaka konferencije bila je dodjela priznanja za Ginekologa godine i Babicu godine za 2023. godinu, prema izboru čitatelja portala i časopisa „Roditelj“. Nominirano je 10 ginekologa iz cijele BiH i pet babica.

Alma Vila Humačkić

Pored Humakčić, titulu Babice godine za istu godinu ponijela je Zerka Omeragić iz Kantonalne bolnice Travnik. Omeragić je također istaknula važnost dobijanja ovakve potvrde za svoj rad, te dodala kako je ova plaketa jako važna za nju i motivacija joj je da nastavi dalje.

„Ovo nije samo potvrda za mene, nego i za sve moje kolegice u kolektivu koje svojim nesebičnim trudom i zalaganjem pridonose rađanju novog života“;, zaključila je Omeragić.

Osim svečanosti, trudnice su imale priliku slušati predavanja vrsnih stručnjaka iz BiH, među kojima su dr. Edlar Mehemdbašić, dr. Vahidin Katic, dr. Aldina Divanović, dr. Merjem Ridžal, dr. Verica Mišanović, doc.dr. Sabina Terzić, dr. Suzana Tubić, Suzana Toplić Berberović, Lejla Mujanović, Ana Drina, Anđela Jurišić, Dijana Sejdinović. Nakon programa, najsretnije učesnice su nagrađene vrijednim poklonima osiguranim od sponzora i partnera konferencije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.