Osamnaesta obljetnica sarajevskog HVO-a

Prepušteni sebi

Prije toga u 17 sati bit će održana 3. skupština Udruge HVO-a Sarajevske županije. Iz Koordinacije udruga HVO-a Grada - Županije Sarajevo podsjećaju da je u poslijeratnom razdoblju jedan dio braniteljske populacije ostao marginaliziran i prepušten sam sebi.

Ti bivši bojovnici odjednom nisu više trebali nikomu, niti Armiji BiH niti HVO-u, te se radi pružanja pomoći i lakšeg ostvarivanja njihovih prava ukazala potreba da se i oni organiziraju (15. ožujka 2007.). Radi se o Udruzi umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Grada - Županije Sarajevo i općina Centar, Novo Sarajevo, Novi grad, Ilidža, Vogošća, Ilijaš.

''Svi su zaboravili činjenicu da nije bilo njih, možda ne toliko u vojničkom pogledu (premada ni manje ni više nego neke druge prosječne postrojbe), koliko u političkom pogledu, teško da bi opstala BiH. Njihovi pripadnici su bili živi dokaz multietničnosti borbe za BiH.

I u vrijeme kada su se druge postrojbe kako Armije BiH, tako i HVO-a ''oslobađale'' pripadnika drugih nacija, u sarajevskom HVO-u su se rame uz rame borili pripadnici različitih vjera, nacija i stranaka'', ističu iz Koordinaceje udruga HVO Grada - Ž
upanije Sarajevo.

Organiziranje

Dodaju da su po okončanju rata umirovljenici i demobilizirani pripadnici sarajevskog HVO-a zaboravljeni i odbačeni od svih. ''Kada probaju ostvariti svoja prava, upućuju ih na jednu ili drugu stranu. Zbog gore navedenog i još mnogih razloga, prošle godine formirana je Udruga umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a na razini Sarajevske županije.

Prošle godine smo osnovali Koordinaciju udruga HVO-a Grada - Županije Sarajevo (8. lipnja 2009.). I sada sve udruge na razini županije djeluju u gradu, ne bismo li uspjeli ostvariti prava svojih branitelja, invalida i obitelji poginulih'', kažu iz koordinacije udruga. Dodaju da svake godine organiziraju obljetnicu HVO-a, obljetnice brigada HVO-a, kao i druženja u povodu uskrsnih i božićnih blagdana u Domu Vojske Federacije, kao i polaganje vijenaca za sve poginule i preminule pripadnike HVO-a.