Održan sastanak stranaka potpisnica Kreševske deklaracije

Na sastanku, kojem su nazočili predstavnici HSP-a BiH Đapić-dr. Jurišić, HDZ-a 1990, HSS-NHI-ja i Narodne stranke Radom za boljitak, zaključeno je da ove stranke pružaju podršku hrvatskim pregovaračima u procesu ustavne reforme sve dok se slijede načela Kreševske deklaracije.

Također, danas je dogovoren i prošireni sastanak na kojem bi, uz stranke potpisnice Kreševske deklaracije, nazočili i predstavnici kulturnih, znanstvenih i crkvenih organizacije te zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH. Domaćin tom sastanku bit će HDZ 1990.

Upitan da prokomentira jučerašnju izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako su četiri federalne jedinice rješenje za budućnost BiH, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je kazao kako ne želi govoriti o broju ustrojbenih jedinica već o načelima.

''Načela Kreševske deklaracije podrazumijevaju federalno uređenje države s više federalnih jedinica. Ja ne dijelim stajališta koja su donesena u Prudu pa ni te prijedloge, ali u svakom slučaju smatram da Bosna i Hercegovina s dva entiteta nije moguća. BiH sa više od dvije ustrojbene jedinice je svakako moguća država'', kazao je Ljubić.

Vezano za sastanak kojeg 12. studenoga organizira predsjednik SDA Sulejman Tihić , Ljubić je kazao kako ne namjerava sudjelovati na tom sastanku jer su već dvije članice otkazale sudjelovanje.

Ne želim sudjelovati ni na kakvom "krnjem" sastanku, istaknuo je Ljubić, naglasivši kako je spreman sudjelovati na sastanku ukoliko na njemu budu nazočili predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Europske uniji i sve stranke sudionice butmirskog procesa.

Ljubić je dodao kako podržava butmirski proces te da je spreman sudjelovati u njemu, ali da ne podržava predloženi paket promjena, jer on nije, kako je kazao Ljubić, u skladu s načelnima Kreševske deklaracije.

Komentirajući Čovićevu jučerašnju izjavu kako federalna Vlada privodi svoj mandat kraju, Ljubić je kazao kako će federalna Vlada nastaviti svoj mandat do kraja izbornog ciklusa jer Vladu nije moguće srušiti niti je moguće napraviti novu, a ni bolju.

fena