ODLAZE NAM NAJBOLJI Jedan od najboljih gastroenterologa u BiH napustio UKC i otišao u Njemačku

Dr. Nermin Salkić
Screenshot

Iz Bosne i Hercegovine, trbuhom za kruhom, proteklih godina otišao je veliki broj liječnika, stomatologa, specijalista, medicinskih sestara, tehničara i njegovatelja, a taj trend i dalje je aktualan.

I dok jedni odlaze zbog boljih ekonomskih prilika i veće zarade drugi se ipak na takav životni korak odluče iz nekih drugih razloga što sasvim sigurno predstavlja veliki gubitak za našu zajednicu.

Tako je nedavno Univerzitetsko klinički centar Tuzla napustio prof. dr. med. sc. Nermin Salkić, gastroenterohepatolog koji će svoju karijeru nastaviti izvan granica BiH odnosno u Njemačkoj, saznaje Tuzlanski.ba.

Prof. dr. Salkić bio je predsjednik Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine što dovoljno govori o kakvom je stručnjaku riječ.

Prof. Salkić je specijalist interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije, a istovremeno je bio i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Stručni i znanstveni interesi prof. Salkića su bolesti jetre, primarno fibroza i virusni hepatitis, transplantacija jetre i dijagnostika i tretman fokalnih promjena jetre, te potom inflamatorne bolesti crijeva i napredna digestivna endoskopija uključujući endoskopski ultrazvuk i endoskopiju video kapsulom.

Bio je zaposlen kao specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog u Odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla, na mjestu Koordinatora za transplantaciju jetre, a obnašao je i funkciju v.d. načelnika Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla.

Također, član je Federalnog Povjerenstva FZZOR za tretman kroničnih virusnih hepatitisa i inflamatornih bolesti crijeva.