Dok mi odlazimo na EU bauštele i kuhinje, na naše dolaze državljani Turske, Srbije, Kuvajta, Bangladeša...

Sindikati radnici Selvedin Šatorović

Mnogi strani državljani iz raznih razloga traže odobrenje boravka u Bosni i Hercegovini s ciljem zaposlenja, obrazovanja, ili da se spoje s članovima obitelji. Sve više ih dolazi u BiH trbuhom za kruhom, upravo onako kako naši državljani odlaze u EU. 

Prema podatcima koje nam je ustupila Služba za poslovanje sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine o u 2023. godini u Bosni i Hercegovini odobreno je 13.481 privremenih boravaka te 446 stalnih boravaka.

Državljani Turske najviše traže boravak

„Od toga je po temeljem rada sa radnom dozvolom bilo 3.728 odobrenih boravaka, temeljem obrazovanja 2.896 boravaka te temeljem spajanja obitelji 4.197 boravaka. Što se tiče odobrenih boravka temeljem spajanja obitelji najviše odobrenih boravaka u 2023. godini imamo kako slijedi: Srbija (703), Hrvatska (505), Crna Gora (369), Turska (293), Njemačka (267), Austrija (242), Sjeverna Makedonija (215) i td.“, navode iz Službe za poslovanje sa strancima za Hercegovina.info

Upitani državljani kojih zemalja najviše traže boravak u BiH saznajemo da su to državljani Turske. 
„Gledajući  odobrene privremene boravke u 2023 godini, najviše imamo: Turska (2862), Srbija (1859), Hrvatska(849), Crna Gora (6969), Kina (665), Njemačka 589, Indija (586), Austrija (570), Sjeverna Makedonija (315), Sjedinjene Američke Države (300) i td.“, podatci su državne Službe za poslovanje sa strancima. 

Ako ove podatke usporedimo s onima iz prijašnjih godina vidimo da se radi o trendu rasta. „U 2018. godini smo imali odobrenih 10.756 privremenih boravaka i 815 stalnih boravaka što znači da gledajući period od 5 godina imamo povećanje u odnosu od 25 posto u odobrenim privremenim boravcima i smanjenje od 45 posto u odobrenim stalnim boravcima. Zbog nedostatka radne snage u BiH, rezultiralo je i do povećanja odobrenih privremenih boravaka temeljem rada sa radnom dozvolom“, naveli su iz Službe za poslovanje sa strancima za naš portal.

Podsjetimo, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine kvotu za strane radnike u ovoj godini je podiglo na 6.073 radne dozvole, od čega se na RS odnosi 1.400, na a na Distrikt Brčko 378 radnih dozvola, a sve kako bi se zadovoljile potrebe poslodavaca. 

„Za godinu 2023. izdano je približno 3.500 radnih dozvola, a ako se računaju radnici koji po našem Zakonu o strancima mogu raditi bez radne dozvole taj broj je za prethodnu godinu bio oko 5.000 stranih radnika uposlenih u BIH. Za 2024. godinu je povećan broj kvota za radne dozvole na 6.000“, kažu za Hercegovina.info iz Agencije za zapošljavanje Unidad. 

Gdje nedostaje radne snage

Prema njihovim riječima strani radnici dolaze iz Srbije, Turske, Kuvajta, Bangladeša, Pakistana, Indije, Nepala itd., a da potreba za stranim radnicima raste vidi se i iz činjenice da je na razini države povećan broj kvota radnih dozvola.

„Radne snage najviše nedostaje u ugostiteljstvu, građevini i industriji“, navode iz Unidada. Zanimljivo, upravo ove grane u Njemačkoj i drugdje pune radnici iz BiH. 

Upitani koliko je stranaca radilo u BiH prije pet godina, iz Unidada stiču da je izvjesno da je to tek trećina od trenutačnog broja. 
Bosna i Hercegovina doživljava, s kojom godinom zakašnjenja, ono što doživljava susjedna RH. Tamošnji trendovi često se preliju u BiH. Mladi su mahom otišli, a na tržištu rada zamijeniti će ih stranci. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.