RAZOTKRIVA Koronavirus u službi oporbe koju nemamo

Euen Ćubela Nevenko Herceg
Ilustracija

Koronavirus je u Hercegovinu došao spontano, sazad, onako kako nam i treba da se razbudimo. Pošast koja nas je k'o u apokaliptičnim filmovima utjerala u naše domove, otvorila nam je široko i oči.

Sad jasnije nego ikad vidimo kakav nam je zdravstveni, politički i svaki drugi sustav. I dok se mnogo uređenije zemlje jedva bore s nepogodama ove vrste, BiH sa sapliće. Državi koja ima više ministara nego respiratora do jučer nije padalo na pamet da joj u krizi pola ministara neće trebati, a donacijama će joj građani nabavljati respiratore.

Najnovije zapovijedi koje se s Federalne razine slijevaju na gradove graniče sa zdravim razumom. Među njima je najluđa da kad si sam na otvorenom, moraš držati metar i pol odstojanja. Najnoviji je hit iz Stožera civilne zaštite HNŽ-a da iz Gruda i Širokog Brijega komotno možeš doći u Mostar, a iz Mostara ne možeš u Stolac.

Iz Ljubuškog možeš komotno u Čitluk, a iz Čapljine ne možeš u Stolac. Koliko su praktične takve mjere, gore navedeno govori samo po sebi. Koliko je apsurdno treniranje mjera na narodu govori i činjenica da su od jutros općinski stožeri zatrpani zahtjevima za propusnicama, jer su mnogi danas trebali na posao, makar do podne, ali eto ne mogu, jer je jučer Stožeru HNŽ-a palo na pamet da na Veliki četvrtak donese odluku da se od Velikog petka ujutro ne može van općine u kojoj prebivaš.

Što će to praktično donijeti na terenu nisu razmislili. Tako jutros jedni ne mogu na posao, drugi se pitaju hoće li im na ulici u Mostaru netko opaliti kaznu jer su prijavljeni u nekoj drugoj hercegovačkoj općini, a ovdje stalno il povremeno žive.

S druge strane kontrola nad epidemijom se izgubila. Za prvi klaster nikada nije ni utvrđen nulti pacijent, došao je i drugi i treći klaster, za koji se znao izvor, a sada već imamo lokalne transmisije i ne možemo upratiti tko je od koga dobio bolest, niti je zaustaviti.

Po toj sreći za Stožer civilne zaštite HNŽ-a koronavirus je dobio čitlučki načelnik, u izolaciju je otišao dr. Jurica Arapović, i oboljela još jedna liječnica pa su imali razloga zatvoriti dnevnu konferenciju za tisak.

Kontrola nad situacijom se izgubila, novinari su postavljali sve teža pitanja, a sada im se dozira par rečenica u 13, dvije uvečer i dvije ujutro. Od danas će opet imati priliku postaviti pitanja - mailom. Medijski korona mrak. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.