NOVINARI PLANIRAJU TUŽITI DODIKA Capital, Buka, BNTV i N1 razmatraju podizanje kolektivne tužbe protiv predsjednika RS-a

Milorad Dodik predsjednik RS-a,novinari,tužba

Redakcije portala Capital i Buka i televizija BN i N1 razmatraju kolektivnu tužbu protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika zbog javnih napada i prijetnji koje im je uputio u subotu na press konferenciji u Banjoj Luci.

Dodik je novinare spomenutih medijskih kuća nazvao, između ostalog, "stranim plaćenicima" i "neprijateljima srpskog roda"piše portal Mondo.

"Znamo da je u zadnjih 15 dana četiri milijuna funti došlo iz Velike Britanije i da se umreženim aktivnostima protiv RS i njenog rukovodstva pravi atmosfera progona. Izvršitelji radova su sarajevski mediji i portali pojačani sa 'Bukom', 'Capitalom', 'BN televizijom', koji se izdajnički odnose prema RS, a podanički odnose prema novcu koji dobivaju za te stvari", naveo je on i dodao da od sarajevskih medija prednjači televizija N1.

Također, Dodik je isfrustriran pitanjem koje mu je postavio novinar televizije N1 ima li konkretne dokaze za svoje tvrdnje nastavio sa uvredama koje su na kraju postale i osobne.

„Pitajte vašeg direktora koliko je dobio, mi znamo da i ti primaš plaću od toga, možda ti ne djeluješ tako, ali ovo nije više priča otprije 10 godina kada su mogli svašta da rade ovdje. Ruski maligni uticaj, pa ovdje se radi o američkom malignom uticaju'', rekao je Dodik, uz komentar da će novinara jednog dana biti sramota da hoda po RS.

Redakcije koje je Dodik etiketirao na press konferenciji razmatraju kolektivnu tužbu.

"Odlučno odbacujemo sve optužbe koje je iznio predsjednik Republike Srpske, a za uvrede i napade razmatramo mogućnost kolektivne tužbe. Pozivamo Ministarstvo unutarnjih poslova RS da pokrene proceduru i fizički zaštiti naše redakcije i medijske radnike, te da se javno izjasni da li postoji službena naredba o praćenju naših novinara, odnosno da li smo predmet istrage s obzirom da je predsjednik RS rekao da nas prate", istakle su četiri redakcije u zajedničkom priopćenju.

Kažu da izmišljanje milijuna koji su stigli za rušenje RS nije vrijedno ni komentara, jer predstavlja klasično skretanje pažnje sa stvarnih problema u zemlji o kojima će ove četiri redakcije, kao i do sada, nastaviti da profesionalno izvještavaju bez obzira na konstantne napade, uvrede, huškanje i stvaranje ambijenta u kojem je poželjno udariti novinara, što prema posljednjoj anketi, smatra ispravnim čak 74 posto građana Republike Srpske.