NOVE PREPORUKE Iz Federacije najavljuju ponovni "lockdown", preporučuju posao od kuće, online nastavu, policijski sat te zabranu okupljanja...

Prazne ulice Mostar
Hercegovina.info

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je, zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa, pozvao sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera osobne zaštite.

"Imajući u vidu pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije na području Federacije BiH, a posebno u Županiji Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Županiji 10 i Bosanskopodrinjskoj županiji, te tendencije rasta broja oboljelih u svim županijama, pozivamo građane da se dosljedno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva", priopćeno je iz te institucije.

Posebno podsjećaju na mjere osoben zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.  

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je danas donio i nove preporuke.

Svim pravnim subjektima na području FBiH preporučuje se da, shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti - informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela.

Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11.00 do 13.00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb, te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.  

S obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa neophodno je da se svi građani aposlutno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

"Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera, jer u protivnom može doći do do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica" navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.