RS Zabranjuje se glazba uživo i uvodi se obavezna maska i na otvorenom uz izuzetke

Maska na licu
Ilustracija

Republički stožer za izvanredne situacije na današnjoj sjednici donio je zaključak kojim se do 16. studenog zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, glazba uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, te sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi obiteljski skupovi slične prirode).

Obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Također, u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, svi moraju da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje mjera prethodno navedenih zabrana sankcionirat će se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Također je odlučeno da nošenje zaštitnih maski vani bude obavezno, ali uz tri izuzetka.

"Djeca do sedam godina nisu obavezna da nose maske, osobe sa posebnim potrebama koje nisu u mogućnosti same da skinu masku i osobe koja obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu djelatnost u rekreativnim objektima", pojasnio je Šeranić.

On je dodao da je preporuka i da se trebamo vratiti režimu rada od kuće, gdje god je to moguće. V.d. direktora Inspektorata RS Dragutin Škrebić, kazao je da su za vikend imali pojačane kontrole gospodarskih subjekata.

On je dodao da su prije toga upozorili poslodavce, ali da su 11 gospodarskih subjekata ipak morali zatvoriti. Naveo je da novčane sankcije nisu imale efekta, a da je cilj da se spriječi širenje virusa da ne dođemo u situaciju da ponovno zatvaramo gospodarske subjekte. Škrebić je kazao da su kazne za nenošenje maski 100 KM.

Obavezuju se pravne osobe, poduzetnici i fizičke osobe koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da moraju biti zaštićeni maskom, da obavezno provode mjere dezinfekcije, osiguraju masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih i pridržavaju se uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za organiziranje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Današnjim zaključkom Stožera ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 6.00 do 24.00 sata do 16. studenog ove godine. Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način kako je navedeno, odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

Do 16. studenog dozvoljavaju se natjecateljske aktivnosti sportskih organizacija i sportaša isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Subjekti koji obavljaju registriranu djelatnost dužni su da uvjete za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprječavanje pojave i širenja covida 19 na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (kina, kazališta, muzeji i slično) dužni su organizirati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera propisanih od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske sa posebnom pažnjom na ograničenje broja osoba u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i na ulazu u objekat da postave obavještenje o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registriranu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema zaključku koji je danas donio Republički stožer, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizirati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu ući i boraviti u prostorijama, održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno poduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz osiguranje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja trebaju organizirati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće, prenosi Srna. Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usuglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije da na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome obavijeste Republički stožer za izvanredne situacije.

Nadzor nad provođenjem ovog zaključka provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Naredba o obaveznom provođenju mjera za reagiranje na pojavu bolesti izazvane novim koronavirusom u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli osoba kojima je određena kućna izolacija zbog novog koronavirusa u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj zaključak. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, priopćeno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.