FOTO/VIDEO  Nova deložacija, u stanu i tek rođena beba

deložacija, Šetka, Smoljo
Hercegovina.info

Nakon dramatičnog jutra na Balinovcu, gdje je na ulici trebala završiti obitelj Smoljo, jutros se iste scene ponavljaju u Ulici Bleiburških žrtava gdje bi na ulicu trebala izletjeti obitelj Šetka. U stanu živi šest osoba, među kojima i beba od 20 dana i djevojčica od 4 godine.

Poput Smolja, i ova obitelj tvrdi da su upravo oni svojim novcima kupili ovaj stan, i to prije više od dva desetljeća. Zapravo Šetke su stan odradili, odnosno dobili kao kompenzaciju za građevinske radove koje su izvodili na zgradi. O svemu imaju urednu dokumentaciju, no stanarsko pravo, papir koji je štancan iza rata dovodi u pitanje njihovo vlasništvo. Naknadno se pojavila osoba koja potražuje stan. Čak je i godina kupnje(kompenzaciji) stana ista kao i na Balinovcu - 1999. Na terenu je ista djelatnica Ministarstva graditeljstva HNŽ-a koja je na Balinovcu poručivala starijoj gospođi 'da prtlja', a u dvorištu zgrade čekaju policija i vatrogasci. Ista meta, isto odstojanje. 

"Stan sam kupio i sklopio kupoprodajni ugovor s Hercegovina - Visokogradnja 1995. odnosno s direktorom Zvonimirom Lucovićem. S njim sam pogodio radove na ovoj zgradi kada sam imao građevinsku tvrtku. Na zgradi sam izvodio radove estriha i stolarije. Vrijednost tih radova je bila 140 tisuća maraka. On je meni ponudio kompenzaciju za stan. Ja sam to i prihvatio budući da sam bio podstanar, jer sam kao izbjeglica stigao iz Konjica. Stanovi su završeni 2000. godine i predani su ključevi te je moj sin uselio u stan", priča za Hercegovina.info vlasnik stana Mladen Šetka.

Sedam godina kasnije stiže upozorenje.

"Jedan odvjetnik je mog sina 2007. godine upozorio kako živi u tuđem stanu. Rekli su mu da je stan na nekom Prodanoviću iz Aluminija. Tada sam nazvao Lucovića, a on mi je kazao: "Pusti Mladene, to je samo formalnost, tvoj je stan platio si ga i tu nema nikakve priče", ističe.

""Aluminij je još prije rata odredio da će u toj zgradi kupiti nekoliko stanova i dao avans "Hercegovini". Nakon toga je Lucović pozvao i upitao Alumij hoće li kupiti te stanove za koje su dali avans, jer bi on radio dalje. Oni su napravili kompenzaciju za pet stanova, odlučili kome će oni biti dodijeljeni, a za ostale su mu kazali da ih prodaje kome želi. Ovo je moj stan, meni ga je direktor Lucović dao za kompenzaciju. Ni pod koju cijenu ga neću dati ni dozvoliti deložaciju. Nas je šest u stanu, tu je beba stara tek 10 dana. Stan je 110 tisuća maraka, nije to 110 maraka. Direktor Lucović za njega dao nije ni jedan pfening, a sada imaju neko rješenje izdano za vrijeme okupacije Mostara. Kako je dobio u to ne želim ulaziti", zaključio je Šetka.