HDZ 1990 PREDLOŽIO PROGRAM RADA BUDUĆE VLADE HNŽ Sastanku se nisu odazvali HRS i HDZ BiH

HDZ 1990,program,Vlada HNŽ

Na sastanku stranka koje bi potencijalno mogle sastaviti vlast u HNŽ a koji su sazvali iz HDZ 1990 predstavljen je i prvi prijedlog elemenata za izradu programa rada buduće vlade.

Poziv za sudjelovanje na sastanku upućen je HDZ-u BiH, SDP-u, NiP-a i HRS-u, koji se na kraju nije odazvao. Iz HRS-a su svoj nedolazak obrazložili tvrdnjom da se "uvjeti za njihovo sudjelovanje nisu stekli", a na iznenađenje 'domaćina' nije se pojavio ni HDZ BiH. Kako tvrde, ni njima nije jasno zašto se nisu odazvali.

"Želim naglasiti da smo kao stranka ovom poslu pristupili vrlo ozbiljno ne pozivajući se javno na program, nego radeći na programu koji nudimo svim strankama. Nažalost, današnjem sastanku se odazvao SDP, NiP, a HRS se nije odazvao. Nije došao ni HDZ BiH, iako kada smo pripremali sastanak, iskonzultirali smo se i dijelom pripremali sa sad već bivšim predsjednikom ŽO HDZ BiH, Stjepanom Boškovićem i stvarno ne znam zašto nisu došli. 27. travnja zadnji put je održana županijska skupština u HNŽ, smatrajući se dijelom odgovornim i noseći ne beznačajni legitmitet u ovoj županiji, uzeli smo si za pravo kao odgovorni ljudi da se ponudimo kao domaćini i s ciljem da sve raskrinkamo: ima li prostora i želje da se napravi nova vlada ili je cilj zadržati postojeće stanje. Iznenađen sam nedolaskom Hrvatske republikanske stranke koja svojim legitimitetom od 2 zastupnika ima vrlo bitnu ulogu u ovoj županiji i nitko se nema pravo skrivati ni užviati u tom benefitima jednog populističkog oporbenog ponašanja. Ako želimo dobro ovoj županiji, mislim da je krajnje vrijeme da se uozbiljimo. Nismo nikome zatvorili vrata za formiranje vlade u HNŽ", kazao je Cvitanović.

HDZ 1990,program,Vlada HNŽ

Predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović kazao je kako je intencija iza sazivanja sastanka da se vidi "na čemu smo".

„Želimo vidjeti ima li većine, ima li dogovora, tko zavlači, hoćemo li praviti novu vladu ili ćemo održavati postojeće stanje“ objašnjava Cvitanović.

"Mislim da nitko nema luksuz da se ne odaziva na ovakve sastanke. Stav SDP-a je da ćemo podržati ovakve inicijative i odazivati se na sastanke te sazivati nove. Postoji jedna vrsta pritiska na neke zastupnike i zavrtanjem ruku se pokušava doći do 20. ruke. Volio bih da se uključe nadležni organi i da policiji u suradnji s pravosuđem to istraži", istaknuo je Ismet Lulić, skupštinski zastupnik SDP-a i vođa stranačkog pregovaračkog tima oko formiranja nove vladajuće većine.

HDZ 1990,program,Vlada HNŽ

Na upit oko potencijalnog koalicijskog partnera u stranci SDA predsjednik Devedesetke je kazao da se u SDA moraju neke stvari promijeniti da bi se s njima razgovaralo o procesu formiranja vlasti u HNŽ te nije isključio da neće razgovarati s njima, ali je naglasio da nisu dobili nikakav službeni poziv s druge strane.

Na pressici je Cvitanović još jednom odgovorio zbog čega nema HDZ-a BiH te rekao da je vjerojatno promjena predsjednika županijskog odbora utjecala na njihov nedolazak i naglasio da su znali sve na vrijeme i sa svime se već ranije usuglasili.

"Ne mogu reći zašto nisu došli iz HDZ-a BiH. U ovoj županiji je zavrtanje ruku, kupnja, trgovina i papci postala politička tradicija", zaključio je Cvitanović.

Devedesetka je na sastanku svim sudionicima podijelila svoj prijedlog programa koji naglašava prioritete poput mjera za osnaživanje populacijske politike, digitalizacije, zaštite i očuvanja okoliša, reformu javne uprave i razvoj privatne inicijative.

Predlažu da se ustanovi koordinirajuća radna skupina koja će usuglasiti „Nacrt za Program rada Vlade“, tako da svaki politički subjekt ima mogućnost detaljnije razraditi program i plan rada za svaki resor, a posebno za one resore za koje će preuzeti odgovornost, a onaj politički subjekt koji daje predsjednika Vlade i program i plan rada Vlade u cjelini.

HDZ 1990,program,Vlada HNŽ

HDZ 1990 poziva i ostale političke subjekte s kojima se obavljaju konzultacije da konstruktivno i odgovorno pristupe procesu formiranja skupštinske većine i pridonesu što kvalitetnijem radu buduće Vlade HNŽ-K, kako kroz službene sastanke i susrete adekvatnih predstavnika političkih stranaka, tako i kroz temeljitu pripremu unutar samih stranaka.

Kompletan prijedlog programa koji je predložio HDZ 1990 možete pogledati OVDJE.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.