KOMŠIĆ VRAĆA DUG IZETBEGOVIĆU DF izigrao SDP i NiP u HNŽ

Zoran Mikulić i Sadina Hejub DF

Činilo se da su stvari oko formiranja nove vlasti u HNŽ završene nakon što je sinoć županijski odbor Demokratske fronte jednoglasno podržao ulazak u Vladu HNŽ zajedno sa predstavnicima stranaka okupljenih oko SDP-a, te HDZ-a 1990 sa kojima čine blok od ukupno 9 zastupnika, te bi uz HDZ-ovih 11 imali dvotrećinsku većinu neophodnu za izglasavanje sastava Vlade.

Današnji dan donosi i novi preokret. Predsjednik Županijskog odbora DF-a u HNŽ Mirsad Klepo izjavljuje za Faktor kako je nakon konzultacija sa Predsjedništvom stranke u Sarajevu ipak odlučeno kako će DF djelovati iz oporbe u ovoj županiji. 

"Napravili smo političku procjenu. Uglavnom, što se tiče DF-a, ostajemo u opoziciji" kazao je Klepo.

Sadržaj se učitava...

U praksi to znači kako je sada vlast ponovno zaključana, odnosno pojavljuju se tri nove mogućnosti za formiranje vlade.

Postoji teorijska mogućnost da će HDZ i SDA nastaviti vladati u drugom uzastopnom tehničkom mandatu, ili će HDZ, SDA, NES i HDZ 1990 koji sada sa tri zastupnika drži sve konce u svojim rukama ići u neke nove pregovore ili će pak zastupnici DF-a u ovoj županiji, Zoran Mikulić i Sadina Hejub napustiti stranku i ostati uz SDP i NiP kao neovisni zastupnici.

Čeka se HRS

HRS je prije nekoliko dana na glavnom odboru donio odluku da se povlači iz pregovora oko vlasti i da će djelovati kao konstruktivna oporba. Ukoliko bi se oni predomislili moguća bi bila i kombinacija u kojoj bi u vlast ušli HDZ sa 11, SDP i HDZ 1990 sa po 3 zastupnika, HRS sa 2 te NiP sa jednim. U toj kombinaciji u oporbu bi bili poslani SDA, DF i NES. 

Treba podsjetiti kako je DF-ov Zoran Mikulić već prethodno stao uz HDZ kada je svojim glasom pomogao da dobiju četvrtog zastupnika u Domu naroda FBiH. 

Izvor portala Hercegovina.info blizak lokalnom DF-u kaže kako je ovdje riječ o vraćanju starih dugova istaknutih članova ove stranke prema vrhu SDA koji se prelamaju na ovoj županiji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.