NASLIJEDIO PROBLEMATIKU Komesar Brkić o dvoje djelatnika koji su nepravomoćno osuđeni po sedam mjeseci zatvora

Policija MUP ŽZH
Ilustracija/Hercegovina.info

Policijski komesar MUP-a ŽZH Ivan Brkić očitovao se na naš upit o dvoje nepravomoćno osuđenih djelatnika Ingrid Miloš i Marija Bašića zbog lažiranja sjednice iz 2016. Bašić i Miloš na sudu u Lubuškom dobili su po sedam mjeseci zatvora.

U prethodnom odgovoru MUP-a ŽZH naveli su da u ovom slučaju čekaju pravomoćnu presudu, te smo slali ponovljeni upit zašto je u pojedinim slučajevima bila suspenzija, primjerice nakon pljačke Turčina i bez presude, dok se po pitanju Miloš i Bašić nije poduzelo ništa.

Očitovao se potom komesar.

Policija MUP ŽZH

Policija MUP ŽZH

Brkić podsjeća da je na dužnost policijskog komesara imenovan 31.03.2022. godine, a da se radi od događaju iz 2016., tj. naslijeđenom problemu. 

“Od prvog dana na ovoj dužnosti zauzeo sam stav da se dosljedno postupa u skladu s odredbama čl. 114. Zakona, tako da sam donio i nekoliko rješenja o suspenziji policijskih službenika za koje postoje osnovi sumnje da su učinili kazneno djelo ili težu povredu službene dužnosti i ako se, uzimajući u obzir prirodu kaznenog dijela ili teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je učinjeno kazneno djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internom postupku. Obzirom da razbojništvo spada u red težih kaznenih djela, smatram opravdanim suspendirati sa zadataka i dužnosti koje obavljaljaju policijske službenike osumnjičene za izvršenje ovako teškog kaznenog djela. Što se tiče policijskog službenika Marija Bašića mogu reći slijedeće. Činjenica je da nakon saznanja da je protiv imenovanog pokrenut kazneni postupak isti nije suspendiran, iako je mogao biti, a razlozi mi nisu poznati. Međutim, mišljenja sam da suspenzija imenovanoga nekoliko godina nakon saznanja za sporni događaj, i nekoliko godina nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak, ne bi doprinjela interesima službe”, zaključuje u svom odgovoru Brkić.