FOTO  NAKON NAŠEG PISANJA Poništena suglasnost Općine Konjic na urbicid usred grada

Urbicid SDA
hercegovina.info

Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije, rješavajući po žalbi žaliteljice Semide Hakalović iz Konjica, odnosno njezina odvjetnika, poništilo je urbanističku suglasnost Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic.

Predmet se vraća navedenoj službi na ponovni postupak. Naime, unatoč činjenici da se zgrada doslovce raspada i postaje neuvjetna za život konjički urbanisti 13. srpnja ove godine ponovno daju urbanističku suglasnost investitorima za nadogradnju objekta, što graniči sa zdravom pameću.

Semida Hakalović je od prvi rujna prošle godine podstanar u svome gradu, iz kojeg je morala iseliti jer joj je stan u kojem je živjela pukao po svim šavovima. Premda izlaskom na lice mjesta i slijepac može vidjeti da su svi zidovi u stanu Hakalović pukli gore spomenuta Služba tvrdi da se ne ugrožava nikakav pravni interes, niti njezin život, te ponovno izdaje suglasnost investitorima.

Ne treba ni napominjati da je ova nadogradnja mimo regulacijskih planova i propisa.

Ministarstvo je poništilo urbanističku suglasnost, a pozvalo Službu za prostorno uređenje da se vrati u zakonske okvire u ovom predmetu.

Na Općinskom vijeću Konjic pokrenuta je inicijativa da se Semidi Hakalović plaća najamnina od trenutka kada je morala otići iz svog stana. U više navrata i mi smo kao portal, prije navedene inicijative pitali načelnika kako planira obeštetiti Hakaloviće. On o tome šuti, premda problem nije direktno vezan za njega, nego ga je na načelničkoj poziciji zatekao.

Konjički “urbanisti” su pred zidom. Jedino moguće rješenje u ovom slušaju je potpuno rušenje objekta, te gradnja nove zgrade, u kojoj bi zamjenske stanove dobile oštećene obitelji. Svaki novi pokušaj legalizacije gradnje na starici koja je već kleknula je mimo zdravog razuma.