Upućena inicijativa da Općina Konjic plaća najamninu gospođi koja je zbog "urbanista" morala bježati iz svog stana

Urbicid SDA
hercegovina.info

Slučaj Semide Hakalović, koju su općinske urbanističke službe obeskućile, te je podstanar u svome gradu i pored vlastitog ogromnog stana aktualizirao se i na Općinskom vijeću Konjic. SDP BiH, koji je sa četiri vijećnika praktično jedina oporba SDA-u u toj općini uputio je vijećničku inicijativu da se Semidi barem plaća najamnina od dana kada je morala iseliti iz svog stana, dok se pitanje ne riješi.                                                                                                                               

“U članku 8. Zakona o principima lokalne samouprave, odnosno članku 10. statuta Općine Konjic, osiguranje i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda je na prvom mjestu. Naša sugrađanka, Semida Hakalović, već dugi niz godina, točnije 4 godine, vodi borbu za ostvarivanje svojih prava. Naime, usljed nadogradnje objekta u okviru kojeg se nalazi i njen stan, nastupila su oštećenja, što je dovelo do potpune neuvjetnosti. Gospođa Hakalović se morala iseliti i privremeni smještaj pronaći kao podstanar.

Vjerujemo u rad pravosudnih organa i pozitivno rješenje ovog dugogodišnjeg i bolnog slučaja za obitelj Hakalović, ali dok ovaj slučaj ne dobije konačan epilog, podnosimo inicijativu da nadležne službe Općine iznađu rješenje i pomognu našoj sugrađanki pokrivanjem troškova privremenog smještaja od 01.09.2020. godine do konačnog, trajnog rješenja”, navodi se u inicijativi koju potpisuje Sedin Budim, vijećnik u Općinskom vijeću Konjic. 

Nevezano za SDP-ovu incijativu u više navrata slali smo upit načelniku Općine Konjic Osmanu Ćatiću na koji način vidi rješenje situacije vezano za zgradu u Ulici Tešanica. Je li moguće gospođu obeštetiti, ustupiti zamjenski stan, te hoće li biti ikakvih postupaka prema onima koji su izdali dozvole da se gradi na toj zgradi i sl. Odgovora nije bilo.

Podsjetimo, na zgradu u Ulici Trešanica broj 17, čija je izgradnja počela prije Prvog svjetskog rata, a dovršena tek iza njega investitori su, a sve s blagoslovom urbanizma i bivšeg načelnika Konjica digli dva kata, odnosno četiri stana. Ne treba biti poseban urbanista, mogao je to procijeniti i dvogodišnjak, da će austrougarska starica - godište 1925. - pod tim teretom početi pucati. I to se dogodilo. Nakon 40 godina života u svom stanu Semida Hakalović je iz svog stana otišla u podstanare u svom gradu. Pored vlastitog, sada iznimno smrdljivog, ispucalog i zapravo neupotrebljivog plaća najamninu u susjedstvu.