URBANISTI BI NEŠTO SAD PRISLONILI Grad nema rješenje za vodeći urbicid u županiji o kojem smo pisali

Urbicid SDA
hercegovina.info

Gradske vlasti u Konjicu i dalje nemaju apsolutno nikakvo rješenje za stanare čija je stara zgrada pukla jer su na nju natovareni novi stanovi, a među kojima je i stan Semide Hakalović, koja je podstanarka u vlastitom gradu.

Punomoćnici oštećenih zvani su na sastanak u urbanizam 9. svibnja. Očekivao se pomak u ovom slučaju, no do njega ipak nije došlo.

Navedeni sastanak, potvrdila nam je Semida Hakalović nije imao nikakav dnevni red, pripremu, niti plan rada, niti su doneseni bilo kakvi zaključci. Nasuprot, njihova najnovija ideja je da sada uz zgradu prislone nova četiri stana, a što po njezinim riječima ne dolazi u obzir.  

Podsjetimo, stanovi u ovoj zgradi su popucali, nakon čega počinje borba stanara iz prizemlja, te je dozvola za nadogradnju predmetnog objekta poništena 2019., kao i urbanističke suglasnosti izdane u obnovljenom postupku 2020. i 2021. godine.

Bilo kakav nastavak nadogradnje više nije moguć obzirom da etažni vlasnici stanova u zgradi više ne žele dati suglasnost, a bez njihove suglasnosti se ne ože izdati nova dozvola. 

Slučaj Semide Hakalović, koju su općinske urbanističke službe obeskućile, te je podstanar u svome gradu i pored vlastitog ogromnog stana aktualizirao se i na Općinskom vijeću Konjic, gdje su vijećnici nakon našeg članka uputili vijećničku inicijativu da se Semidi barem plaća najamnina od dana kada je morala iseliti iz svog stana, dok se pitanje ne riješi.                                                                                                                               

Podsjetimo, na zgradu čija je izgradnja počela prije Prvog svjetskog rata, a dovršena tek iza njega investitori su, a sve s blagoslovom urbanizma i bivšeg načelnika Konjica digli dva kata, odnosno četiri stana.

Ne treba biti poseban urbanista, mogao je to procijeniti i dvogodišnjak, da će austrougarska starica - godište 1925. - pod tim teretom početi pucati. I to se dogodilo.

Nakon 40 godina života u svom stanu Semida Hakalović je iz svog stana otišla u podstanare u svom gradu. Pored vlastitog, sada iznimno smrdljivog, ispucalog i zapravo neupotrebljivog plaća najamninu u susjedstvu.  

Gradonačelnik Osman Ćatić, koji je ovaj problem zatekao ne odgovara na naše upite o ovom slučaju. Urbaniste čijjih je ovo ruku remek djelo nije sankcionirao, a isti ti i dalju su bez ikakva konkretnog rješenja za oštećene stanare.