FOTO  NAŠA JE PRIČA UZBURKALA KONJIC Iz Općine kažu da je ovo na fotografiji po zakonu. Ako je to zakon, bolje da vlada bezakonje

Urbicid SDA
hercegovina.info

Nakon priče o urbicidu koji je napravljen na stogodišnjoj zgradi u središtu Konjica uzburkala se javnost. O čudnoj nadogradnji piše se na društvenim mrežama, a reakcije su nam poslale i neke stranke. Međutim, u Općini Konjic ne vide ništa sporno. 

“Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic, izdala je urbanističku suglasnost za nadogradnju stambenog objekta, na zemljištu označenom kao k.č. broj: 934/2 K.O.Konjic I u naselju Trešanica. Kod izdavanja dokumenta, ispoštovan je Zakon o prostornom uređenju HNŽ („Službene novine HNK“, broj: 4/2004), a naročito se vodilo računa o „pravu u odnosu na susjede“ – vlasnike stanova objekta. Dakle, suglasnost svih vlasnika stanova je pribavljena u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti. Odobrenje za gradnju, Služba je izdala pod brojem: 07-25-1-1006/16 od 05.09.2016 godine (bila pravosnažna). Tek kad je objekat nadograđen i pokriven, samo vlasnik stana u prizemlju je blokirao dalje izvođenje radova, te je na upute drugostupanjskog organa, Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ, Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu poništila odobrenje za nadogradnju.
U ponovnom postupku, izdata je urbanistička saglasnost za traženu nadogradnju, na koju je vlasnik stana u prizemlju uložio žalbu. Predmet se rješava kod drugostupanjskog organa”, navodi se u odgovoru iz Općine Konjic, koji je poslala Suada Borić, stručna suradnica za pravne poslove.  

Za sve informacije koje se odnose na izvođenje radova i njihovo zaustavljanje, obratite se Službi za opću upravu i inspekcijske poslove, zaključila je Borić. Podsjetimo, na 100 godina staru zgradu, bez statike, odnosno uz krivotvorenu statiku, udarena su dva kata, tj. četiri stana. Prizemni stan, što smo se uvjerili na licu mjesta u cijelosti je ispucao i potpuno neuvjetan za život. 

“Ovo je još jedan primjer kako bezvlašće, nemar institucija i stranke kao izvori tih pojava od naših gradova stvaraju ruine. Negdje bi zbog ovog padale glave, kod nas pada samo žbuka na glave oštećenih. Hitan poziv načelniku Osmanu Ćatiću da nadgleda provođenje zakona i riješi problem”, priopćila je za Hercegovina.info Naša stranka, gdje su užasnuti ovim primjerom urbicida.

Načelnika Osmana Ćatića ovaj je problem zatekao. Pitali smo ga hoće li obeštetiti stanare prizemlja zbog očitih omaški urbanizma, dati zamjenski stan ili pak plaćati najamninu onima koji su morali pobjeći iz svoga. Odgovor čekamo.