Najviše žena u BiH radi u trgovini i imaju najmanja prva o čemu svi šute

žene radnice
Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, a najpoznatiji je bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Obilježavanje Međunarodnog dana žena 8. ožujka u UN-u se službeno obilježava od 1975.

Danas, punih 160 godina kasnije, kad pogledamo što se sve događalo po pitanju ravnopravnosti spolova možemo reći da su napravljeni neki pomaci, ali ono osnovno ostaje. Žene su u Bosni i Hercegovini i dalje manje plaćene za iste poslove koje rade i muškarci.

Iako danas biraju i mogu biti birane, imaju pravo nasljeđivanja i vlasništva nad imovinom, mogu birati rad u bilo kojoj profesiji, mogu birati vlastite bračne i izvanbračne partnere i planirati obitelj, pokrenuti vlastiti posao, još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima.

Bosna i Hercegovina je jedna od najsiromašnijih zemalja regije. Oni koji rade, ukoliko su članovi stranaka zaposleni su u državnim institucijama, a ostali svi u privatnom sektoru.

Po analizi tržišta najviše žena u BiH zaposleno je u trgovinama. Trgovački sektor u BiH kontroliraju što vlasnici, što politika u korist vlasnika. Mnoge žene u trgovačkom sektoru zaposlene su na privremena riješenja od jednog ili par mjeseci više. Ta riješenja se manje više produžuju, ali na taj način mnogi poslodavci ukoliko primjete da je žena trudna ne produžuju ugovor te ista ostaje bez posla. Male plaće rad vikendom i praznicima sve to danas ponajviše u Bosni i Hercegovini pogađa upravo žene.

Iako je najviše žena zaposleno u trgovini, šefovi su najčešće muškarci, a žene tek u rijetkim slučajevima mogu biti na višim funkcijama. 

Nažalost naša država niti želi niti ima volje da se pozabavi ovim problemima, što najviše pogoduje vlasnicima, a najmanje radnicama koje su direktno pogođene ovom nepravdom. Na žalost ne vidimo u budućnosti nekog napretka ni po ovom pitanju jer naše političare najmanje zanimaju radnička prva i prava žena.

HERCEGOVINA.info