RAZOTKRIVANJE ZNAČAJA Divljenje, naklonost ili hirovitost, što boja karanfila zapravo simbolizira?

Karanfili
Hercegovina.info

Već 113 godina unazad, 8. ožujka obilježavamo Međunarodni dan žena u znak solidarnosti, hrabrosti i dostojanstva svih žena diljem planeta. Osim toga, to je i izvrsna prilika za odati počast svim ženama koje su neumorno doprinijele društvu, kulturi, politici i mnogim drugim područjima života. Ovaj dan ima dugu i značajnu povijest, a jedan od njegovih simbola postao je karanfil.
 
Darivanje cvijeća oduvijek je bilo izraz poštovanja, znak zahvalnosti i pažnje. No, darivanje karanfila, i to onog crvenog, predstavlja dublju gestu, simbolizirajući iskazivanje počasti na nekoj mnogo višoj razini koja uključuje jednakost i ravnopravnost.

Karanfili
 
Jeste li znali da je formalno ime ovog cvijeta, dianthus caryophyllus i da je poteklo od samog boga Zeusa? Na grčkom jeziku Zeus se prevodi kao dios, a riječ za cvijet je anthos, pa je tako nastao dianthus. Još jedan razlog zašto se karanfili smatraju cvijetom bogova ili nebeskim cvijetom.
 
Međutim, postoji mnogo teorija i legendi o nastanku samog imena. Neki stručnjaci tvrde kako karanfil tvrde potječe od riječi coronation jer se cvijet koristio u grčkim ceremonijalnim vijencima. No, drugi smatraju da potječe od latinske riječi carnis, što znači meso, jer su rani karanfili bili uglavnom ružičasti.

Karanfili
 
 Što simboliziraju boje karanfila koji odaberete?

U svijetu cvjetnih simbola, boje karanfila imaju posebno značenje i nose sa sobom poruke koje izražavaju različite emocije.
 
„Kada je riječ o karanfilima, primjećujem da ljudi najčešće biraju one crvene, međutim, i među njima postoji razlika. Naime, svijetlocrveni karanfili simboliziraju divljenje, dok s druge strane, oni tamniji duboku ljubav i naklonost. Bijeli karanfil simbolizira čistoću, nevinost i suzdržanost i najčešće se koristi kao izraz iskrene naklonosti prema drugoj osobi. Oni ružičasti sa sobom nose nježnost i toplinu, a kada dragoj osobi poklonite ljubičasti karanfil, vjerojatno joj poručujete da je ponekad malo hirovita. Onima koji žele svojoj majci pokloniti ovaj cvijet, najčešće im savjetujemo da odaberu ružičasti jer on je simbol neumorne majčine ljubavi“, objasnila je za Hercegovina.info cvjećarka Željana te je naglasila da postoje i one boje za koju se rijetko tko odlučuje.

Karanfili
 
„Iako su po mom mišljenju žuti karanfili izuzetno lijepi, nažalost oni sa sobom ne nose baš najveselije značenje. S obzirom na to da simbolizira razočaranje i odbacivanje, žuti karanfil najbolje je poslati nekome kome želite reći ispričavam se. Također su prihvatljivi za slanje u trenucima kada nekome trebate izraziti sućut. Tako da, svi koji još uvijek svojoj odabranici niste poklonili karanfil, mislim da je žuti najbolje rješenje“, našalila se.

Karanfili
 
Običaji diljem svijeta

Kako neki tvrde, povijest ovog cvijeta, a i njegova simbolika sežu najmanje 2000 godina natrag u prošlost. Prema nekim vjerovanjima, predstavlja patnju Isusa i Marije. Legenda kaže da su nakon raspeća, dok je Marija tugovala za svojim sinom, njezine suze pale na tlo. Na tim mjestima, gdje su njene suze dodirnule zemlju, izrasli su karanfili.
 
No, ovo pravilo ne vrijedi svugdje jednako, posebice kada je riječ o zemljama Dalekog istoka. U Koreji, ovaj cvijet koristi se kao sredstvo za proricanje budućnosti, dok u Japanu vjeruju da posjeduje moć otjerivanja zla i nevolja.
 
Zanimljivo je za napomenuti kako na Sveučilište u Oxfordu, ima svoju posebnu tradiciju vezanu uz karanfile. Naime, studenti biraju boje karanfila prema ispitima koje polažu - bijeli za prvi ispit, ružičasti za ispite između, te crveni za posljednji ispit koji polažu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.