ZAMIJENILI ULOGE Za Dan žena Hercegovci više nego ranije inicirali romantična putovanja, ali žene imale manje sluha

Putovanje parova
Ilustracija

Blagdani poput Valentinova ili Dana žena uvijek su bili dobri izgovori i povod da se rezerviraju putovanja i obilasci nekih udaljenih krajeva. Kada ne znaš što nekome tko ti je drag pokloniti, ti mu rezerviraj putovanje i osiguraj najbolje zajedničke uspomene, odluka je kojoj su često pribjegavali i sami Hercegovci prethodnih godina. Ipak, ove godine je nešto drugačije, a i  vlasnici turističkih agencija uviđaju isto.

„U odnosu na prethodnu godinu, primjećujemo blagi pad od 10 posto u broju putovanja za blagdane kao što su Dan zaljubljenih i Dan žena. Unatoč tom smanjenju, zanimljivo je napomenuti da se povećalo zanimanje parova za putovanja povodom 14. veljače. Parovi su sve više birali stvaranje posebnih trenutaka i uspomena tokom ovog romantičnog blagdana“, kazala je Iman Dilberović, suvlasnica agencije „Kim Travel Mostar“.

Pristup muškaraca prema proslavi Dana žena se mijenja 

Kako nam govori Iman, pozitivna stvar vezana za Dan žena jest činjenica da su muškarci, većinom partneri, počeli za ovaj dan sve više organizirati iznenađenja za svoje izabranice te rezervirati romantične destinacije.

„Uočili smo da nije isključivo riječ o 'ženskim' putovanjima. Partneri su također više pokazivali želju da iznenade svoje ljepše polovine putovanjem na ovaj važan blagdan za njih, organizirajući putovanja kao nezaboravne geste ljubavi i pažnje. Ovaj trend sugerira da se pristup proslavi Međunarodnog dana žena mijenja te da sve više parova prepoznaje vrijednost zajedničkog istraživanja novih destinacija i stvaranja zajedničkih uspomena“, istaknula je Dilberović za Hercegovina.info.

Manja zainteresiranost žena za putovanja

Tako su, kako kaže, putovanja postala način na koji partneri izražavaju svoju ljubav i poštovanje prema svojim voljenima, pružajući im priliku da zajedno istraže svijet. Ipak, hercegovačke žene ove godine nisu imale toliko sluha za dalje destinacije, iako je prijedloga bilo.

„Općenito, interesovanje hercegovačkih žena za sama putovanja varira. Dok neke preferiraju mirnu večeru u svom gradu s voljenima, druge pokazuju interes za putovanja u susjedne zemlje ili neke dalje destinacije poput Turske ili Egipta. Raznolikost želja odražava individualne preference i različite načine proslave Međunarodnog dana žena. U odnosu na prošlu godinu, definitivno možemo reći da je manja zainteresiranost žena za dalja putovanja i odmor“, objašnjava dalje Dilberović.

Hercegovački parovi češće biraju ove dvije destinacije 

Najčešće odabrane destinacije među hercegovačkim parovima obuhvataju popularne destinacije za opuštanje i avanturistička iskustva.

„Destinacije u Turskoj poput Istanbula, Antalije i Ankare izuzetno su tražene zbog svojih luksuznih hotela i velikih kompleksa, privlačeći parove koji žele uživati u opuštenom odmoru i relaksaciji. S druge strane, mladi parovi s naglašenim željama za adrenalinskim iskustvima često biraju destinacije poput Hurgade u Egiptu. Ova regija privlači svojim avanturističkim aktivnostima poput moto safarija, parasailinga, ronjenja, vožnje quadova i slično“, pojasnila je Dilberović.

Ovakva podjela omogućava parovima da prilagode svoje putovanje prema vlastitim preferencijama, bilo da traže opuštanje ili žele uživati u uzbudljivim avanturama.

„Destinacije su zadržale svoju popularnost, što ukazuje na postojanu preferencu za opuštanje u luksuznim odmaralištima i avanturističkim aktivnostima. Iako se broj putovanja smanjio, parovi i dalje traže načine kako bi obogatili svoje ljubavne trenutke putovanjima, birajući destinacije koje odgovaraju njihovim individualnim željama i stilovima“, kazala je Iman za naš portal.

U agenciji „Kim Travel Mostar“, ispred koje je Dilberović govorila, putovanja se formiraju prema željama putnika, pristup ponudi ostaje fleksibilan i prilagođava se individualnim preferencijama.

„Kada su u pitanju putovanja povodom blagdana, pristup se može dodatno prilagoditi, nudeći posebne pakete ili dodatne usluge kako bi se stvorilo još romantičnije ili blagdansko iskustvo. Cijene se formiraju individualno za svaku destinaciju i vrstu putovanja, uzimajući u obzir smještaj, aktivnosti i sve fakultativne izlete prema željama putnika. Na taj način, putnici imaju potpunu kontrolu nad svojim iskustvom, priliku prilagoditi putovanje prema svom budžetu i osobnim sklonostima. Ova prilagodljivost omogućuje agenciji da odgovori na raznolike potrebe klijenata i pruži im jedinstvena i personalizirana putovanja“, izjavila je Dilberović.

Kuferi se ipak i dalje rado pakiraju 

Ipak, kada se situacija promatra uopćeno, Bosanci i Hercegovci i dalje vole pakirati kufere, pa Dilberović kaže da se zadovoljstvo i dalje može iskazati.

„Jako smo zadovoljni brojem putnika tijokom cijele godine, s primjetnom povećanom zainteresiranošću tokom ljeta i sezone, ali i blagdanskih razdoblja kao što su Nova godina, Božić, adventi i slično. Bosanci i Hercegovci, pokazuju čestu sklonost putovanjima, posebno kada su u pitanju obiteljska putovanja i putovanja parova. Ova aktivna participacija u putovanjima ukazuje na to da ljudi iz Bosne i Hercegovine često prepoznaju vrijednost iskustava u istraživanju novih destinacija i stvaranju uspomena“, ispričala je Iman.

Odvajanje novca za ovu vrstu ugođaja postaje sve uobičajenija praksa, a sve to vodi do više pozitivnih ishoda.

„Sve ovo rezultira dinamičnim tijekom poslovanja i zadovoljnim putnicima tijekom cijele godine. Za kraj, poželjela bih svim ženama sretan njihov dan, a najviše od svega, poželjela bih im što više putovanja, jer iskustvo je ono što čovjeka čini bogatim, a to se najbolje stekne u putovanjima. Zavrtite globus i počnite, za vaše želje granice ne postoje“, zaključila je Dilberović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.