NA SNAZI OD SREDINE PROSINCA Hoće li zaključavanje cijena imati bolji učinak od ograničavanja marži?

namirnice trgovina
Pexels

U Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je odluka o neposrednoj kontroli cijena koju je Vlada FBiH usvojila krajem rujna, a koja obuhvaća 15 artikala čije bi cijene trebale biti niže. Uz to, od 15. prosinca počinje akcija sa "zamrznutim cijenama" hrane i higijenskih proizvoda, kako bi se i na ovaj način utjecalo na divljanje cijena, a proizvođači i trgovci da se odreknu bar malog dijela svoje zarade.  

Tako je utvrđena maloprodajna i veleprodajna marža za pšenično brašno, kruh, ulje, sol, šećer, makaroni, riža, mlijeko, jogurt, margarin, školjka jaja, svježe pile, svježa juneća rebra s kostima, deterdžent za veš i deterdžent za suđe, piše Faktor.

Nakon što je u bh. entitetu Republika Srpska od listopada u sklopu akcije "Društveno odgovorni" snižena cijena 50 proizvoda, od 15. prosinca u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo bi doći do "zaključavanja cijena" oko 40 proizvoda.

Na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH održan je sastanak federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, predstavnika proizvođača, distributera, trgovaca zainteresiranih za sudjelovanje u akciji "zaključavamo cijene".

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević kazao je kako je ovo bila prilika da se detaljno predstavi dobrovoljna akcija smanjenja i fiksiranja cijena određenih prehrambenih proizvoda i ostalim akterima u distributivnom lancu od proizvođača, distributera, veletrgovaca, trgovaca do potrošača, od čega će korist imati potrošači kao krajnji korisnici.

''Namjera nam je bila da vidimo na koji način možemo jedni drugima pomoći u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, a to je da kroz dijalog u partnerskom duhu, olakšamo našim potrošačima ovo razdoblje divljanja cijena i pokažemo da smo društveno odgovorni uz posebnu osjetljivost spram najosjetljivijih kategorija. Akciju "zaključavamo cijene" prethodno smo kreirali i izdefinirali s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca. Htio sam da vidim s proizvođačima kako možemo pomoći i ovim manjim trgovcima koji bi željeli, da otvorimo dijalog, da vidimo kakve su mogućnosti da i njih uključimo, ako iskažu interes'', kazao je ministar Hasičević na tom sastanku.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović izjavio je za Faktor kako su poslodavci, članovi Udruženja poslodavaca, ali i ostali, kao društveno odgovorni i cijeneći partnerski dijalog s ministrom Hasičevićem, ušli u ovu dobrovoljnu akciju jednoglasno.

''Artikli sa zamrznutom cijenom bit će istaknuti bez brenda. To znači da će različiti proizvođači moći sudjelovati u ovoj dobrovoljnoj akciji. Pred svakim maloprodajnim objektom bit će istaknut plakat na kojem će jasno biti napisano koji su to artikli. Veliki maloprodajni objekti, kao što su Bingo, Mercator, Konzum i drugi imat će 40 artikala sa zamrznutim cijenama, a male prodavnice mogu imati najmanje 20 artikala. Na plakatu će biti točno ispisana koja je stara cijena, a koja je nova. Zamrzavanje cijena odnosi se na hranu i neka sredstva za higijenu. Akcija o zamrznutim cijenama trajat će tri mjeseca, ali i s mogućnošću da se produži'', pojašnjava Smailbegović.

Potrošačke cijene među kojima se nalazi i hrana svakodnevno rastu, kažu građani, a to potvrđuju i statistički podaci. Od siječnja do rujna u 2023. godini prema službenim podacima potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine rasle su svakog mjeseca od 0,1 do 0,4 posto. Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku u Federaciji BiH potrošačke cijene u rujnu 2023. godine, u prosjeku su porasle za 0,4 u odnosu na prethodni mjesec.

''Ograničavanjem marži na hranu imamo ograničene efekte. U BiH se previše uvozi i na ulazne cijene uglavnom ne možemo utjecati. Iako se iz uvoza diže cijena nekog artikla, diže se i marža i tu se ne može ništa više uraditi. Zato pretpostavljamo da će "zamrznute cijene" dati puno bolje efekte u odnosu na ograničavanje marže. Međutim, treba voditi računa i o tome ako dođe do povećanja cijena ulaznih parametara u cijeni proizvoda. Tad će se cijene morati dizati ili će netko morati intervenirati da nadoknadi razliku. To može biti Federacija BiH ili ako ne može nitko nadoknaditi tu razliku u cijeni, taj artikal jednostavno neće biti na tržištu, odnosno neće se prodavati jer nitko neće da posluje s gubitkom'', upozorava Smailbegović.